Doç. Dr. Ercoskun Açiklamasi 'Çankiri Tuzu Denizlerin En Temiz Oldugu Zamanda Olusmustur'

Doç. Dr. Ercoskun Açiklamasi 'Çankiri Tuzu Denizlerin En Temiz Oldugu Zamanda Olusmustur'

Çankiri Karatekin Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoskun, Çankiri kaya tuzunun en saf haliyle dogada bulundugunu iddia ederek, denizlerin en temiz oldugu zamanlarda deniz suyunun kurumasiyla olusmus bir tuz oldugunu söyledi.

Doç. Dr. Hüdayi Ercoskun, Çankiri tuzunun deniz suyunun kurumasiyla olustugunu belirtti.

Doç. Dr. Ercoskun, "Karadeniz ve Akdeniz birlesik tek bir deniz iken daha Anadolu platosu bu bahsettigimiz denizin altinda iken kuzeyde Avrupa ve Asya, güneyde Afrika kitalarinin basinciyla bizim Karadeniz daglarimiz olustu. Güneyde Toros daglarimiz olustu. Bu basinç artisiyla birlikte Anadolu yavas yavas yükselmeye basladi.

Fakat Anadolu’nun içerisinde kocaman bir deniz ki, bu Hazar Denizi’yle de birlesik. Bilim adamlari bu denize ’Tesis Denizi’ demisler. Çankiri bu denizin en dip noktasinda yillar yili geçen milyonlarca yil ile birlikte Anadolu platosu yükseliyor" dedi.



"Deniz suyunun kurumasiyla olusmus bir tuzdur Çankiri tuzu"

Doç. Dr. Ercoskun, "Bizim iç deniz kurumaya basliyor ve belli bir zamandan sonra tuz artik kristallesmeye basliyor. Bir diger ifade ile denizlerin en temiz oldugu zamanlarda deniz suyunun kurumasiyla olusmus bir tuzdur Çankiri tuzu. Çankiri’dan baslayip doguya dogru gittikçe Iskilip, Kirikkale, Yozgat, Çorum, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kagizman, Igdir bölgelerinde de tuz var. Bu tuzlar ayni denizin tuzlari. Bulunduklari cografyaya bagli olarak cografyadan bir takim bulasmalar söz konusu" diye konustu.



"Tuz bir mineral kaynagi degildir"

Yapilan arastirmalar neticesinde Çankiri tuzunun kaya tuzlari içerisinde en saf, en temiz tuzlardan birisi oldugunu iddia eden Doç. Dr. Ercoskun, sunlari kaydetti:

"Tuzlarda kalite kriteri nedir sorusuna özellikle son yillarda ithal edilen bir takim tuzlarda 87 tane mineral var seklinde bilgilendirme yapiliyor. Tuz bir mineral kaynagi degildir. Söyle ki tuzda kalite safligi ve temizligidir. Tuzun içerisinde agir metal bulunmasin. Günümüzde kirlenen denizlerin içerisinden bulasan civa-katmiyum gibi agir metal bulunmasin. Yine ayni sekilde mikro plastikler bulunmasin. Hangi denizde olursa olsun deniz tuzu üretiyorsaniz o tuzun içerisinde mutlaka mikro plastik söz konusu. Yine Himalaya tuzu içerisinde demiroksit nedeniyle vücudumuzda oldukça oksidasyona neden olan, yaslanmayi ve genetik deformasyonu, yani kanserlere neden olabilen bir agir metal haline geliyor diyebilirim. Dolayisiyla Çankiri tuzunun safligi, temizligi bu noktada öne çikiyor."

Doç. Dr. Ercoskun, Çankiri tuzu ve tuz madenlerinin sadece sporda, turizmde, saglikta gida olarak tüketmek olmadigini, birçok açidan da faydalanabilecegini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile