Doğduğu Köye Müze Yaptıracak

Beypazarı Kozalan köyünden Avustralya'ya giden Ramis Doğan, yıllar sonra döndüğü köyünde, eski bir ahşap evi "köy müzesi"ne dönüştürecek.

Üniversite eğitimini bitirdikten sonda köyünden ayrılan Doğan, 1985 yılından itibaren Viyana'da yaşamaya başladı.

13 yıldır 6. Viyana Belediye Meclisi üyesi olarak görev yapan Doğan, yıllar sonra köyünü ziyarete geldi.
Doğan, köyünün turizm açısından gelişmesi için köyde kullanılan eşyaların, giysilerin, tarım araçlarının sergileneceği, bir müze kurmak için girişimde bulundu.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Doğan, ilçe merkezine 9 kilometre uzaklıktaki köyünün temel geçim kaynağının hayvancılık olduğunu söyledi.

Tarımsal üretimin ise vatandaşın sadece beslenme ihtiyacını karşılayacak kadar yapıldığına değinen Doğan, köy sakinlerinin zamanla göç ettiğini açıkladı.

Köyde aldığı ahşap evi müzeye dönüştürme çalışmasını başlattıklarını belirten Doğan, "Köyümüzde eski ahşap evlerden bir tanesini köy müzesi haline getirmek istiyorum. Müzemiz, köyde kullanılan eşyaların, giysilerin, tarım araçlarının sergileneceği, ahırında öküzün, ineğin ve eşeğin bağlı olacağı, bahçesinde tiftik keçisinin, tekenin, koyunun, kuzunun bulunacağı bir müze olacak" dedi.

Şehirlerde yaşayan insanları bü müzeden haberdar etmek için çalışacaklarını anlatan Doğan, şunları kaydetti:
"Büyükşehirlerde köy hayatıyla ilgili sadece medyadan bilgi alan çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin köy yaşamını yerinde yaşamaları sağlanacak. Köylüler müzemizde yağ, yoğurt, ayran, tarhana, bal gibi ürünler ile armut, ovaça, üvez, dağ kekiği, kuşburnu ve diğer yetişen meyvelerini satabilecek. Beypazarı ziyaretçilerinin müzeyi ziyaret etmeleri için ilçede duyurular yapılacak. Bu nedenle müzemiz Beypazarı'nda turizme yeni bir boyut kazandıracak. Müzenin yapımıyla ilgili çalışmalara kısa süre içinde başlayacağız. Kaymakamlığımızla, belediye başkanımızla ve mahalle muhtarımızla görüşme içindeyiz. Hiçbir ticari amacı olmayan müzenin köyüm Kozalan'a ve Beypazarı'na çok şey katacağına inanıyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile