Ardahan-Kars sinirinda yer alan Çildir Gölü'nde üreme dönemini tamamlayan göçmen anaç kuslar, yavrulariyla kanat çirparak sonbaharda yapacaklari göçün hazirliklarina basladi.
Il merkezine 45 kilometre uzaklikta bulunan, kisin yüzeyi tamamen dondugu için buzlar kirilarak yapilan Eskimo usulü balik avciliginin yani sira üzerinde atli kizakla gezintiye imkan saglamasiyla öne çikan Çildir Gölü, her mevsim farkli dogal güzellikleriyle ziyaretçilerini hayran birakiyor.
Kisin yüzeyinin tamamen buzla kaplanmasi, çevresinin ise bembeyaz kar örtüsüyle kaplanip masalsi görünüme kavusmasi nedeniyle yerli ve yabanci turistleri bölgeye çeken Çildir Gölü, yazin da serin havasi, dogal güzellikleri ve çevresindeki alanlarda barinan kus türleriyle ilgi görüyor.
Basta Van Gölü Martisi olmak üzere, pelikan, yaban kazi, karabatak, ördek gibi kus türlerine yasam alani sunan göl, su siralar kus civiltilariyla senleniyor.
Üreme dönemi için bölgede bulunan göçmen kuslar, uçmayi yeni ögrenen yavrulariyla gökyüzünde kanat çirparak sonbaharda yapacaklari uzun göçe hazirlaniyor.
Bazi kuslar da yöredeki üreme alanlarindan uzaklasip göl kiyilarinda beslenip göç öncesi güç depoluyor.
Çildir Gölü kiyisindaki Akçakale köyünde balikçilik yapan Kurtulus Kiliç, AA muhabirine, Çildir Gölü'nün her mevsim farkli güzellige büründügünü anlatti.
Gölün su siralar, bir süre önce üreme dönemini tamamlayan kuslarin büyüyen yavrulariyla yaptigi göç hazirligiyla senlendigini dile getiren Kiliç, "Burasi yaz ayri kis ayri güzellik sunuyor. Göl su an kuslarla renklendi. Marti yavrulari, karabataklar ve ördek türlerinden olusan bazi kuslar kiyilara kadar gelip yemleniyor. Bu da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor." dedi.
Doga Harikasi Çildir Gölü Sonbahardaki Göçe Hazirlanan Kuslar Ile Senlendi
Kisin donan yüzeyinde Eskimo usulü balikçilik ve atli kizakla gezinti yapilan göl, basta Van Gölü Martisi olmak üzere, pelikan, yaban kazi, karabatak, ördek gibi bir çok kusa ev sahipligi yapiyor.