Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Bulut'tan Açıklama

Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, "Bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını göz önüne alarak doğal kaynak değerlerin sürdürülebilirlik, katılımcılık ve çevreye duyarlılık temel ilkeleriyle planlanarak doğa turizminin geliştirilmesini hedefliyoruz" dedi.

Bulut, Ticaret Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen Kaçkar Dağları Milli Parkı Doğa Turizmi Master Planı toplantısında yaptığı konuşmada, doğa turizminin, seyahat edilen doğal alanların, çevrenin korunması ve yöre halkının ekonomik standartlarının gelişmesini sağlayan önemli bir turizm anlayışı olduğunu belirtti.

Doğa turizminde sürdürülebilirlik ve doğal değerlerin bozulmamasının önemli olduğunu vurgulayan Bulut, "Doğal ve kültürel kaynakların gelecek düşünülerek kullanılması, turizm sermayesinin, mevcut ziyaretçilerin ve yöre halkının amaçlarının maksimum düzeyde karşılanması öne çıkarılmaktadır. Ülkemizde ve bölgemizde eko-turizm faaliyetleri dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi korunan alanlarda gelişme göstermektedir. Bu alanlar milli parklar, tabiat parkları, sulak alanlar ve diğer korunan alanlar olarak sınıflandırılmaktadır" diye konuştu.

Alternatif turizm faaliyetleri arasında yaylalarda geliştirilmesi planlanan doğa ve macera sporlarına yönelik çalışmaların önemli olduğunu ifade eden Bulut, şunları söyledi:

"Bu çalışmalar kapsamında hazırlanan Doğa Turizm Master Planı, halkın görüş ve beklentileri dikkate alınarak katılımcı yaklaşımla hazırlanan önemli bir çalışmadır. Çalışma ile doğal güzellikler, tarihi ve turistik yapı ile zengin doğa potansiyelinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını göz önüne alarak doğal kaynak değerlerin sürdürülebilirlik, katılımcılık ve çevreye duyarlılık temel ilkeleriyle planlanarak doğa turizminin geliştirilmesini hedefliyoruz."

-"Eylem Planı hazırlanırken yayla koridoru dikkate alınmalıdır"-

Bulut, Doğu Karadeniz 2023 stratejisinin 2012 yılında hazırlandığını kaydederek, şöyle devam etti:

"2023 stratejisinin sürdürülebilirlik kısmında, Doğu Karadeniz'in doğal ve kültürel değerlerinin özgünlüğünü yitirmeden turizme kazandırılması, turizm sektörünün uzun vadede devamlılığını sağlama bakımından zaruriliği vurgulanmıştır. Bölgede turizm gelişimine yönelik alınacak her kararın sivil toplum örgütleri, özel sektör ve kamu kurumları tarafından ortak çalışma neticesinde belirlenmesi, ilerde yapılacak çalışmaların tutarlılığı ve sahiplenilmesi açısından önem arz etmektedir."

Biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynaklar açısından zengin olan bölgenin, yayla koridoru olarak gösterildiğini anlatan Bulut, "Bu nedenle Samsun'dan Artvin'e kadar alanda yayla turizminin geliştirilmesi ve alternatif turizm türleri ile birleştirilerek turistler için daha cazip hale getirilmesi son derece önemlidir. Eylem Planı hazırlanırken faaliyetlerde yayla koridoru dikkate alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Vali Nurullah Çakır'ın başkanlık ettiği toplantıda, hazırlanan Doğa Turizmi Master Planı'nın eksikleri tartışılarak, eksiklerin bir ay içerisinde ilgili müdürlüğe yazılı olarak bildirilmesine karar verildi.

Toplantıya, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, İl Garnizon Komutanı Albay İsmet Cansaran, ilçe belediye başkanları ve ilgili kuruluşların temsilcileri de katıldı.

Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Asena Akçay

Yayıncı: Murat Kaban
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile