Doç. Dr. Özlem Atan Sahin 'Hasta Çocuk Krese Gitmemeli'
Krese giden çocuklarin enfeksiyonlar nedeniyle sik hastalanabileceklerini söyleyen Doç. Dr. Özlem Atan Sahin, anne babalara nelere dikkat etmeleri gerektigi konusunda bilgi verdi.
Çocuklarin krese baslamasiyla birlikte kaptiklari enfeksiyonlar konusunda uyarilarda bulunan Acibadem Bodrum Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Özlem Atan Sahin çocuklarin krese basladigi zaman yeni mikroplarla tanistiklarini ve bu nedenle daha sik hasta olabileceklerini açikladi.
Doç. Dr. Özlem Atan Sahin, anne babalarin endise ettikleri Korona Virüs bulasan çocuklardaki etkisini dile getirerek “Anne babalar hakli olarak kres ve okul gibi kapali ortamlarda çocuklarinin korona virüs kaparak hastalanmalarindan endise ediyorlar. Biliyorsunuz, korona virüs çocuklarda ciddi bir etki göstermiyor. Ancak yeni varyantlarin etkileri konusunda endise daha sik yasaniyor. Onlari sunu söylüyoruz, yeni tip korona virüse ait varyantlarin çocuklar üzerinde etkisi son derece hafif. Eski korona virüs varyantlariyla birlikte paralellik gösteriyor bu seyir. Dünyadan yeni veriler gelmeye basladikça, bizim de bu konudaki bilgilerimiz artmaya basladi.
Çocuklarda bu yeni varyantlarin öncekinden daha agir seyrettigini söyleyemiyoruz. Ancak nadiren de olsa bazi çocuklarda organ tutulumuna yol açarak ciddi bir hastalik tablosu ortaya çikabiliyor” dedi.
“Eski yillara göre enfeksiyonlarin görülme orani düsüyor”
Doç. Dr. Özlem Atan Sahin, krese giden çocuklarda görülen bulasan hastaliklar hakkinda da bilgi vererek “Sonbahar aylarinda gördügümüz bir çok enfeksiyon var, grip olarak bilinen influenza, Parainfluenza, RSV, Enteroviral enfeksiyonlar gibi enfeksiyonlarin sik görüldügü bir dönem yasiyoruz. Su anda korona virüsten daha yaygin bir sekilde bu virüsler görülüyor. Ancak sunu da belirtmek isterim, geçmis yillarda ayni mevsimde bu virüsleri daha sik görüyorduk. Çünkü o dönemlerde, maske-mesafe-hijyen konusunda bu kadar titiz davranilmiyordu. Fakat pandemiyle birlikte toplum bu kurallara dikkat ettiginden, korona virüs disindaki enfeksiyonlarin görülme orani da nispeten düstü” dedi.
“Yetiskinler daha çok bulastiriyor”
Çocuklarin yetiskinlere göre çok daha az bulastirici olduguna dikkat çeken Doç. Dr. Özlem Atan Sahin, “Dünyadaki veriler incelendiginde sunu söyleyebiliriz; ayni virüslerin bulastigi bir yetiskinlikle bir çocugu karsilastirdigimizda, eriskinler daha fazla bulastiriyor. Bir enfeksiyon dalgasi basladiginda önce yetiskinlerde görülüyor, bu dalganin çocuklarda görülmesi, 10-15 gün sonra oluyor. Bu da bize sunu gösteriyor ki, enfeksiyon önce eriskinlerde basliyor, eriskinlerden de çocuklara geçiyor. Bu verilere dayanarak diyoruz ki eriskinler çocuklara göre bulasicidir” seklinde konustu.
“Kapali ortam enfeksiyon bulasmasini kolaylastiriyor”
Kres salgini halk tabirinde kullanilan bir tabir oldugunu da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Özlem Naciye Atan Sahin “Tipta kres salgini denilen bir terminoloji yok. Toplumda kullanilan bir terim bu. Salginlar kresten degil, kapali ortamdan kaynaklaniyor. Kresler kapali ortamlar oldugu için burada disariya göre daha dirençli, antibiyotige karsi direnç kazanmis mikroorganizmalari görülüyor. Dolayisiyla kres döneminde enfeksiyon sikayetiyle gelen çocuklara hekim olarak daha dikkatli yaklasiyoruz. Çocuklar krese gidinceye kadar, pek bir hastalik yasamamis oluyorlar. Biz böylelikle çocuklarin immün sisteminin güçlü olup olmadigini krese gittiklerinde anliyoruz. Bazi çocuklarimizin bagisiklik sistemleri diger çocuklara göre daha düsük olabiliyor. Ancak evde kalan, daha önce kres gibi kalabalik ortamlarda bulunmaya çocuklar, enfeksiyonlarla karsilasmadigi için bu enfeksiyonlarin onlarda nasil bir tepkiye yol açtigi, sagliklarini nasil etkiledigi konusunda bir fikir sahibi olamiyoruz. Bu çocuklar kalabalik ve kapali ortama girdiklerinde enfeksiyonlari çok daha fazla, sik, agir ve daha uzun sürede geçiriyorlar. Dolayisiyla bulastiriciliklari da daha fazla oluyor. Enfeksiyondan etkilenme oranlari çok daha fazla olabiliyor” dedi.
“Hasta çocuk krese gitmemeli”
Kres gibi kapali ortamlarda enfeksiyonlarin bulasma oraninin arttigini vurgulayan Doç. Dr. Özlem Atan Sahin, ortamin havalandirilmasi, maske kullanilmasi ve el yikama sikliginin artmasi gerektigini belirterek sunlari söyledi: “Kreslerde de çocuklarimizin enfeksiyon riskini düsürecek tedbirler alinmali. Bulunduklari ortamin sik sik havalandirilmasi, maske kullanilmasi, el yikamaya önem verilmesi gerekiyor. Hastalik belirtisi görülen çocuklarin kreslere gönderilmemesi de çok önemli. Bazen yalnizca hafif burnu akiyor diye okula gönderdigimiz çocuklar, arkadaslarina kolayca bulastirabiliyor hastaligi. Özellikle virüs kökenli hastaliklarin yaygin görüldügü bu dönemde hem anne babalar hem de kres çalisanlarinin bu konuda hassas olmasi gerekiyor. Sunu da görüyoruz ki, pandemi ile bu hassasiyet orani artti. Toplum olarak hepimiz daha dikkatliyiz. Gerek kres için tedbirleri aldigimiz, gerekse evlerde de bu tedbirlere daha çok dikkat ettigimiz için çocuklarin hastalanma oranlari da daha düsük geçmis yillara göre. Ama yine de tedbirleri almaya, dikkat etmeye devam etmeliyiz”



















