Dogal Tas Sektörünün Bulusma Noktasi MARBLE Izmir Fuari Kapilarini Açti

Sektöründe dünyanin 3 büyük fuari arasinda gösterilen ve geçen yil salgin nedeniyle düzenlenmeyen Izmir Uluslararasi Dogaltas ve Teknolojileri Fuari, Kovid19 önlemleri kapsaminda bu yil sinirli katilimla düzenleniyor Yaklasik 200 firmanin stantlarinda Anadolu'nun dogal taslarini sergiledigi fuari, 11 ülkeden alim heyeti ziyaret ediyor Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskani Ismail Gülle: 'Ülkemizin morale ihtiyaci oldugu anda bu büyük ihracat ailesi, her ay sonu açikladigi basarili ihracat rakamlariyla yüz aki oldu'.

Dogal tasta dünyanin en büyük rezervlerine sahip Türkiye'nin bu zenginligini görücüye çikardigi MARBLE Izmir Uluslararasi Dogaltas ve Teknolojileri Fuari, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin etkilerine ragmen 11 ülkeden alim heyetinin katilimiyla basladi.

Geçen yil salgin nedeniyle düzenlenemeyen, bu yil ise sinirli katilimla 26. kez organize edilen MARBLE, Fuar Izmir'deki 3 holde 200'e yakin firmanin katilimiyla kapilarini açti.

Almanya, Fransa, Azerbaycan, Gürcistan, Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Italya, Umman, Amerika Birlesik Devletleri, Rusya ve Ürdün'den alim heyetlerinin ziyaret ettigi fuarda farkli bölgelerdeki ocaklardan çikarilan rengarenk taslar ve bu taslardan yapilan mobilyalar dikkati çekiyor.

Salgin sürecinde Izmir Büyüksehir Belediyesinin fuarcilik sirketi IZFAS tarafindan düzenlenen ilk fiziksel fuar olan MARBLE'da ziyaretçiler HES Kodu taramasi ve ates ölçümünün ardindan hollere aliniyor. Fuar alaninda siklikla maske ve sosyal mesafe uyarilari yapiliyor.

- Madencilikle ilgili kanun hazirligi

Fuarin açilis töreninde sektöre iliskin degerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi Maden ve Petrol Isleri Genel Müdürü Cevat Genç, madencilikle ilgili yeni bir kanun hazirligi içinde olduklarini dile getirdi.

Söz konusu kanunun, sektörün sürdürülebilir madencilikle yoluna devam etmesini saglayacagini vurgulayan Genç, sektörün bütün paydaslarinin kanun hazirlik sürecine katki verdigini aktardi.

Geçen ay çikan yanginlarla mücadelede maden sektörünün çok büyük özverisine tanik olduklarini kaydeden Genç, "Isparta, Burdur ve Mugla'da bütün ekipmanlarini ve isçilerini yangini söndürmek için seferber ettiler. Ekiplerin yaninda oldular. Çok tesekkür ediyorum" diye konustu.

Ticaret Bakanligi Ihracat Genel Müdürü Özgür Volkan Agar da salgin nedeniyle uzun süredir bir araya gelinemedigini, MARBLE Fuari ile sektörün hasret giderdigini ifade etti.

Yilin ilk yarisini ihracat rekorlariyla kapattiklarini hatirlatan Agar, son 12 aylik ihracatin ise 201 milyar dolari astigi dile getirdi.

Agar, dünyanin en zengin mermer yataklarinin Türkiye'de bulundugu belirterek renk ve desen çesitligiyle Türk dogal taslarinin dünyaca ünlü mekanlarda kullanilmaya devam ettigine isaret etti.

- Hedef 5 yilda 300 milyar dolar ihracat

Türkiye Ihracatçilar Meclisi Ismail Gülle de salgin sürecini ihracat ailesi olarak basariyla geçirdiklerini ifade ederek söyle konustu:

"Ülkemizin morale ihtiyaci oldugu anda bu büyük ihracat ailesi, her ay sonu açikladigi basarili ihracat rakamlariyla yüz aki oldu. 200 milyar dolar ihracati hep istedik ve temmuz ayinda bunu basardik. Simdi hedef 5 yil içinde 300 milyar dolari yakalamak. Bunu yapabilecegimize yürekten inaniyorum."

Türkiye Ihracatçilar Meclisi Maden Sektör Kurulu ve Istanbul Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Aydin Dinçer de madenin ithal girdisi olmayan bir sektör oldugunu, tüm sektörlerin ham maddesi olarak görülmesi gerektigini söyledi.

Ege Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Mevlüt Kaya ise dünyanin 3 fuarindan biri olan MARBLE Izmir'i en zor günde bile devam ettirmenin gururunu yasadiklarini aktardi.

Maden sektörünün ocak temmuz döneminde ihracati yüzde 48 artirdigini belirten Kaya, "Son 12 ayda ise 5 milyar 342 milyon ihracat gerçeklestirdik. 2021'in sonunda 6 milyar dolari geçmeyi hedefliyoruz." dedi.

Törende Izmir Vali Yardimcisi Hulusi Dogan, Türkiye Mermer Dogaltas ve Makineleri Üreticileri Birligi (TÜMMER) Baskani Ibrahim Alimoglu, Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mustafa Özuslu, IZFAS Genel Müdürü Canan Karaosmanoglu Alici da birer konusma yapti.

Kapilarini 28 Agustos'ta kapatacak fuarla, Uluslararasi Tas Kongresi es zamanli olarak gerçeklestiriliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile