Doğu'da Hayvancılığa Terör Darbesi

Son dönemde artan terör olayları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir çok sektörde olduğu gibi hayvancılığı da olumsuz etkiledi.

Çözüm Süreci'nde silahların susmasıyla yaylalarına gönül rahatlığıyla çıkılan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, terör örgütü PKK'nın saldırıları, sosyal yaşamı ve ekonomiyi olduğu kadar hayvancılığı da sekteye uğrattı. Terör olayları nedeniyle batı illerine götürülemeyen kurbanlıklar, besicinin elinde kaldı.

Diyarbakır Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya, AA muhabirine, son dönemde meydana gelen olayların hayvancılığı son derece olumsuz etkilediğini söyledi.

Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ikliminde Güneydoğu'dan Türkiye'nin birçok iline kurbanlık götürüldüğünü anlatan Çetinkaya, son dönemdeki terör olayları nedeniyle hayvan ticaretinin yapılamadığını belirtti.

Çetinkaya, "Özellikle kırsalda oturan vatandaşlar hayvancılığı bırakmak ve göç etmek zorunda kalıyor. Bu tür olaylar hayvancılığı da ticareti de etkiler" diye konuştu.

Birçok yetiştiricinin hayvancılığı bırakarak başka işlere yönelmek zorunda kaldığını kaydeden Çetinkaya, "Güvenlik endişesiyle besiciler yaylalara çıkamıyor. Yaylaya gidemeyen besiciler yem fiyatlarına yetişemeyince hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyor" dedi.

- "Böyle giderse hayvan ticareti durma noktasına gelir"

Diyarbakır'da hayvancılıkla uğraşan Mehmet Şirin Salık ise terör olayları nedeniyle hayvan alım satımı yapılamadığını söyledi.

Hayvancılık sektörünün olaylardan çok etkilendiğini dile getiren Salık, "Böyle giderse hayvan ticareti durma noktasına gelir" ifadesini kullandı.

Fiyatların geçmiş yıllara göre düşmesine rağmen satış yapamadıklarına dikkati çeken Salık, olayların devam etmesi halinde bölgeden ayrılmak zorunda kalacağını belirtti.

- Bingöl

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Hayvan Tacirleri ve Tüccarları Grup Başkanı Kenan Aybek de yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık fiyatlarının batı illerinde arttığını, Doğu ve Güneydoğu illerinde ise terör olaylarından kaynaklı düşüş yaşandığını söyledi.

Aybek, bir yıl öncesinden bayram için hazırlık yapan besicilerin hayallerinin terör saldırıları nedeniyle suya düştüğünü dile getirdi.

"Batı illerinde kurbanlık fiyatında yüzde 30 artış, bölgemizde ise yüzde 5 düşüş oldu" diyen Aybek, kimsenin tasvip etmediği terör olaylarının acısını besicilerin de çektiğini anlattı.

Besicilerin ve esnafın daha fazla mağdur olmamasını istediklerini aktaran Aybek, bunun için de terör olaylarının bir an önce son bulmasını beklediklerini ifade etti.

- Siirt

Siirt Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Şengöz de bölgede yaşanan terör saldırılarının hayvancılığı olumsuz etkilediğini belirtti.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldığını hatırlatan Şengöz, "Yaylacılarımız teröristler yüzünden yaylalarını bırakıp geri dönmek zorunda kaldı. Bölgedeki terör olayları son yıllarda canlanan hayvancılığın önünde en büyük engel. Böyle giderse bölgede hayvancılık yok olmaya başlayacak" şeklinde konuştu.

Besici Abdulgaffar Nas ise Çözüm Süreci'nde tüm yatırımını hayvancılığa yaptığını belirtti.

Terör saldırıları nedeniyle yaylalarda güvenlik gerekçesiyle uzun kalamadıklarını anlatan Nas, "Terör olayları nedeniyle yaylaları erken terk ettik. Kurban Bayramı öncesi fiyatları düşürerek hayvanlarımızı elden çıkarmaya çalışacağız. Önümüzde kış var. Eğer ilkbahara kadar umut verici bir ortam oluşursa yeniden hayvancılık yapacağız ancak olaylar devam ederse kalan hayvanlarımızı da satıp bölgeden ayrılacağız" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile