Dogu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüshane illerinden 2022 yili Ocak-Mart döneminde 334 milyon 547 bin 192 dolar tutarinda ihracat gerçeklestigi bildirildi.
2022 yili ilk 3 ayinda bölgeden gerçeklesen ihracatin 254 milyon 792 bin 849 dolari Trabzon’dan, 44 milyon 214 bin 953 dolari Rize’den, 19 milyon 24 bin 859 dolari Gümüshane’den ve 16 milyon 514 bin 530 dolari ise Artvin’den yapildi.
2022 yili ilk 3 ayinda Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüshane illerinden en fazla ihracat gerçeklestirilen sektörlerde birinci sirada 169 milyon 42 bin 268 dolar ile findik, ikinci sirada 52 milyon 721 bin 408 dolar ile madencilik ürünleri, üçüncü sirada 46 milyon 404 bin 429 dolar ile yas meyve sebze, dördüncü sirada 10 milyon 118 bin 143 dolar ile su ürünleri ve hayvancilik mamulleri ile besinci sirada 9 milyon 676 bin 745 dolar ile otomotiv endüstrisi yedek parça ürünleri olarak siralandi.
En fazla ihracat artisi yüzde 396 oraninda atisla Kanada oldu
Dogu Karadeniz Bölgesi’nden 2022 yili Ocak-Mart döneminde 116 farkli ülkeye ihracat yapilirken, en fazla ihracat yapilan ilk 5 ülke ise sirasiyla Italya, Almanya Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Bu ülkelerden Almanya’ya yapilan ihracatta yüzde 108, Gürcistan’a yapilan ihracatta yüzde 45 ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapilan ihracatta yüzde 26 oraninda artis yasandi. 116 ülke içinden en fazla ihracat artisi ise yüzde 396 oraninda atisla Kanada olurken, ikinci en çok ihracat artisi saglanan ülke ise yüzde 213 orani ile Beyaz Rusya oldu. Bu ülkeler yaninda Ispanya, Hindistan, Romanya, Kazakistan, Tunus, Libya, Senegal ve Kosova’ya yapilan ihracatta da önemli oranda artis yasandi.
Rusya Federasyonu’na yapilan ihracatta yüzde 40, Ukrayna’ya yapilan ihracatta da yüzde 20 oraninda düsüs yasandi
Dogu Karadeniz Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Saffet Kalyoncu, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasinda yasanan savasin bölge ihracatina da olumsuz olarak yansidigini belirterek, yilin ilk üç ayinda Rusya Federasyonu’na yapilan ihracatta yüzde 40 oraninda düsüs görülürken, Ukrayna’ya yapilan ihracatta da yüzde 20 oraninda düsüs yasandigini dile getirdi.
Dogu Karadeniz Bölgesi’nin en öncelikli pazari konumunda olan Rusya Federasyonu’na yönelik uygulanmakta olan yaptirimlarin yol açtigi sorunlarin bölge ihracatina olumsuz olarak yansidigini kaydeden Kalyoncu, “Özellikle ihracat bedellerinin Rusya Federasyonu’ndan yerel para birimi olan ruble ile tahsil edilebilmesi ve ülkemizde de bir çok banka tarafindan bu durumun alt yapisinin henüz olusturulmamis olmasi, gelen rublenin bir kisim bankalar tarafindan çok düsük kur üzerinden TL’ye çevrilmesi ihracatimizi olumsuz etkileyen sorunlarin basinda yer almaktadir. Bunun için ihracatçimizin en öncelikli beklentisi Rusya’dan ruble cinsinden ihracat bedeli olarak gelen paralarin, kamu bankalarinca reel kur üzerinden bozdurularak, Merkez bankasina aktarilmasi ve bu hesaptan da rahatlikla Rusya’dan yapilan ithalatin bedellerinin ödenecegi bir alt yapinin kurulmasidir” dedi.
“Mevzuat altyapilarinin çok hizli bir sekilde gelistirilmesi gerekiyor”
“Finansmana erisimde sorun yasayan ihracatçilarimizin çok daha hizli bir sekilde kredi garanti fonlari kefaleti ile kredi kullanabilmelerinde süreçlerin hizlandirilmasi gerekmektedir” diyen Kalyoncu, “Ihracatçinin KDV iade islemlerinin hizlandirilmasi ve islem prosedürlerinin çok daha kolaylastirilmasi ihracatçimizin yasamis oldugu finansman sorununa önemli katki yapacaktir. Bulundugumuz cografyada önemli bir güç merkezi haline gelen Türkiye’nin, gelisen imaji ve tedarikte var olan üstünlükleri ihracatimiz açisindan önemli firsatlar sunmaktadir. Birçok ülkenin tedarikte Türkiye’ye yönelmesi ihracatimiz açisindan çok önemli firsat sunmakta, ancak bu avantajlarin çok hizli bir sekilde firsata dönüstürülmesi için mevzuat altyapilarinin da çok hizli bir sekilde gelistirilmesi gerekmektedir. Bundan dolayi hükümetimizden özellikle Rusya Federasyonu’na yönelik yasanan sorunlarin çok hizli bir sekilde çözüme kavusturulmasini ve ihracatçilarimiza yönelik yüzde yüzler düzeyinde artmis olan maliyetlere destek verilmesini istirham etmekteyiz” ifadelerini kullandi.
Dogu Karadeniz Bölgesi Ihracati 2022 Yili Ilk 3 Ayinda 334 Milyon 547 Bin 192 Dolara Ulasti
Dogu Karadeniz Bölgesi ihracatinin 2022 yili ilk 3 ayinda 334 milyon 547 bin 192 dolara ulastigi belirtildi.