KTO Karatay Üniversitesi Medicana Tip Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Timur Yildirim, parkinson hastaliginin su anda tedavisi olmayan bir hastalik oldugunu ancak teknolojinin gelismesiyle hastaligi çok ileri düzeye tasidiklarini belirtti.
Doç. Dr. Timur Yildirim, “Parkinson hastaligi beynin derin bölgelerinde yer alan çekirdeklerdeki degismis aktivite ve bu bölgedeki özel dopaminerjik nöronlarin derin dejenerasyonu ile karakterize edilir. Parkinson hastaliginda klinik belirtiler motor ve motor olmayan semptomlarla karakterizedir. Motor bozukluklari; titreme, katilik, hareketlerde yavaslama ve ayakta durus bozukluklaridir. Ruh hali degisiklikleri, bilissel bozukluklar, uyku kontrol bozuklugu, koku alma ve otonomik fonksiyon bozukluklari, gastrointestinal semptomlar, görsel halüsinasyonlar ve diger nöropsikiyatrik durumlar motor olmayan semptomlar arasinda yer almaktadir” dedi.
“Parkinson hastaliginin en yaygin cerrahi tedavisi DBS”
Parkinson hastaliginin tedavisinde öncelikli seçenekler arasinda ilaç tedavileri oldugunu, çesitli sebeplerle ilaç tedavisine cevabin azaldigi durumlarda cerrahi tedavilerin devreye girdigini kaydeden Timur Yildirim, “Derin Beyin Stimülasyonu, Parkinson hastaliginin motor semptomlarini iyilestirmek için kullanilan en yaygin cerrahi prosedürdür. Ilaç tedavilerine dirençli hastalarda yasam kalitesini artirmak için cerrahi tedavi seçenekleri de yer almaktadir. Bu tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Parkinson hastaliginin cerrahi tedavisinde 2 temel stereotaktik yöntem bulunmaktadir. Bunlardan 1.’si, tek tarafli lezyon olusturulmasi; 2.’si DBS’dir. Günümüzde ise Parkinson hastaliginin en yaygin cerrahi tedavisi DBS. Bu tedavi stratejisi tipik olarak ilaca artik öngörülebilir bir sekilde yanit vermeyen veya ilaca bagli diskineziden muzdarip hastalarda bradikinezi, sertlik ve tremor için ayrilmistir” ifadelerini kullandi.
“DBS cerrahi islemi birkaç saat sürmektedir”
DBS’nin, elektrik akimi ileten elektrod adindaki iletken parçalarin beynin hareket ile ilgili bölgelerine yerlestirilmesi ve onlara baglanan beyin pili vasitasiyla beynin uyarilmasi islemi oldugunu anlatan Yildirim, “Beyin pili, dopamin eksikligi sebebiyle fazla çalismaya baslayan beyin bölgelerini kontrol etmeyi amaçlayan elektronik bir cihazdir. DBS cerrahi islemi birkaç saat sürmektedir. Bu sürenin çogunda hasta uyanik olur. Birçok hasta için beyinin her 2 tarafina bir elektrod yerlestirilir. Cerrahi sirasinda elektrodun dogru yerlestirilebilmesi için kafatasi bir çerçeve ile sabitlenir. Kafatasinin her 2 tarafina elektrodun yerlestirilebilecegi bir delik açilir. Sonrasinda her 2 elektroda bagli kablo cilt altindan geçirilerek nörostimülatör denilen, gögüs kafesinde cilt altina yerlestirilen cihaza baglanir” seklinde konustu.
“Parkinson hastaliginin ilk 3-4 yili DBS için uygun degildir”
Hasta seçiminin Parkinson hastaliginin cerrahi tedavisinin sonuçlarini etkileyen en önemli faktörlerden biri oldugunu vurgulayan Yildirim, “Parkinson hastaliginin ilk 3-4 yili DBS için uygun degildir. Çünkü bu dönemde genellikle ilaçlardan iyi yanit alinir ve ayrica diger bazi nörodeje-neratif hastaliklar, erken dönemde Parkinson hastaliginin bulgulariyla baslayabilir. Bununla birlikte, ilaç cevabinin azaldigi geç veya çok ileri dönem hastalarin cerrahisi de iyi sonuç vermemektedir. Ayrica, ileri yasta (70 ve üstü), orta veya ileri demansi bulunan, primer psikozu olan hastalar DBS için uygun degildir” dedi.
Ilk yapilan DBS ameliyatlarindan bu yana, cerrahi yönetim için kullanilan teknolojide birçok gelisme oldugunu kaydeden Yildirim, “Stimülasyonu sarj etmek için kullanilan dahili piller daha verimli hale gelmis ve artik cilt üzerinden yeniden sarj olma potansiyeline sahip olup, hastanin pil degisiklikleri için geçmesi gereken ameliyatlarin sayisini sinirlamaktadir. DBS bilesenlerinin daha yeni sürümleri MR uyumludur, bu da hastalara ve doktorlarina diger kosullari teshis etme ve tedavi etmede daha fazla esneklik saglar. Parkinson su anda tedavisi olmayan bir hastaliktir, ancak ameliyatla elde edilen faydalar açiktir. Hastaligin gerilemesine, yillarin evrimine esdeger bir sekilde ulasir. Özellikle hareketlerde iyilesmeler oldugu gibi hastalarin rijiditesinde ve titremelerinde de azalma olmaktadir” diye konustu.
Doç. Dr. Yildirim Açiklamasi 'Parkinson Hastaliginda Cerrahi Tedavi Ile Yüz Güldürücü Sonuçlar Elde Edilmektedir'
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Timur Yildirim, parkinson hastaliginin günümüzde en yaygin cerrahi tedavisinin Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) oldugunu söyleyerek, bu tedavi ile yüz güldürücü sonuçlarin elde edildigini söyledi.