Doçentlik sınavlarında Paralel Yapı'ya yakın isimlere iltimasın önüne geçilmesi için, sınav yönetmeliği değiştirildi. Sınav jürisi artık elektronik sistemle belirlenecek
Hükümet, Paralel Yapı'nın kurmaca jürilerle mensuplarına doçentlik dağıtmasının önüne geçmek için kritik bir adım attı. Doçentlik sınav yönetmeliği değiştirildi. Sınav jürisi bundan böyle "Elektronik Jüri Belirleme Sistemi" aracılığıyla oluşturulacak. Doçentlik Sınav Yönetmeliği'nde yapılacak yeni değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, jüri seçimi Doçentlik Sınav Komisyonu'nun "Elektronik Jüri Belirleme Sistemi"ne taşındı. Mevcut durumda doçentlik jürilerini üniversitelerarası kurul belirliyor. Daha önce Paralel Yapı'nın kurul içindeki mensuplarının jüri oluşumuna müdahale ettiği, birçok isme yeterli olmamalarına rağmen doçentlik verdiği ileri sürülmüştü.
PARALEL İLTİMAS ENGELLENECEK
Yeni sisteme göre, üniversitelerarası kurul tarafından doçentlik sınavı ve süreci için oluşturulmuş 'Doçentlik Komisyonları'nın görevi sona erdi. İlk üniversitelerarası kurul toplantısında, 3 yıl süreyle görevde bulunacak 'Doçentlik Sınav Komisyonu' oluşturulacak. Jüriler artık, bu 15 kişilik komisyonun 'elektronik jüri belirleme sistemi' aracılığıyla, elektronik kura yoluyla seçilecek. Böylece doçentlik jürilerinde iltimas ve Paralel kıyağın önüne geçilecek. Süreç şöyle işleyecek: Başvurunun eksiksiz olduğu ve gerekli şekil şartlarını taşıdığı tespit edilen adaylar için, üniversitelerarası kurul tarafından, Doçentlik Sınav Komisyonu'nun elektronik jüri belirleme sistemi aracılığıyla belirleyerek yapacağı öneri üzerine, 5 asil ve 2 de yedek üyeden oluşan jüri oluşturulacak. Adayın başvurduğu bilim alanında yeterli öğretim üyesinin bulunmaması halinde, jüri yakın alanlardaki profesörlerden tamamlanacak. Doçentlik bilim alanının özelliği nedeniyle elektronik jüri belirleme sistemi aracılığıyla jüri oluşturmanın mümkün olmadığı hallerde, jüriler yeni komisyon tarafından belirlenecek. Doçentlik başvurusu ise, nisan ve ekim ayının 15'inci günü başlayıp, en geç ilgili ayın son çalışma günü mesai saati bitimine kadar devam edecek.
ETİK İHLALE DE 5 YIL YASAK
Yeni düzenlemede ayrıca, eser incelemesi yapan jüri üyeleri, adayın başvuru dosyasındaki herhangi bir eserde intihal veya benzeri bir aykırılık tespit etmesi durumunda, gerekçeli rapor hazırlayacak. İnceleme neticesinde etik ihlalde bulunduğuna karar verilen adayın, doçentlik sınav başvurusu başarısız sayılacak. Bu adaylar hakkında Doçentlik Sınav Komisyonu tarafından ihlalin ağırlığına göre bir yıldan 5 yıla kadar süreyle doçentlik başvurusunda bulunamama kararı verilecek.
Doçentlik sınavlarına elektronik önlem
Doçentlik sınavlarında Paralel Yapı'ya yakın isimlere iltimasın önüne geçilmesi için, sınav yönetmeliği değiştirildi.