Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen programa; Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ilhan Genç ve Prof. Dr. Serkan Torun, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Serif Demir, Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ufuk Koca Çaliskan ile Arastirma Dekani, Çevre ve Saglik Teknolojilerinde Ihtisaslasma Koordinatörü Prof. Dr. Emine Tekin, ögretim elemanlari, saglik çalisanlari ve ögrenciler katilim sagladi.
Çocuk Sagligi Uzmani ve Epigenetik Koçluk Kurucusu Doç. Dr. Gülsen Meral’in bilgi ve deneyimlerini paylastigi seminerin açilis konusmasini yapan Prof. Dr. Emine Tekin, davetli konusmaci Doç. Dr. Gülsen Meral’in kariyer geçmisinden bahsederek, Düzce Üniversitesi’nin davetini kabul ettigi için kendisine tesekkürlerini sundu.
Konusmasini yapmak için kürsüye davet edilen Rektör Nedim Sözbir ise; Epigenetik alaninda yapilan çalismalarin önemine deginerek, mühendislik alaninda oldugu gibi insan bedeninin de bir sistem üzerine kuruldugunu, dolayisiyla bu sisteme uygun hareket edilmesi gerektigini söyledi.
Bireysel yasam tarzinin genlerimiz üzerindeki etkisinin oldugunu hatirlatan Sözbir, saglikli çocuklar yetistirebilmek ve daha saglikli yasayabilmek için Epigenetigin bilinmesi gerektigini vurguladi.
“Kisiye özel beslenme ve yasam tarzi saglayarak hastaliklardan korunabiliriz”
Çocuk Sagligi Uzmani ve Epigenetik Koçluk Kurucusu Doç. Dr. Gülsen Meral, Epigenetik’in (Hassastip) kisiyi genetige göre analiz ettikten sonra tedavi yöntemlerinin gelistirildigini söyleyerek, hassas tip ile birlikte kisiye özel beslenme, yasam tarzi saglayarak hastaliklardan korunabilecegini vurguladi. Besinlerin genler üzerinde ifadelenmeler denilen epigenetik degisikliklere yol açtigini hatirlatan Gülsen Meral, örnegin kanser önleyici bir genin çalismadiginda, kisinin kansere yatkinliginin da artabilecegini vurguladi.
Bir diger önemli konunun ise nutriepigenom oldugunu dile getiren misafir konusmaci, kisinin anne karninda baslayan programlanmasinda; annenin çevre sartlari, yasadigi olaylar, kullandigi vitaminler, bagirsak florasinin bebegin programini etkiledigini söyledi.
“Bizler aslinda ananelerimizin yedikleriyiz” diyen Doç. Dr. Gülsen Meral, anneannelerimizin beslenme türünün ve yasadigi yerin bizim gen haritamizi belirledigini vurguladi.
“Gelecek nesilleri böyle kurtarabiliriz”
Besinlerle; epigenetikte genler üzerinde olumlu ya da olumsuz degisiklikler yapilabilecegini vurgulayan Çocuk Sagligi Uzmani ve Epigenetik Koçluk Kurucusu Doç. Dr. Gülsen Meral, “Gelecek nesilleri kurtarmak istiyorsak bizim bu konu üzerinde farkindalik olusturmamiz gerekiyor” dedi.
Saglikli yasayabilmek için kisisel ritmin kurulmasi gerektigine vurgu yapan Doç. Dr. Meral, beslenmenin yani sira hangi egzersizin yapilacaginin da kisiye özel olmasi gerektiginin altini çizdi. Genler üzerinde yapilan çalismayla istenilen yerde yaslandirma ya da gençlestirme yapilabilecegini de söyleyen Meral, kendisine bu firsati verenlere ve seminer katilimcilarina tesekkür ederek konusmasini sonlandirdi.
Seminer, yaptigi basarili çalismalari ve sunumu için Gülsen Meral’e Rektör Sözbir’in tesekkür plaketi vermesinin ardindan sona erdi.
Doç. Dr. Meral 'Gelecek Nesilleri Böyle Kurtarabiliriz'
Düzce Üniversitemiz Arastirma Dekanligi tarafindan düzenlenen Epigenetik Koçluk Rehberliginde; Kronik Hastaliklarin Tedavisinde Bireysel Yasam Tarzi Planlari baslikli seminer gerçeklestirildi.