Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Düşünce Seminerleri'nin konuğu olan Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Canbolat, dünyadaki düşünce sistemlerinin temelini oluşturan doğu ve batı düşünce sistemleri arasındaki farklılıkları değerlendirdi.
Geçmişten günümüze dünyaya yön vermiş olan bu iki sistemin günümüze aktarılış sürecini irdeleyen Prof. Dr. İbrahim Canbolat, doğu-batı kültürlerine etki eden temel unsurlardan bahsetti. Doğuda var olan düşünce sistemi akla geldiğinde batı düşünürlerinin daima İslam coğrafyasını doğu düşünce sistemine soktuklarını ve her zaman doğuyu eleştirdiklerini ifade eden Canbolat, "İnsan, doğu, batı, kuzey, güney hangi bölgeden olursa olsun 'insan' olarak değerlendirilmelidir. Önemli olan insanların nerede yaşadığı değil, kendi insani değerlerinin ön planda tutulmasıdır. Fakat Avrupa doğuya eleştirel boyutta bakarak küçümsemek istemiş ve bunun zararlarını daha şimdiden görmeye başlamıştır" diye konuştu.
Geçmişten günümüze kadar gelen süreci de örnekleyen Canbolat, hem doğuda hem de batıda İbn-i Haldun ve Hegel gibi önemli insanların yetiştiğini belirterek, bu bilim adamlarının ortak noktalarını ele aldı. İnsan aklının dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini söyleyen Canbolat, "Tarihten günümüze ülkelerin gelişmesi için dört önemli faktöre ihtiyaç duyuldu. Bilim, sanat, din ve eğitim alanında gelişmeyen toplumlar daima çöküş sürecine girdi" dedi.
Doğu-batı Düşünce Sistematiği
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Düşünce Seminerleri'nin konuğu olan Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof