Doğal Gaz Kullanım İşlemleri

Doğal Gaz Kullanım İşlemleri

Samsun Doğalgaz Dağıtım A.Ş. (SAMGAZ), doğal gaz kullanımına geçiş işlemleri hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

SAMGAZ Genel müdürü Murat Albayrak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından verilen izinle doğal gaz dağıtım faaliyeti yapan şirketin, şuan 101 bin 677 BBS aboneye hizmet verdiğini, hizmette en iyiyi ve en kaliteliyi yapabilmek, halkın memnuniyetini artırabilmek için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Yaz dönemlerinin gelmesiyle birlikte aboneler tarafından doğal gaza geçişle ilgili sorular yöneltildiğini, gelen sorular arasında yoğun olarak doğal gaza geçiş ile ilgili evraklar ve ödeme bilgilerinin yer aldığını ifade eden Albayrak, "Doğal gaza geçiş kararı, binada 8 bağımsız bölüme kadar dilekçe ile 8 ve üzeri bağımsız bölüm varsa noter tasdikli karar defteri ile alınmalıdır. Kararda ayrıca tercih edilen ısınma şeklinin merkezi veya bireysel olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Bina sahibinin tek kişi olduğu durumlarda ise kararını belirtir dilekçe yeterli olmaktadır. Mevcut merkezi ısınmadan, doğal gazlı bireysel sisteme geçecek binalarda ısınma alanının 2 bin metrekareyi geçmesi halinde yüzde 100 oy birliği kararı gerekmektedir" dedi
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin 01 Nisan 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini, bu tarih itibariyle ruhsat başvurusunda bulunan binalarda ısınma alanının 2 bin metrekareyi geçmesi durumunda merkezi ısıtma sisteminin kurulmasının zorunlu hale geldiğini belirten Albayrak, şu bilgileri verdi:
"Doğal gaz işlemlerinde, binada daha önce doğal gaz kullanılıyor ise tapu fotokopisi ve tapu sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmektedir. Doğal gaz kullanımı yok ve ilk defa kayıt gerçekleştirilecekse ayrıca karar defteri veya binanın durumuna göre dilekçe yeterli olmaktadır. Bağlantı işlemleri, beyan edilen brüt alan bilgileri ile yapılmakta olup proje aşamasında yetkili firma tarafından çizilen tesisat proje bilgileri ile mukayese edilmektedir. Bağlantı bedeli brüt 200 metrekareye kadar 289 TL+KDV, 200 metrekareden sonraki her 100 metrekare için ilave 241 TL+KDV'dir. Merkezi sistem doğal gaz kullanacak aboneleri ise noter tasdikli karar defterine merkezi olarak doğal gaza geçileceğine, yönetimin veya yöneticinin bu işlemleri takip edeceğine dair merkezi sistem doğal gaza geçiş kararı almalıdır. Yönetim veya yönetici bütün bağımsız birimlerin tapu fotokopileri, tapu sahiplerinin nüfus cüzdanı fotokopileri ile bütün bağımsız birimlerin bağlantı bedelini ödeyerek işlemleri tamamlayabilir. İlk defa yapılan bağlantı işlemlerinin ardından doğal gaz iç tesisat projesi onaylanmakta, proje onayı itibariyle Abonelik Sözleşmesi imzalanmaktadır. Abonelik işlemleri için nüfus cüzdanı fotokopisi, kiracılar için kira kontratı fotokopisi gerekmektedir. Bütün işlemler kişinin kendisi veya resmi vekili tarafından yapılmakta olup işlemlerde TC kimlik numarası kullanılması zorunludur."
Bu arada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 24 Aralık 2009 tarih 2357 sayılı kararına istinaden 2010 yılı güvence bedelleri kombi 209 TL, Soba 209 TL, merkezi sistem 209 TL (x bağımsız birim sayısı), Ocak veya şofben 51 TL, açma-kapama bedeli 18 TL+KDV.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile