Doğru Nefes Almanın Önemi

Doğru Nefes Almanın Önemi

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, yanlış ve doğru nefes almanın önemine dikkat çekti.


Yonca Tabak, bir bebeğe ilk doğduğu anda hediye edilen doğal nefesin, karından başlayarak, önce karnın sonra göğsün bir dalga gibi inip kalkması ile seyreden sakin ve akışkan bir nefes olduğunu belirterek, çocuğun 3- 4 yaşlarına gelmesi, kendini ve çevresini tanıması ve korktuğu anlarda nefesini tutmaya başlaması ile birlikte bu doğal nefes alışkanlığının giderek bozulduğuna dikkat çekti. Tabak, erişkin bir birey olunduğunda, karın nefesinin kaybolduğunu ve kişinin artık sadece göğüs kafesi ile nefes alır hale geldiğini yani nefes alındıkça yalnızca göğsün inip kalktığını vurgulayarak, "Derin nefes almamız söylendiğinde, karnımızı içeri çeker, omuzlarımızı kaldırır, göğsümüzü dışarı çıkarırız. Bu çaba ile bile, göğüs nefesi ile sınırlı kaldığımız için yüzeysel bir nefes alş söz konusu olur" dedi.

Tabak, bu şekilde kişinin akciğer potansiyelinin çok azını kullanabildiğini belirtiyor ve solunum fonksiyon testlerinde ortaya çıkan sonuçların da gösterdiği üzere çoğu sağlıklı insanın normal ve sakin bir soluk alışta nefes kapasitesinin yaklaşık yüzde 30’u kadar nefes alabildiğine vurgu yaparak, astım gibi nefes almanın iyice zorlaştığı hastalıklarda bu kapasitenin iyice azaldığını belirtiyor ve farkında olmadığımız gerçeğe, az nefesin aynı zamanda az can, az yaşam, az sağlık demek olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Yonca Tabak, "Karın nefesi aynı zamanda diyafram nefesi olarak da bilinir. Üflemeli çalgı çalanlar, opera veya şan gibi yoğun nefes gereken işlerle uğraşanlar nefeslerini bilinçli bir şekilde yeniden diyafram/karın nefesine döndürürler. Şu bir gerçektir ki; göğüs nefesi yüzeysel nefes almayı sağlarken, diyafram-karın nefesi çok yoğun ve derin nefes almayı sağlar. Derin ve etkili nefes almadığımızda tüm vücutta farkında olmadan oksijen eksikliği belirtileri baş gösterir ve bu durum da halsizlik, kas ağrısı, mide asidi artışı, depresyon, huzursuzluk, akciğer problemleri, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve sağlıksız bakterilerin artışı ile beraber, alerji ve kanser başta olmak üzere birçok kronik hastalık ve enfeksiyona zemin oluşur’ diye konuştu.

Prof. Dr. Yonca Tabak’ın tüm yanlış nefes alanlar için iyi haberi ise şöyle: "3 yaşından sonra bozulmaya başlayan nefes alışkanlığı, özel nefes eğitim çalışmaları ile geri döndürülebiliyor. Bu çalışmalarda diyafram rahatlatılarak yeniden esneklik kazandırılıyor; nefes akciğerlerin en alt noktalarına kadar inmeye başlıyor ve en önemlisi de bu nefes alışkanlığı kalıcılaştırılarak normal hayatta da maksimum düzeyde oksijenin vücuda gitmesi sağlanıyor. Bu nefes eğitimleri sonunda nefes yeniden doğal ve diyafram katılımı ile alınmaya başlandığında tüm vücutta bol oksijen dolaşımı sağlanıyor. Oksijenin getirdiği hücre yenilenmesi ile de bağışıklık sistemi güçleniyor; nefes alışımızla ilgili olabileceğini hiç düşünmediğimiz pek çok sorun ortadan kalkıyor; enfeksiyonlara direnç kazanılıyor; midede yanma, reflü ve astım yakınmaları kendiliğinden azalıyor".
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile