Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Üçüncü Uluslarası Havza ve Mera Yönetimi Eğitim Semineri' Erzurum Polat Otel'de başladı.
TİKA'nın faaliyet gösterdiği ülkelerde, mera ve havza yönetimi konusunda çalışan personelin teknik kapasitesini artırmak, işbirliğini geliştirmek, mera ve havza yönetim modelimizi anlatmak amacıyla düzenlenen seminere Kosova, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk, Bosna- Hersek, Ukrayna, Kırım, Gürcistan, Azerbaycan, Tacikistan ve Kırgızistan ve Türkiye'den, alanlarında uzman bilim adamları ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesindeki ziraat mühendisleri katıldı.
Programa katılan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, meraların yeniden ıslahı için önemli miktarda ekonomik kaynak harcandığına vurgu yaptı.
Çakal, "Bilinçsiz otlatma ve işgaller yoluyla meralarımızın önemli kısmı tahrip olmuştu. Son yıllarda yapılan mera ıslah çalışmaları ile mera alanlarımızı yeniden kazanmaya başladık. Bu amaçla kurum olarak 93 projeyi uygulamaya soktuk. Artık meraları gerçek sahipleriyle buluşturduk." dedi.
TİKA Koordinatörü Doktor Mahmut Çevik ise 5 gün boyunca devam edecek seminerin açılış konuşmasını yapan TİKA Koordinatörü Doktor Mahmut Çevik de yakın bir zamana kadar Türkiye'nin parayla, gelişmiş ülkelerde uzmanlarını eğitmek istemesine rağmen, bu eğitimi vermek istemeyen ülkeler olduğunu söyledi.
"MERALARIMIZI YENİDEN KAZANMAYA BAŞLADIK"
Çevik, Türkiye'nin sosyo-ekonomik kalkınmasını istemeyen ve bu nedenle bilgisini paylaşmak istemeyen ülkelere inat, Türk mühendislerinin kendilerini yetiştirme başarısı gösterdiklerini ifade etti. Artık Türk bilim adamlarının, mühendislerinin kendilerini yetiştirip uluslararası alanda söz sahibi olduğuna dikkat çeken Çevik, "Gelişmiş bir çok ülkede uzmanlarını eğitmek isteyen Türkiye parasıyla dahi bu eğitimleri vermeyen ülkelerle karşı karşıyaydı. Bilgisini paylaşmak istemeyen ülkelere inat Türk gençleri tırnaklarıyla bu eğitimlerini aldılar, kendilerini yetiştirdiler." diye konuştu.
"OECD ÜLKELERİ ARASINDA BİRİNCİ OLDUK"
TİKA Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, ayrıca, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında, en fazla resmi kalkınma yardımı yapan ülkenin Türkiye olduğunu da kaydetti.
Çevik, bölgesel ve küresel kalkınma amaçlı en fazla yardım amaçlı yatırım yapan ülkeler arasında Türkiye'nin yer aldığına vurgu yaparak, şunları ifade etti: "Kalkınma amaçlı olarak yaptığımız yardımlarla OECD ülkeleri arasında önemli bir yere sahibiz. Yoksulluktan kaynaklanan pek çok sorunu azaltmak ve yardım yaptığımız ülkelerin istikrarına katkı sağlamaktayız."