Dogada Ki Sifa, 'Karahandiba'

Dogada Ki Sifa, 'Karahandiba'

Karahindiba bitkisinin saglik üzerindeki olumlu etkileri gün geçtikçe daha fazla arastirilip ve ilgi çekerken, dogada neredeyse her yerde bulunabilen sifali bitkinin faydalari saymakla bitmiyor.

Insan sagligina büyük ölçüde faydasi bulunan mucizevi Karahindiba bitkisi potasyum ve çesitli vitaminler içeriyor. Içinde bulundurdugu A ve C vitaminleri, insan sagliginda önemli bir rol aliyor. Bununla birlikte, kalsiyum açisindan da zengin olan karahindiba, kemik sagligini destekleyip vücudun ihtiyaç duydugu mineral destegini sagliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünden Doç. Dr. Esra Uçar Sözmen Karahindiba bitkisinin oldukça taninan bir bitki oldugunu belirterek, “Karahindiba bitkisinin 51 türü vardir. Bu 51 türden 16’si Türkiye’de endemik bitkidir. Karahindiba ‘halk ilaci’ olarak yaygin bir sekilde kullanilir. Faydalari saymakla bitmez” dedi.



“Saplarinda bulunan öz sütleri halk ilaci olarak tüketiliyor”

Karahindiba bitkisinin arsiz ve çevrede oldukça yayilis gösterdigini belirten Sözmen; “Bu bitkiyi her tarafta görebiliriz. Hatta top, küme sekilde tohumlarini da görebiliriz. Karahindiba bitkisinin 51 türü vardir. Bu 51 türden 16’si Türkiye’de endemik bitkidir. Karahindiba ‘halk ilaci’ olarak yaygin bir sekilde kullanilir. Çiçekleri, saplari, kökleri farkli amaçlarla kullanilir. Kökleri kurutularak aci hindiba kahvesi olarak tüketilebiliyor. Saplarinda bulunan öz sütleri yine halk ilaci olarak tüketilebiliyor. Saplarinda bulunan öz sütü cilt hastaliklarina, böbrek tasina hatta gut hastaligina dahi iyi geldigi söyleniyor. Tabi ki bu tarz seylerin daha çok arastirilmasi ve belirli bir veri bankasi olusturulmasi gerekiyor. Bunlar içinde bizler bitkileri topluyoruz. Degerlendiriyoruz ve degerlerine bakiyoruz. Bu arastirmalari Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Ileri Teknoloji Uygulama ve Arastirma merkezinde yürütüyoruz. Burada tibbi aromatik bitkiler laboratuvarimiz var. Laboratuvar içerisinde bulunan farkli cihazlarimiz sayesinde her türlü analizi yapabiliyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile