Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Özyanık Açıklaması

Hüseyin Gazi Kaykı - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, bu yılın başından bu güne kadar 35 bin civarında avcının kontrol edildiğini ve bunlardan yaklaşık 4 bin 200'üne yasal işlem uygulandığını belirterek, ''Bu yılın ilk 9 ayındaki denetimlerde usulsüz avlanılan yaklaşık 2 bin 400 yaban hayvanına el konularak, kabahatlilerden 1.3 milyon lira tazminat talep edildi'' dedi.

Özyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yalnızca Türkiye için değil, bütün dünya için bir ortak miras olan yaban hayatı kaynaklarının ve bunların oluşturduğu biyolojik çeşitliliğin, ülkenin sahip olduğu tabii kaynak değerlerinin en hassas ve ilgi isteyen alanlarından biri olduğunu dile getirdi.

Yaban hayatının korunması, geliştirilmesi, bu alanlardan şuurlu, planlı faydalanılması ve bu mirasın sürdürülebilir bir yönetim anlayışıyla gelecek nesillere aktarılması çalışmalarının üzerinde bakanlıklarının hassasiyetle durduğunu ifade eden Özyanık, ''Bu ihtimam ve özveri isteyen çalışmayı yürütmek de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün ana hedefleri arasında yer almaktadır'' diye konuştu.

Yaban hayatında, türleri yaşadıkları tabii ortamlarında koruyabilmenin önemine değinen Özyanık, bu amaçla 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na göre yapılan koruma kontrol çalışmalarının da usulsüz avlanmayı önlemeye yönelik faaliyetleri içerdiğini belirtti.

Özyanık, bu önleme faaliyetleri çerçevesinde merkez ve taşra teşkilatlarının özverili denetim çalışmaları aracılığıyla kaçak avla mücadele edildiğini, sorunların yerinde dinlendiğini, av koruma kontrollerinde yaşanacak sıkıntıların giderilmesi için her türlü tedbirin alındığını aktardı.

Avlakların denetimlerinin yapılarak avcıların takip edildiğini anlatan Özyanık, ayrıca gelen ihbarların da değerlendirilerek denetimlerin sıklaştırıldığını ifade etti.

-2012'de 4 bin 200 avcıya işlem yapıldı-

Özyanık, 2012 yılı Ocak ayından bu güne dek 35 bin civarında avcının kontrol edildiğini bildirerek, yaklaşık 4 bin 200 avcıya yasal işlem uygulandığını kaydetti.

Ahmet Özyanık, bu yılın ilk 9 ayındaki denetimler sırasında, usulsüz avcılığa konu olan ve içerisinde kuğu, yaban keçisi, sülün, şahin, atmaca, turaç, oklu kirpi, guguk kuşu, kumru, kurt, serçe, arıkuşu gibi avı kesinlikle yasak olan türlerin de yer aldığı yaklaşık 2 bin 400 yaban hayvanına el konularak, kabahatlilerden 1.3 milyon lira tazminat talep edildiğini söyledi.

Özyanık, yaban hayatının korunmasında ve bu mirasın gelecek nesillere taşınmasında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü denetim faaliyetlerinin yanı sıra avcılara da büyük mesuliyetler düştüğünü vurguladı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, ''Avcılarımızın yaban hayatının sürdürülebilirliği adına, kanunlara, vicdana ve avcılık etiğine uygun davranması gerektiğine, yaban hayvanlarının yaşam ortamıyla beraber en iyi korumasının yine avcılar tarafından yapılabileceğine inanarak, av yasakları hususunda daha hassas davranmalarını bekliyoruz'' dedi.

Yayıncı: Tolga Özgenç
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile