Dogada Yarali Bulunan Yaban Hayvanlari En Kisa Sürede Tedavi Edilerek Yasam Alanlarina Birakiliyor

Dogada Yarali Bulunan Yaban Hayvanlari En Kisa Sürede Tedavi Edilerek Yasam Alanlarina Birakiliyor

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Yaban Hayvanlari Birimi, dogada yarali halde bulunan yaban hayvanlarini hizli bir sekilde tedavi ederek en kisa sürede dogal ortamlarina kavusturuyor.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne bagli Yaban Hayvanlari Birimi, Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlügü ile yaban hayvanlarinin tedavisi, rehabilitasyonu ve dogaya yeniden kazandirilmasi çerçevesinde olusturulan protokol geregi, 2018 yilindan bu yana aktif bir sekilde çalisiyor.

Birime, genellikle silahla vurulan, zehirlenen ya da dogada yaralanan, endemik dahil birçok farkli türden hayvan getiriliyor.

Iyilesme sürecinden olumlu sonuç alinan ve tedavisi tamamlanan yaban hayvanlari dogaya salinirken, tedavisi güç olan ve iyilesmesi mümkün olmayan hayvanlar ise birimde misafir ediliyor.

Yirtici kuslara ‘yaz banyosu’

Konuyla ilgili Ihlas Haber Ajansi muhabirine bilgiler veren Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Hayvan Hastanesi Yaban Hayvanlari Birim Sorumlusu Doç. Dr. Irem Ergin, artan sicakliklarda bunalan yirtici kuslara serinlemeleri amaciyla yaz banyosu yapildigini belirterek, “Hayvanlarimiz sicaklarda çok fazla bunaliyorlar. Sicagin çok fazla olmasi ister istemez bu hayvanlarda isiya bagli olarak ciddi saglik sorunlarina sebep olabiliyor. Temelde onlari serinletmek ve en azindan refahlarini saglayabilmek için en az günde iki kez olmak üzere dus aldiriyoruz” dedi.



“Burada bir seferde yüzün üzerinde hayvani misafir ettigimiz oldu”

“Gelen hayvana göre degisiyor ama mümkün oldugunca bekletmeden hizli bir sekilde tedavilerini, bakimlarini sürdürüp sonrasinda hemen yine DKMP av koruma ekiplerine haber vererek onlarla birlikte bir is birligiyle dogaya salimlarini gerçeklestiriyoruz” diyerek yaban hayvanlarinin tedavi süreçlerine iliskin bilgiler de veren Ergin, söyle devam etti:

“Tutmamizin en önemli sebebi tabii ki yaban hayvani olduklari için buraya alismamalari gerekmekte. Yavrulari büyüyüp biraz daha ergen olana kadar tutuyoruz. Ancak tedavi ihtiyaci olanlarin etkin bir sekilde tedavilerini sonlandirdiktan sonra hemen rehabilitasyonlarini da hizlandirip dogaya birakilmasi çok önemli. Çok sinirli bir yerdeyiz, bulundugumuz alan itibariyla da sinirli. Ankara’nin ortasinda bir fakülte olmasiyla çok genis bir alanda olmamamiz buradaki hayvanlarimizin da belli bir sayida olmasini gerektiriyor. Burada bir seferde yüzün üzerinde hayvani misafir etmisligimiz var. Ama bahsettigim gibi yaban hayvaninda kesinlikle hizli bir sirkülasyona girilmesi çok önemli. Hizli tedavi, hizli bakim, yavruysa büyütülmesi ve sonrasinda hemen dogaya salinmasi.”

Yaban hayvanlariyla ilgilenen sayisinin az olmasi gerekiyor

Doç. Dr. Ergin, yaban hayvanlarinin tedavisini fakültenin lisans ve lisans üstü ‘gönüllü’ ögrencilerinden olusan bir ekiple yürüttüklerini aktararak, “Onlar bizim elimiz, ayagimiz. Yaban hayvanlariyla ilgilenirken çok fazla kisi degisiminin olmamasi gerekiyor ve bu yüzden az sayida gönüllüyle çalisiyoruz. Çünkü ister istemez bulasin ve hayvanlara fazla insan temasinin önlenmesi çok önemli” diye konustu.

Yaban Hayvanlari Birimi’nin tedaviye muhtaç hayvanlarin sürecinin tamamlanarak bir an önce dogaya salinmasi için kuruldugunu hatirlatan Ergin, “Burasi herhangi bir ziyarete açik veyahut da herhangi bir görselligin ön planda oldugu bir yer degil. Öyle bir hedefimiz de yok” dedi.

Ergin, kanat veya ayak kirigi yasayan hayvanlarin tedavi sürecinin 6 aydan bir yila kadar sürebildigini kaydetti.

Yaban Hayvanlari Birimi’ne getirilen endemik türlere iliskin de bilgiler veren Ergin, “Ayi, vasak geldi. Bozkurtlar iki-üç yil bize misafir oldu. Ayi yavru oldugu için bakimi rahat oldu. Yaklasik 3, 3 buçuk aylik bir sürede onun bakimlarini gerçeklestirdik ama ondan sonra tabii ki yine DKMP ile görüsülerek ona daha uygun olan bir merkeze gönderimini sagladik” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile