'Doğalgaz Mandalina İle Ödensin' Önerisi

Yaklaşık 500 bin ton mandalina üretiminin gerçekleştiği Edremit Körfezi'nde rekoltedeki yükseklik ve ihracatın olmaması nedeniyle yaşanan fiyat düşüklüğü, üreticiyi olumsuz etkilerken, tonlarca ürün dalında kaldı.

Edremit Ziraat Odası İkinci Başkanı Ali Yılmaz Diker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremit Körfezi'nde mandalinanın zeytinden sonra önemli gelir kaynaklarından olduğunu söyledi.

Diker, 240 bin mandalina ağacının bulunduğu körfezde üretimin Havran ve Edremit'te yoğunlaştığını dile getirerek, bu yıl 500 bin tona yakın yüksek bir rekolte beklendiğini anlattı.
Dalında 20 kuruş olan mandalinanın pazar yerlerinde 1 ile 1,5 lira arasında satıldığını ifade eden Diker, şöyle konuştu:
"Üretici mecburen ürününü topluyor. Ağacın üzerinde bırakamaz. Mandalinanın kabuğu asit içerir. Mandalina asit içeren bir meyve olduğu için yere düştüğünde toprakta asidi yükseltir bu da ağaca zarar verir. Dolayısıyla mandalinayı bir zamana kadar ağacından dalında tutarsın ondan sonrada ağaca zarar vermeye başlar. Dolayısıyla üretici mandalinayı kesip tarımsal arazinin içinden çıkarmak zorundadır. Çıkarmadığı zaman toprağa ve ağaca zarar verir mandalinalar. Dalından topladığı mandalinaları üreticiler derelere, bayırlara atıyor bunlarda yağmurlarla birlikte sürüklenerek denize kadar ulaşıyor. Yine de birçok üretici dalında bırakıyor."
- "Doğalgaz parasının yüzde 10'u narenciye ile ödensin"
Son 5 yıldır yaşanan ihracat sıkıntısı nedeniyle mandalinanın para etmediğini vurgulayan Diker, "Özellikle Kuzey Avrupa Birliğine üye ülkelerle Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya gibi ülkelere ihracat sıkıntısı yaşanıyor. Bu sıkıntılar aşılamıyor. Rusya'dan doğal gaz alıyoruz milyonlarca dolar ödüyoruz ülke olarak. Rusya'dan alınan doğalgazın parasının yüzde 10'u narenciye ile ödense piyasa canlanacak. Doğalgaz karşılığında mandalina verebiliriz" dedi.

Ülkede üretilen mandalinanın, portakalın üçte birinin ihracata gitmesi durumunda sorunun çözüleceğini dile getiren Diker, "O zaman ürünler dalında kalmaz, yere dökülmez ve en azından dalında 75 kuruşa, 1 liraya alıcı bulur. Üretici de bu fiyatlarla sürdürülebilir tarımını yapmış olur" diye konuştu.

Diker, birçok üreticinin dalında bırakmamak adına topladığı ürünü nakliye bedeli ödeyip zarar etmemek için dere kenarlarına döktüğünü söyledi.

Edremitli mandalina üreticisi Mustafa Korkmaz, fiyatların 2-3 yıldır düşük seyrettiğini belirterek, "Mandalina alıcısı var ancak fiyatlar çok düşük. Yine de mandalinanın dalında kalmasından iyi. Dalında kalsa kökü zarar. Satılırsa mandalina işçisi kazanıyor, kısmen hareket oluyor piyasada" ifadesini kullandı.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde pazarcılık yapan Ali İpkin ise bu yıl mandalinadan üreticinin de kendilerinin de memnun olmadığını ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile