New York Times gazetesinde bugün yer alan bir haberde, Hagel'in Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'a iki sayfalık keskin bir eleştiri yazısı göndererek, Suriye Devlet Başkanı Esed'e yönelik niyetine açıklık getirmemesi nedeniyle, yönetimin Suriye politikasının çökme tehlikesinin olduğu uyarısında bulunduğu belirtiliyor.
Hagel, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, "Mevcut Suriye politikası konusunda bazı kaygılarınız olduğu açık. ABD'nin, Esed'e daha fazla baskı uygulamak için diplomatik ya da finansal anlamda daha agresif olması gerektiğini düşünüyor musunuz? ABD ılımlı muhalefeti desteklemede de askeri anlamda daha agresif olmalı mı?" şeklindeki bir soruyu yanıtlarken, farklı seçenekler üzerinde sürekli değerlendirmeler, ayarlamalar ve çalışmalar yaptıklarını, bunun karmaşık ve uzun vadeli bir mesele olduğunu kaydetti.
Bakan Hagel, "Daha fazla agresif olmalı mıyız sorunuza dair, her seçeneği araştırıyoruz. Bu nedenle bu konuda çok sık bir araya geliyoruz ve bu konularda başa çıkmak için Ortadoğu'da etkili bir koalisyon inşa etmeye devam ediyoruz" dedi.
Bir başka gazetecinin, New York Times'ın haberini hatırlatıp "Suriye politikası konusunda çekinceleriniz var mı?" sorusunu yöneltmesi üzerine Hagel, bunun karmaşık bir durum olduğunu belirttiğini hatırlatarak, en iyi ve etkili yöntemlerin ne olması gerektiği noktasında stratejilerini düzenli olarak gözden geçirdiklerini ve duruma adapte ettiklerini kaydetti.
Pentagon'un da bu çalışmaların önemli bir ögesi olduğuna değinen Hagel, "Dolayısıyla Başkana ve Ulusal Güvenlik Konseyi'ne bu konudaki en iyi düşüncelerimizi iletmeliyiz ve bunlar dürüst, direkt olmalı" ifadesini kullandı.
Hagel, "Suriye'de IŞİD'e yönelik hem rejimin hem de ABD ve koalisyon güçlerinin saldırıları nedeniyle Esed'in şu anda daha iyi bir pozisyonda olup olmadığına" dair sorusu üzerine, "Evet, Esed bundan tabi ki bazı faydalar elde ediyor ancak burada, dünyanın bu kesiminde istikrar ve güvenliği sağlamak için gerekenleri yapmada etkili olduğunu düşündüğümüz uzun vadeli bir stratejiden bahsediyoruz" dedi.
Öte yandan Hagel, Irak'ta Irak ve Kürt güçlerinin orta ve Kuzey Irak'ta saldırı pozisyonuna geçmeye başladığını belirterek, bunun uzun vadeli mücadelenin ilk adımını oluşturduğunu söyledi.
Hagel, bir soru üzerine, Guantanamo'dan çıkan bazı mahkumların Suriye ve Irak'ta tekrar savaşa katıldıklarından haberleri olduklarını ama genel anlamda yine de Guantanamo hapishanesinin kapatılmasını ABD'nin yararına gördüklerini dile getirdi.
'Doğal Kararlılık' Operasyonları
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD ve koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı saldırılarından Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in fayda sağladığını kabul ederken, "ABD'nin Suriye'de daha agresif mi olmasının gerektiği" konusunda ise her seçeneği araştırdıklarını belirtti.