Doğu Karadeniz’de Kadın İstihdamı

Doğu Karadeniz Bölgesinde, 2013 yılında kadınlardaki işsizlik oranı bir önceki yıla oranla yüzde 1,2 artarak 5.2 oldu.


TÜİK Trabzon Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, iş gücü istatistikleri açıklandı. Buna göre, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerini kapsayan Doğu Karadeniz’de, 2013 yılında, bir önceki yıla göre kadınlarda iş gücüne katılım oranı 6.5 puan düşerek yüzde 36,6, istihdam oranı 6,5 oranında düşerek yüzde 34,7, işsizlik oranıysa 1,2 puan artarak 5,2 oldu. Aynı dönemde Türkiye’de kadınlarda iş gücüne katılım oranı yüzde 30,8 istihdam oranı yüzde 27,1 ve işsizlik oranı yüzde 11,9 olarak gerçekleşti.

365 BİN KADIN İSTİHDAM EDİLDİ
Açıklamada, bölgede 365 bin kadının istihdam edildiği belirtilerek şöyle denildi: “2013 yılında Doğu Karadeniz’de kurumsal olmayan (yurt, cezaevi, huzur evi hariç) çalışma çağındaki kadın nüfusu 1 milyon 53 bin kişi oldu. Bu kişilerin 385 bini (365 bini istihdamda+ 20 bini işsiz) iş gücünde iken, 668 bini çeşitli nedenlerden (ev işleriyle meşgul, yaşlı, öğrenci gibi) ötürü iş gücü dışındadır."
Çalışma çağındaki kadın nüfusu bir önceki yıla göre 23 bin artmasına rağmen özellikle tarım sektöründe kadın istihdamındaki belirgin bir azalma nedeniyle, hem kadın iş gücünde hem de kadın istihdamında düşüş gerçekleşti. Bir önceki yıla göre, kadın iş gücü 59 bin, kadın istihdamı 61 bin düşerken, iş gücüne dahil olmayan kadın sayısı 82 bin kişi arttı. Aynı dönemde tarım sektöründe istihdam edilen kadın sayısı 76 bin kişi azalarak 259 bin kişiye, tarım dışı sektörlerde istihdam edilen kadın sayısı ise 15 bin kişi artarak 106 bin kişiye ulaştı”

KADIN İSTİHDAM ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGE DOĞU KARADENİZ
Kadın istihdam oranının en yüksek olduğu bölgenin Doğu Karadeniz olarak belirtildiği açıklamada şu bilgi verildi: ”Bölgeler düzeyinde değerlendirildiğinde, Doğu Karadeniz kadın işsizlik oranının en düşük olduğu 2. Bölge (Kuzey Doğu Anadolu bölgesinden sonra), kadın iş gücüne katılımın en yüksek olduğu 2. Bölge (Ege bölgesinden sonra) ve kadın istihdam oranının en yüksek olduğu bölgedir. Öte yandan tarım dışı kadın istihdamının toplam istihdama oranla en düşük olduğu 2. Bölge (Kuzey Doğu Anadolu bölgesinden sonra) de Doğu Karadenizdir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile