Doğu Karadeniz'de Kivi Hasat Tarihi Belirlendi

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, teknik heyetin yaptığı ölçüm doğrultusunda, kivi hasat tarihinin en erken 10 Kasım olarak belirlendiğini belirterek, üreticilerin bu tarihten önce kivilerini toplamamalarını istedi.

Paliç, Rize Kivi Üreticileri Birliği salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, her yıl kivi toplama tarihinin belirlenmesi ve alıcı ile satıcıları buluşturmak amacıyla toplantı organize ettiklerini belirtti.

Ziraat mühendislerinin, Samsun'dan Sarp'a kadar olan bölgeden alınan kivi örneklerinde şeker ölçümü gerçekleştirdiklerini ifade eden Paliç, "Kivinin şeker oranı dalındayken yüzde 6,5'i geçmeli, yoksa kivi kalitesiz olur. Üreticilerimizin kivi toplama mevsimini bilmesi gerekiyor. Amacımız kaliteli kivi yetiştirmek, üretimimizi artırıp ülkemizin ihtiyacını karşılamaktır" dedi.

Paliç, Trabzon'un doğusundan başlayıp Sarp'a kadar olan bölgede kaliteli kivi üretiminin yapıldığını vurgulayarak, "Geçen yıl 15 bin ton kaliteli kivi üretimi gerçekleştirdik. Bunda hava şartları son derece etkili oldu. Maalesef bu yıl 100 rakımın üzerinde kivi olmadı. Mart ayında yaşanan don olayı kiviyi birçok meyvede olduğu gibi olumsuz etkiledi. Çok düşük bir rekolte var. Doğu illerinde ve sahillerde biraz kivi yetişirken yüksek kesimlerde maalesef kivi olmadı. Her dönem kivi çok kıymetli ama bu yıl çok daha değerli. Üreticilerimiz zamanından önce toplamasınlar ve değerini alsınlar" diye konuştu.

Türkiye'nin 70 bin tonun üzerinde tüketim yaptığını dile getiren Paliç, "Türkiye'de ortalama yılda 35-40 bin ton üretimimiz gerçekleşiyor. Bu sezon üretim çok daha düşmüştür. Kivinin ithalatında tonunda 700 dolar gümrük vergisi uygulanmakta. Üreticilerimiz değerini bulmadan kivilerini satmasınlar. Geçmişte Trabzon'un doğusundan Sarp'a kadar kivi üretimi 15 bin tona kadar yapıldı. Bu yıl bu rakamın üçte bir oranına indiğini düşünüyoruz. Bu sadece kivide değil, birçok meyvede aynı durum mevcuttur" ifadelerini kullandı.
Şeker ölçümlerinin tamamlanmasının ardından kivinin tam olgunluğa ulaşmadığının tespit edildiğine dikkati çeken Paliç, şunları kaydetti:
"Bazı bölgelerde şeker ölçümlerine göre olgunlaştığı görülse de kivi tam olarak şeker oranını tamamlamamış. Kivide şekerlenme oranı 5 ile 6 arasında değişiyor. Teknik heyetin yaptığı ölçüm doğrultusunda hareket edilmesini istiyoruz. Kivi hasat tarihi en erken 10 Kasım olarak belirlendi, üreticilerimiz bu tarihten önce toplamasınlar. Üreticilerimiz ve alıcılar buna dikkat etsin. Üreticiler alıcılarla buluşmadan, anlaşmadan kiviyi dalından toplamasın, acele etmesin. Hava şartları kiviyi dalında bırakmaya son derece uygun."
Toplantıya, kivi yetiştiricileri ve alıcılar da katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile