Doç. Dr. Solmaz Açiklamasi 'Anemi Yaslilarda Ciddi Saglik Sorunlarina Yol Açiyor'

Doç. Dr. Solmaz Açiklamasi 'Anemi Yaslilarda Ciddi Saglik Sorunlarina Yol Açiyor'

Hematoloji Uzmani Doç. Dr. Soner Solmaz, yaslilikta rastlanan aneminin bagisiklik sistemini zayiflatarak ciddi saglik sorunlarina yol açabilecegine dikkat çekerek düzenli kan testlerinin anemiyi erken tespit etmeyi sagladigini söyledi.

Acibadem Adana Hastanesi Hematoloji Uzmani Doç. Dr. Soner Solmaz, yaslilarda yaygin olarak görülen anemiye ve çözümlerine dair bilgiler paylasti. “Anemi yani kansizlik, kanin içindeki kirmizi kan hücreleri veya hemoglobin eksikligi ile karakterize bir durumdur ve yasli nüfus arasinda yaygin bir saglik sorunudur” diyen Dr. Solmaz, yaslilarda çesitli faktörlere bagli olarak ortaya çikan aneminin genellikle bu nedenlerin birkaçinin birlesiminden kaynaklandigini ifade etti.

Anemiye yol açan nedenlerden besin eksikligine deginen Dr. Solmaz “Yetersiz demir içeren gidalarin tüketimi veya demir emilimini etkileyen sindirim sistemi sorunlari, demir eksikligi anemisine yol açabilir. Bu durum özellikle diyet kisitlamalarina sahip olan veya demir emilimini etkileyen gastrointestinal sorunlari olan yasli bireylerde yaygindir. Et, balik ve süt ürünlerinde bulunan vitamin B12’nin yetersiz alimi veya emilimini engelleyen durumlar ise B12 eksikligi anemisine neden olabilir” diye konustu.

“Kronik hastaliklar da anemiye yol açabilir”

Kronik böbrek hastaliginin kirmizi kan hücrelerinin üretimini uyarici bir hormonun az üretilmesine neden olarak anemiye katkida bulunabildigini belirten Solmaz, romatoid artrit veya iltihabi bagirsak hastaligi gibi kronik iltihabi durumlarin da yine vücudun kirmizi kan hücreleri üretme yetenegini engelleyerek anemiye yol açtigini söyledi.

Uzun süreli ve özellikle tekrarlayan enfeksiyonlar ile yaygin kullanilan agri kesici, kan sulandirici ilaç ve bazi antibiyotiklerin yan etki olarak anemiye katkida bulundugunu sözlerine ekledi.

“Menopoz döneminde de anemi artabilir”

Kan hücrelerinin üretildigi kemik iligini etkileyen durumlarin, anemiye neden olabilecegine isaret eden Dr. Solmaz, “Yasla beraber sikligi önemli ölçüde artan Miyelodisplastik Sendrom (MDS) veya lösemi, kirmizi kan hücrelerinin üretimini etkileyen bozukluklara örnektir. Mide ülseri, kalin bagirsak hastaliklari veya mide/bagirsak kanseri gibi durumlardan kaynaklanan kronik mide/bagirsak kanamalari, zaman içinde anemiye neden olabilir. Ayrica kadinlarda menopoz döneminde gerçeklesen hormonal degisiklikler de anemiyi arttirabilir” dedi.

Bireyleinr yaslandikça kirmizi kan hücrelerinin üretiminde dogal bir azalma oldugunun, yaslilari anemiye daha duyarli hale getirdiginin altini çizen Dr. Solmaz bununla birlikte genetik faktörlerin de anemiyi etkiledigini anlatti.

Aneminin genellikle yorgunluk ve zayiflik gibi semptomlarla ortaya çiktigini vurgulayan Dr. Solmaz, azalan enerji seviyesi fiziksel aktiviteyi ve yorgunluk döngüsünü artirdigini söyledi.

Yaslilarda anemi ile bilissel düsüs arasinda bir baglanti oldugunu aktaran Dr. Solmaz “Aneminin ele alinmasi, bilissel bozulmanin önlenmesine veya yavaslatilmasina ve demans risklerini de azaltabilir. Ayrica bagisiklik sistemini zayiflatan anemi daha ciddi saglik sorunlarini dogurabilir ve yasam kalitesini azaltir” diye konustu.

“Düzenli kan testleri çok önemli”

Yaslilarda anemi ile basa çikmak için düzenli taramanin önemine isaret eden Dr. Solmaz

özellikle kronik hastaligi veya beslenme eksikligi öyküsü olan yasli bireyler kapsamli kan testlerinin düzenli kontrollere eklenmesi gerektigini söyledi.

Dengeli ve besin açisindan zengin bir diyetin ve beslenme uzmanlarinca hazirlanan kisisellestirilmis beslenme planlarinin yine anemiden koruyabilecegini ifade eden Dr. Solmaz temel kronik hastaliklarin etkili bir sekilde yönetilmesinin de, aneminin önlenmesinde veya hafifletilmesinde önemli oldugunu dile getirdi.

Yaslilikta aneminin, kapsamli ve proaktif saglik stratejileri gerektiren çok yönlü bir zorluk oldugunu vurgulayan Solmaz, “Düzenli saglik kontrolleri ve kan testleri, anemiyi erken tespit etmeye ve bu durumu daha etkili bir sekilde yönetmeye yardimci olabilir. Nedenleri anlama, potansiyel sonuçlari tanima ve zamaninda müdahale etme yoluyla, yasli nüfusun sagligini ve yasam kalitesini artirmak için birlikte çalisabiliriz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile