Doğalgaz Zengini Türkmenistan’a, Yabancı Yatırımcılardan Büyük İlgi

Doğalgaz Zengini Türkmenistan’a, Yabancı Yatırımcılardan Büyük İlgi

Türkmenistan başta petrol ve doğalgaz olmak üzere tekstil, inşaat, turizm, tarım ve sağlık sektörlerine yeni yatırımcıları çekmek amacıyla 3.

Uluslararası Yatırım Forumu`na ev sahipliği yapıyor. Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen foruma, 20 ülkeden 330’ün üzerinde yabancı heyet katılıyor.

Türkmenistan`da bu yıl üçüncüsü düzenlenen foruma, Türkiye`den Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu`ndan (DEİK) Türkmen-Türk İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz katılırken, aralarında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Muhammed Yahya Maarufi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakanı Sultan el-Mansuri, BM Ekonomik ve Sosyal İşler Konseyi danışmanı Aleksey Tihomirov`un bulunduğu çok sayıda işadamı, bankacı ve Türkmen bakanlar iştirak ediyor.
Forumun açılış töreni bugün başkent Aşkabat`taki Mizan merkezinde gerçekleşti. Türkmenistan Bakanlar Kurulu üyelerinin teşrif ettiği ve dünyanın en büyük petrol, doğalgaz, enerji, inşaat, telekomünikasyon, finans, turizm, tekstil, sağlık ve emlak şirketlerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen açılış töreninde, Orta Asya`nın doğal gaz zengini ülkesi Türkmenistan`daki yatırım imkanları değerlendirildi.
Forumun düzenlenmesinde önemli rol oynayan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, katılımcılara bir mesaj gönderdi. Türkmen lider mesajında, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Uluslararası Yatırım Forumu`nun ana hedefinin çeşitli sektörlere yabancı yatırımları çekmek olduğunu kaydetti.
Forumun ilk oturumunda, Türkmenistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Beşim Hocamammedov, ülkesindeki yatırım imkanları konusunda bilgi verdi.

MAARUFİ: DEV PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEYE DAVET ETTİ
Konferansta konuşan EİT Genel Sekreteri Muhammed Yahya Maarufi, bölge ülkelerin dev projeleri hayata geçirmeye davet etti. Bu tür projelerin ilgili ülkelere önemli gelir kaynağı sağlayacağını kaydeden Maarufi, yeni istihdam kapılarını açacağını belirtti. Denize kıyısı olmayan bölge ülkelerin Türkiye, İran ve Pakistan gibi ülkelerin deniz limanlarından istifade ederek, geniş pazarlara ulaşabileceğini belirten Maarufi, ülkeleri ticari ilişkileri geliştirmeye ve bölgesel ticari anlaşmaları imzalayama davet etti. 2008 yılında bölgeye yapılan doğrudan yatırımın 52 milyar dolar iken, 2010 yılında bu rakamın 19 milyar doları bulduğunu söyleyen EİT Genel Sekreteri, ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

İşsizliğin yatırım ile bağlantılı olduğuna dikkat çeken Maarufi; “Tacikistan, Pakistan ve Özbekistan gibi ülkelerden işçi göçü yaşanıyor. Yatırım ticari işbirliğinin önemli kaynağıdır. Yatırım her ülkenin ekonomisinin dayanağıdır.” diye konuştu.


Forumda hazır bulunan DEİK Türkmen-Türk İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz de bir konuşma yaptı.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden petrol ve doğal şirketleri, yatırımcılar, uluslararası bankalardan katılımcıların yer aldığı forumda, enerji, bölgedeki yatırım politikası, sağlık, enformasyon, iletişim, elektrik enerjisi, inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırım imkanları değerlendirilecek.

‘TÜRKMENİSTAN MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNDE BİRİNCİ’
Türkmen-Türk İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, bu tür yatırım forumuna üçüncü defa katıldığını ve Türkmenistan’ın hızla ilerlediğini belirtti. Türkmenistan ile Türkiye ilişkilerine değinen Sefa Gömdeniz: “2010-2011 yılı itibariyle Türkmenistan müteahhitlik sektöründe dünyada birinci sıraya geçti. Daha önce Libya birinci iken, son 20 yıla bakıldığında Türkmenistan ilk sıraya yerleşti. Bundan sonraki kontratlarla birinciliğini bırakmayacak. Bu bakımdan bizim için çok iyi pazar. Dış ticaret hacmimiz 3 milyar dolara yaklaşıyor. İnşaat sektöründe rakamlar 4 ila 5 milyar dolar arasında seyrediyor. DEİK olarak Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a 20. Yıl Kalkınma Ödülü verme kararı aldık. Bu ödülü 27 Ekim tarihinde Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan takdim etti. Türkiye ile Türkmenistan ekonomik ilişkilerinde her sene yüzde 20 ile 30 civarında artış var. Bu artışı devam ettirmek amacıyla İş Konseyi olarak çeşitli faaliyetler yürütüyoruz.” diye konuştu.




Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile