Dönüşen lastikler 17 adet tesiste ayakkabı, mobilya, yer kaplama malzemeleri ve çelik tel yapımında kullanılıyor. Geri dönüşüm uygulamalarını aralıksız sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kullanılmış lastikleri doğaya kazandırarak hem çevre kirliliğinin önüne geçiyor, hem de ülke ekonomisine geri kazandırıyor.
236 BİN 380 TON LASTİKTEN 104 BİN TONU GERİ DÖNÜŞTÜ Bakanlık, Türkiye'de 2012 yılında lastik üretici ve ithalatçı firmaların iç piyasaya sürdüğü 236 bin 380 ton lastikten, 104 bin ton ömrünü tamamlamış lastiği geri dönüştürdü.
ALTI YILDA 337 BİN 700 TON LASTİK TOPLANDI Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında 2007 yılından 2012 yılına kadar 337 bin 700 ton ömrünü tamamlamış lastik toplandı. Toplanan Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin yaklaşık 200 bin tonu geri kazanım tesislerince malzeme geri kazanımı olarak, yaklaşık 137 bin 700 tonu ise çimento fabrikalarında enerji geri kazanımı olarak kullanıldı.
LASTİKLERDEN, KAUÇUK GRANÜL, ÇELİK TEL VE TEKSTİL PARÇALARI ELDE EDİLİYOR Geri dönüştürülen lastikler, ayakkabıda, spor ve oyun sahalarında, mobilya parçalarında ve yer kaplama malzemelerinde kullanılıyor. Bu yöntem ile çalışan 17 adet tesisin çevre izin ve lisansı bulunuyor. Ayrıca ömrünü tamamlamış lastikler fiziksel kırma veya piroliz yöntemi ile geri kazanım yapan işletmelere ve çimento fabrikalarına ek yakıt olarak kazandırılıyor.
Ömrünü tamamlamış lastiklerden, piroliz yöntemi ile pirolilik (aromatik) yağ, karbon karası, çelik tel, pirolitik gaz elde ediliyor. Lastiklerin bu alanlarda kullanılması, karbon karası ithalatını da azaltıyor. Proses sonucu elde edilen karbon karası, lastik üretimi, kablo, konveyör bant, araç yedek parçaları ve paspası, ısı yalıtım malzemeleri vb geniş bir üretim yelpazesinde kullanılıyor
Doğa Lastikten Korunuyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kullanılmış 104 bin ton araç lastiğini geri dönüştürdü.