Dogaseverler, 'Yarislar Kenti Magnesia'yi Kesfetti

Dogaseverler, 'Yarislar Kenti Magnesia'yi Kesfetti

Rotalarini, yaklasik 190 metre pisti ile günümüze kadar gelen en büyük stadyumu ile dikkat çeken ve ‘Yarislar Kenti’ olarak bilinen Magnesia Antik Kenti’ne çeviren dogaseverler, gerçeklestirdikleri gezi ile bölgenin bilinmeyenlerini kesfetti.



Aydin’in tarihi ve dogal güzelliklerinin korunmasi adina önemli çalismalar yapan Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’nin (EKODOSD) her hafta düzenledikleri gezi turlarinin bu haftaki duragi Magnesia Antik Kenti oldu. Germencik ilçesinde yer alan antik kenti gezen dogaseverler, döneminde en büyük yarislarin yapildigi bilinen stadyumu inceledi, rehber esliginde gerçeklestirilen gezide dogaseverler antik kentin ve bölgenin bilinmeyenlerini kesfetti. Koçarli ilçesinden baslayan gezi yolculuklarina Germencik’te bitiren dogaseverler yol boyunca bir yandan dogal güzellikleri bir yandan da tarihi yapilari inceledi.

Her zaman oldugu gibi doga ve kültür gezilerinin devam edecegini ifade eden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, gezi ile ilgili bilgi vererek “Aydin’in Koçarli ilçesine bagli Boydere Evsekler üzerinden, Saridere vadisinde zeytin agaçlari arasindaki rotadan asagiya Çakirbeyli’ye ulasan bir etkinlik gerçeklestirdik. Eski yillardaki gibi cosarak akan dereler olmasa da yer yer küçük selalelere dönen suyun güzelliklerini izleyerek yürüdük. Zeytin üretiminin oldukça düsük geçtigi bu yildan pek fazla memnun olmayan zeytin emekçilerinin, önümüzdeki yil için agaçlarini budama islerini sürdürdüklerini gördük. Saridere vadisinden asagiya Çakirbeyli’ye indik. Her hafta sonu kurulan çevre il ve ilçelerden ziyaretçilerin geldigi, genellikle kadin üreticilerinin ürünlerini sattigi pazari gezerek, alisveris yaptik. Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin konservatuar sanatçilarinin ve folklorcularinin gösterisini izledik. Çakirbeyli’den sonra Koçarli ilçesine geldik. Koçarlili pidecilerin yaptigi balli künarli pidelerin tadina baktik. Geleneksel usulle yapilan tahin helvalarindan aldik” dedi.



“Tarihi yapilar ziyarete açilmalidir”

Kuleler ve konaklari açisindan çok zengin olan Aydin’in ilginç yapilarindan birinin de Koçarli’daki Cihanoglu Kulesi oldugunu ifade eden Sürücü; “Ne yazik ki yillardir ‘tüm kuleler restore edilecektir’ denilse de bugüne kadar hiçbirinde iyilesmenin olmadigini görmekte, hatta yavas yavas dökülmeye basladiklarini üzülerek izlemekteyiz. Bölge turizmi için çok önemli olan bu tarihi yapilarin bir an önce dogru ve nitelikli projelerle saglamlastirilmasi ve ziyaretçilere açilmasi gerekir. Kuleye yakin bir yerde, Anadolu’daki tasvirli cami örnekleri arasinda yer alan Cihanoglu Camii’nin içini süsleyen duvar resimlerini inceledik. Rotamizin son duragi, Dünyanin en iyi korunmus antik stadyumlarindan birinin yer aldigi Magnesia’ya geldik. Profesyonel turist rehberimiz Hakan Bahçecioglu’ndan antik kentin hikayesini ve bölgemiz için önemini dinledik. Aydin Arkeoloji Müzesi’nin essiz eserleri arasinda yer alan heykellerin çikarildigi Magnesia’nin sular altinda kalmayan bölümlerini gezdik. Dört bir tarafi dogal ve kültürel kaynak degerleri açisindan zenginliklerle dolu Aydin’in en güzel yerlerinden biri de Magnesia ve çevresidir. Aydin’da, tarim ve turizmi olumsuz etkileyecek amaç disi uygulamalara izin verilmemelidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile