Ortahisar Halk Egitim Merkezi Müdürü Orhan Genç, son yillarda bölgede artan turizmle birlikte mutfak kurslarina talebin oldukça fazla oldugunu kaydederek bazen bu ihtiyaci karsilayamadiklarindan seçerek almak durumunda kaldiklarini belirtti.
Bin 200 kadar kisi belge almaya hak kazandi
Ortahisar Halk Egitim Merkezi olarak, 2014 yilindan beri sehrin bes farkli noktasinda yeme içme kurslarina bin 800 kisinin müracaat ettigini, bunlardan bin 200 kadarinin belge almaya hak kazandigini belirten Genç, “Yemek kurslarina 2014 yilindan beri devam ediyoruz. Trabzon’un bes farkli noktasinda mutfak sanatlariyla ilgili yiyecek içecek hizmetleriyle ilgili kurslarimiz var. 2014 yilindan beri 8 buçuk yilda 70 yakin yiyecek içecek kurslari açtik bu kurslarimiza bin 800 kisi gelerek bunlarin bin 200 den fazlasi belge almaya hak kazandi. Trabzon’da yiyecek içecek hizmetleri sehir için önemli. Çünkü Trabzon’un lokomotifi, gelisen sektörü yiyecek içecek sektörü, turizm sektörü. Turizm sektörü gelistikçe yiyecek hizmetleri alaninda çalisacak üretecek insana ihtiyaç var. Bizde bu isin bilincinde olarak gençlerimizi turizm sektöründe ihtiyaç duyacagi yiyecek içecek hizmetleri ara ana elemani ihtiyaçlarini karsilamaya gayret ediyoruz. Kismen de basarili olduk kimisi sektörde ara elaman olarak çalisiyor kimi de kendi isini kuruyor. Bu isin basi egitim çiktisi istihdamdir. Bu isi severek isteyerek yapan arkadaslarimiz, kardeslerimizin tamami is bulabilir durumdadir” dedi.
"Araplarin mutfak kültürü ile ilgili usta ögreticilerimiz bilgi sahibi"
Yeme içme kurslarina yogun talep yüzünden zaman zaman bu yöndeki ihtiyaci karsilamakta zorlandiklarini ifade eden Genç, “Araplarin mutfak kültürü ile ilgili usta ögreticilerimiz bilgi sahibi. Yetistirdigimiz gençlerden isini severek yapan kursa severek gelenlerin tamami bu sektörde ihtiyaç duyulan boslugu doldurabilecek kapasitededir. Son yillarda bölgemizde artan turizmle birlikte mutfak kursuna talep oldukça fazla bazen bu ihtiyaci karsilayamiyoruz dolayisiyla seçerek almak durumunda kaliyoruz. Mümkün oldugu kadar sevenleri bu ise kendini verenleri almaya çalisiyoruz. Siradan kursiyer almiyoruz çünkü talep fazla dolayisiyla aldiklarimiz sinirli. Her mutfaga en fazla 15 kisi alabiliyoruz. Her kurs döneminde müracaat edenlerin sayisi da 100’lerden fazla. Sayinin artmasi kesinlikle turizmle ilgili, turizm sezonunda çok güzel paralara çalisiyorlar. Dolasiyla bu alan istikbal vaat eden bir alan” diye konustu.
Kursiyerlerden Salih Sahin meslekteki becerilerini gelistirmek için kursa basvurdugunu belirterek “Normalde zaten bu isin içindeyim sef garson olarak yillardir turizm alaninda restoranlarda çalisiyoruz. Mutfakla alakali belgem yoktu ilk olarak kalfa sonrasinda usta belgesi almak turizmde daha iyi yerlere gelmek için kursa basvurdum. Trabzon turizm alaninda gelistigi için bende mesleki becerilerimi bilgilerimi belgeye dökmek için buradayim” derken, kursiyerlerden Feyzullah Sari da “Bu kurs sayesinde çok güzel beceriler kazanacagimizi biliyorum. Su anda bu alanda yeniyim ögrendiklerim ileride bana çok sey katacagini düsünüyorum” diye konustu.
Dogu Karadeniz Bölgesinde Turizm Yogunlugu, Yemek Kurslarina Olan Ilgiyi Artirdi
Dogu Karadeniz Bölgesinde özellikle son yillarda turizm yogunluguna paralel olarak yeme içme kurslarina olan ilgi artiyor. Bölgede Arap turizmiyle birlikte özellikle asçilik kurslarina yogun talep olurken bazen bu talebin karsilanamadigi belirtildi.