Doç. Dr. Ebru Sen'den Meme Kanseri Uyarisi Açiklamasi 'Çürüme Olusana Kadar Doktora Gitmeyenler Var'

Doç. Dr. Ebru Sen'den Meme Kanseri Uyarisi Açiklamasi 'Çürüme Olusana Kadar Doktora Gitmeyenler Var'

Meme kanserine karsi takibin önemine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Ebru Sen, “Memede çürüme meydana gelene kadar doktora gitmeyen hastalarimiz var. Erken teshis çok önemli, geç gelen hastalarimiz çok var. Meme kanserinin biyolojisi önemli, erken teshis etsek bile tümör tipi, yasam süresini belirleyici oluyor. Gençlerde biraz daha agresif tümör tiplerini görme ihtimalimiz fazla. Kendi kendini muayene yapilmali” dedi.

Kadinlarda en sik görülen kanser türlerinden olan meme kanserinde görülme yasinin düstügü ifade edilirken uzmanlar uyariyor. Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Ebru Sen, meme kanserine karsi kadinlarin kendilerini muayene etmelerinin gerekliligine dikkat çekerken, kanserin biyolojisinin yasam süresi üzerinde belirleyici oldugunu ifade etti.

“Kendi kendini muayene etmeleri çok önemli"

Meme kanserinin sadece ileri yastaki kadinlari etkilemedigini belirterek gençlere de uyarilarda bulunan Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Ebru Sen, “Yas ilerledikçe aslinda meme kanseri sikligi artiyor diyoruz. Ileri yasin hastaligi olmakla birlikte genç kadinlarda da görülebiliyor. Dolayisiyla gençler de risk altinda, özellikle ailede genetik hastalik olabilir. Ailede meme kanseri olan bireyler varsa bu kisilerin dikkat etmesi lazim. Kendi kendini muayene etmeleri ve süphe halinde de doktora gitmeleri son derece önemli. Erken teshis çok önemli, erken teshis edilemediginde hastalar gençlerde özellikle daha geç dönemde basvurabiliyorlar. Ne yazik ki geç gelen hastalarimiz hala çok var. Bazen de hasta korkudan sakliyor ve doktora gitmiyor. Bir çürüme meydana gelene kadar o ülseri halden, kabuklanmadan, kokudan rahatsiz olana kadar doktora gitmeyen hastalarimiz var. Bazen son dönem hastalikla geliyorlar, uzak organ metastazi dedigimiz yayilimlari oluyor vücutta o durumlarda seçeneklerimiz biraz daha azaliyor. O yüzden erken teshis en önemli faktör” dedi.

“Meme kanserinin biyolojisi çok önemli"

Meme kanseri tehdidine karsi kadinlarin yapmasi gerekenlere iliskin önerilerde bulunan Doç. Dr. Sen, söyle konustu: “Normal gögüs yapisini bir kere ögrenmesi gerekiyor, bilmeli ki farkli patolojik bir seyi hissedebilsin. Kendi kendine muayene çok önemli bu yapilmali, doktor kontrolleri de genç yaslarda 3 yilda bir yapilabilir. Meme kanserinin biyolojisi çok önemli, erken teshise ragmen kötü giden hastalar var. Ne yazik ki gençlerde biraz daha agresif tümör tiplerini görme ihtimalimiz fazla. Burada erken teshis etsek bile tümör tipi yasam süresini, gelecegi belirleyici oluyor. Kadinlarda en sik görülen kanser, ölüm nedenleri arasinda da yine öncelikli geliyor. Kadinlarimizin daha bilinçlenmis olmasi çok çok önemli, daha fazla erken teshis edebiliyoruz. Özellikle 40 yas sonrasinda düzenli mamografik taramalarin yapilmasi sayesinde erken teshisle yasam sürelerini uzatabiliyoruz. Eskiye göre kesinlikle yol aldik ama Covid dönemi biraz etkiledi. Gerçekten Covid döneminde belirli nedenlerden dolayi hastaneye gelemeyen hastalarimiz oldu. Ileri evre hastaliklari yine oldukça gördük. Insallah bundan sonra görmeyecegiz diyelim”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile