Doğal Felaketler Kadınları Daha Çok Etkiliyor

BM verileri, iklim değişikliğinin yol açtığı doğal afetler nedeniyle yerinden edilmiş kişilerin yüzde 80'inin kadın olduğunu ortaya çıkardı.

Doğal felaketler, kadınları erkeklere oranla daha fazla etkiliyor.

BBC'nin haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) verileri, iklim değişikliğinin yol açtığı doğal felaketler nedeniyle yerinden edilmiş kişilerin yüzde 80'inin kadın olduğunu ortaya koydu.

BM tarafından yürütülen çalışmada, sel ve kuraklık gibi doğal afetlerin, erkeklerden daha az sosyoekonomik güce sahip kadınlar için daha fazla zarara yol açtığı ve altyapı, istihdam ve barınmayı etkileyen felaketleri atlatmanın kadınlar için daha zor olduğu bildirildi.

Bazı bölgelerde yaşanan felaketlerin akabinde, cinsel saldırı ve tecavüz dahil kadınlara yönelik şiddet olaylarının da arttığı kaydedildi.

Çalışmada, ulusal ve küresel iklim müzakere organlarındaki kadınların ortalama temsil oranının yüzde 30'un altında olduğuna dikkat çekildi.

BM Kadın Portalı (Women Watch), iklim değişikliğinin zararlı etkilerinin, sel, toprak kayması, kasırga gibi doğal afetler yoluyla kısa vadede hissedildiğini, uzun vadede ise çevrenin daha kademeli olarak bozulduğunu vurguladı.

Bu olayların olumsuz etkilerinin pek çok bölgede, tarım ve gıda güvenliği, biyoçeşitlilik ve ekosistemler, su kaynakları, insan sağlığı, insan yerleşim yerleri ve göç modelleri, enerji, ulaşım, sanayi gibi birçok alanda hissedildiği bildirildi.

Geçim kaynakları, iklim değişikliğiyle tehlike altında olan doğal kaynaklara daha fazla bağlı olan kadınların iklim değişikliğinin etkilerine karşı erkeklerden daha savunmasız olduğu ve daha da ötesi kadınların, başa çıkma kapasitelerini sınırlayan sosyal, ekonomik ve politik engellerle karşı karşıya oldukları ifade edildi.

En büyük zorluklarla yemek pişirmek ve ısıtmak için su, yiyecek ve yakıt temin etmekle yükümlü olan kişilerin karşı karşıya olduğuna işaret edilen çalışmada, bu durum, kaynaklara ve karar alma süreçlerine eşit olmayan erişim ile birleştiğinde kırsal alandaki kadınları daha fazla etkilediğine dikkat çekildi.

Hava ve iklim olaylarından kaynaklanan felaketlerin herkesi eşit etkilemediği ifade edildi.

Orta Afrika'da yaklaşık yüzde 90'ı kuruyan Çad Gölü civarındaki göçebe yerlilerin risk altında olduğuna işaret edilirken sular geri çekildikçe, kadınların su temin etmek için daha fazla yürümek zorunda kaldığının altı çizildi.

Çalışmada, iklim değişikliğinin neden olduğu çevresel ve insani krizlere yanıt vermek için toplumsal cinsiyete duyarlı stratejiler belirlemenin önemine değinildi.

- Doğal felaketler kadınların ömrünü daha fazla kısaltıyor

1981-2002 yılları arasında yürütülen bilimsel bir çalışmada da doğal felaketlerin, kadınların ortalama yaşam süresini erkeklere göre daha fazla kısalttığı belirtilmişti.

Çalışmada, kadınların sosyoekonomik gücünün daha fazla olduğu ülkelerde, söz konusu farkın azaldığına dikkat çekilmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile