Ege Orman Vakfı bürosunda doğa severleri bilgilendirmek üzere İzmir Orman Bölge Müdürlüğü "Çam Kese Böcekleri Popülasyonu ve Mücadele Yöntemleri" konusunda sunum yaptı. Bilgilendirme toplantısına İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mithat Ateş, Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü İlhami Alkan ve OZM Şube Yüksek Mühendisi Özgür Toprak, Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol, Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü, Buca Belediyesi temsilcileri, Ege Üniversitesi öğretim görevlileri, Dağcılık Kulüpleri üyeleri ve Ege Orman Vakfı gönüllüleri katıldı.
Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü İlhami Alkan sunumda; söz konusu zararlı çam kese böceği ile kimyasal, mekanik ve biyolojik mücadele yöntemleri ile mücadele edildiğini, şu anda görülen çam kese böceği keselerinin dördüncü ve beşinci gömlekte olup, Mart ve Nisan aylarından itibaren toprağa inip pupa olacaklarını, bu döneme gelinceye kadar adeta ağaçları kurutmuş şekilde tüm ibreleri yediklerini ancak; ağaçların bu böceklerden dolayı asla kurumayacaklarını ve Mayıs-Haziran aylarından itibaren tekrar yeşereceğini özellikle vurguladı.
Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol ise;"Çam kese tırtılları Kızılçam ağaçlarının kurumalarına sebep olmasalar da üst üste 5 - 6 yıl aynı şekilde aynı ormanda tahribat olursa ağaçlar kabuk böceklerinin de hücumuna uğrar ve toplu ölümler olabilir. Bu nedenle ağaçlandırmada ve orman yangınlarıyla mücadelede top yekun nasıl seferber oluyorsak çam kese tırtıllarıyla mücadelede de seferberlik yapmamız gerekli. önümüzdeki Temmuz ayından itibaren orman idaresinin yönetiminde orman işçileri, askeri birlikler ve belediyeler orman köylüsü tarafından yumurta toplanarak ve keseleri kesip toplayarak mücadele yapılmalı" dedi. Gençol, ayrıca ilaçlama konusunda şunları söyledi: "Sivrisineklere bile zarar vermeyen ülkemizde üretilen Diflubenzuron Dimilin praperafını suyla karıştırıp uçak ve helikopterle atmak suretiyle Ocak-Şubat aylarında yapılabilir. Bu ilaç tırtılın bir ve ikinci gömlek değiştirmesine mani oluyor. Tırtıl büyüdüğü buna karşılık gömlek büyümediği ve gömleğin sertleşip sabit kalması nedeniyle tırtıllar ölüyor. Bu şekilde ilaçlama faaliyetlerinin Orman Genel Müdürlüğünce yapılmasını öneriyoruz."
Ege Orman Vakfı gönüllüleri sunum sonunda bu işin takipçisi olacaklarını belirttiler.
Doğa Severler Biraraya Geldi
Ege Orman Vakfı bürosunda doğa severleri bilgilendirmek üzere İzmir Orman Bölge Müdürlüğü "Çam Kese Böcekleri Popülasyonu ve Mücadele Yöntemleri" konusunda sunum yaptı