Doğu Karadeniz'de Turizm Talebi Arttı

Doğu Karadeniz'de Turizm Talebi Arttı

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde gelişen Körfez ülkeleri turizminin ihtiyaçlarını karşılamak, dağ, yayla turizmine yeni destinasyonlar ve merkezler kazandırmak için yerel yönetimler harekete geçti.

Bu kapsamda önceki gün gerçekleştirilen toplantıda Orman arazilerinin halka açılımı konusunda görüş alış verişinde bulunularak özellikle mesire yerlerinin altyapısının tamamlanması harekete geçildi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yerinde Kontrol Birim Amiri Şeref Kabaoğlu, Orman Bölge Müdürü Mustafa Gedikli, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Veysel Kodalak, TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan, Proje Ofisi Koordinatörü Ümit Orhan, Trabzon ABİGEM Koordinatörü Yunus Emre Katrancı katıldı.

Toplantıda yaptığı bilgilendirmede Orman Bölge Müdürü Orman Bölge Müdürü Mustafa Gedikli ve Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Veysel Kodalak Mesire yerlerinde gerekli yapı ve tesisler, doğa ile uyumlu, taş veya ahşap malzemeden, zemin ve kullanılabilir çatı katı dışında tek katlı olacak şekilde Genel Müdürlükçe belirlenen esaslara uygun olarak yapılabileceğini söylediler. Altyapı tesislerinde betonlaşmanın asla olamayacağını belirterek çelik konstrüksiyonların da çok taşıyıcı olan sistemlerin haricinde müsaade edilmediğini vurguladılar. Örnek olarak Trabzon Düzköy yaylasında şu anda gençlik merkezi olarak kullanılan merkezin bu tür işin tipik örneği olarak gösterdiler.Söz konusu mesire yerinde 20 tane bungalov, bir adet restaurant, önünde spor aktiviteleri olan cim sahaları bulunduğunu anımsattılar.

EN AZ 20 DÖNÜM, EN FAZLA 500 DÖNÜM ALANLARDA PLANLANACAK
Dört tip mesire yeri olduğunu ve kendi arasında da A, B, C ve D gibi sınıflara ayrıldığını ifade eden Kodalak, kapasite itibarıyla A tipi mesire yeri en büyük kapasitesi olan toplumun dinlenme, eğlenme ve konakla ihtiyaçlarının da karşılandığı alanlar olduğunu kaydetti.

30 adet bungalov, mini spor alanları, ibadethane, motor home ve karavan üniteleri bulunduğunu aktardı. Bu tip bir mesire yerinin alanının ise 20 dönüm ile 500 dönüm arasında arasın da olması gerektiğine işaret eden Kodalak, "20 dönümden küçük bir yerde A tipi bir mesire yeri için izin veremiyoruz. En az 20 bin metrekare olmalıdır."dedi.

Yasada, A tıpı bir mesire yerinin ise, "toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek maksadıyla yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip, günübirlik kullanım imkânı yanında gecelemeye de imkân sağlayan, tesis ve donatıları ihtiva eden mesire yerlerini ifade eder." şeklinde tanımlandığını sözlerine ekledi.

YATIRIMCILARA ÖRNEK PROJELER HAZIRLANACAK
Toplantıda öne çıkan örnek proje yaptırılmasına başlanmasını isteyen TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu bu projenin keşfinin yapılması ve tanıtımlarının yapılması gerektiğini belirtti.

Bu işin burada başladığını ifade eden Hacısalihoğlu, yatırımcılar konusunda çalışmaların sürdürüleceğini kaydederek,"Gerçek anlamda bu işi harekete geçirmemiz gerekiyor. Hazırlanacak örnek projeler, Orman Genel Müdürlüğü'ne sunularak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan takip edileceğini söyledi.

Başkan Hacısalihoğlu, yürütülen çalışma kapsamında yatırımcılara finansman desteği sağlayabilecek adımlara da hazırlıklı olduklarını kaydederek özellikle Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu da örnek projelerin hayata geçirilmesine önemli fırsatlar yaratacağını kaydetti.

Hibe desteklerinden Projelerin yararlandırılabileceğini vurguladılar.

YEŞİL YOL PLANLANAN BÖLGEDE TEK SIKINTI KONAKLAMA
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, bölgede tek sıkıntının konaklama tesislerinin yetersizliği olduğuna işaret etti. DOKA bölgesinde Ordu-Artvin arasında dağ sırtlarından ilerleyen Yeşil Yol Projesinin de hayata geçmekte olduğunu ifade ederek,"Bu yolun etrafında konuklama ve tesis oluşturmalıyız."dedi.

Mesire alanlarının turizm alanına dönüştürülmesi için örnek projelerin yatırımcılara sunulması gerektiğini kaydederek, DOKA olarak örnek tesislerin projelendirilmesine, yatırımcılarla buluşturulmasına çalışacaklarını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile