Dogu Karadeniz'deki Degerli Madenlerin Çikartilmasini 'Yikim' Olarak Gördüler

Dogu Karadeniz'deki Degerli Madenlerin Çikartilmasini 'Yikim' Olarak Gördüler

Kendilerine Dogu Karadeniz Bölgesi Çevre ve Yasam Platformu ismi veren bir grup çevreci, bugün düzenledikleri ortak açiklama ile önümüzdeki günlerde ihalesi yapilmasi planlanan ve Dogu Karadeniz Bölgesi’ndeki altin-gümüs basta olmak üzere 4. grupta yer alan degerli madenlerin ekonomiye kazandirilmasi için yeni açilacak maden sahalarinin bölgenin gelecegi açisindan ciddi bir çevre sorununa yol açacagini iddia ettiler.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde toplanan platform üyeleri adina konusan Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük, maden sahalarinin açilmasini yikim olarak degerlendirdi. Küçük “Son aylarda planlanan maden sahasi ihalesi için 540’dan fazla alanda yikima hazirlik var. Bunlar içerisinde Karadeniz bölgemiz, çevre illerimizin yaylalari ve vadileri var. Bu alanlar için 9 Agustos 2024 de ihale yapilacagi duyuruldu. Bugün 6 Agustos 2024 Japonya’nin bir kenti Hirosimaya atom bombasi atilmasinin 79. Yili. Bir ömür 79 yil. 9 Agustosta da baska bir kent Nagasaki’ye atilisinin yine 79. Yili. Neden buradan girdik. Çünkü kadim kültürümüzü iç içe yasadigimiz dogal alanlarimiz, daglarimiz için açilan maden sahasi ihaleleri gelecekte buralara atom bombasi atilmasi demek olacaktir. Kadim kültürümüzün yasam sahlarina atom bombasi attirmayacagiz. Daglarimizda, vadilerimizde girisilecek her türlü madencilik faaliyeti, dogamizin organlarinin sökülmesi demektir. Yasamin her türlü canli için sonu olmasi demektir. Dogamiz her canli ile iç içe bir bütündür. Florasi ve faunasiyla birlikte bir kadim yasam kültürünü bugüne kadar birlikte sürdürdük. Dogamizin organlarini söktürmeyecegiz. Kadim yasam kültürlerimizi birlikte gelecege tasiyacagiz” dedi.

Bölgedeki ihalesi yapilan ve yapilacak maden sahalarinin 4. gruba girdigini belirten Küçük “Trabzon’da 5 adet IV. Grup maden ruhsati ihaleye çikacak. Ruhsatlarin toplam alani 8 bin 38 hektar. Ruhsatlarin bulundugu yerler; Karaçam, Köknar, Uzuntarla, Arpali, Erikli. Gümüshane’de 12 adet IV. Grup maden ruhsati ihaleye çikacak. Ruhsatlarin toplam alani 20 bin 384 hektar. Ruhsatlarin bulundugu yerler; Güngören, Arslanca, Örenler, Aktutan, Yaglidere, Ikisu. Bu arada Gümüshane-Torul-Demirkapi için maden ocagina CED geregi görülmeden izin verildi.

Rize’de 2 adet IV. Grup maden ruhsati ihaleye çikacak. Ruhsatlarin toplam alani 3 bin 973 hektar. Ruhsatlarin bulundugu yerler Erzurum-Bayburt sinirinda bulunuyor. Bayburt’ta 3 adet IV. Grup 1 adet de I-B grubu maden ruhsati ihaleye çikacak. IV. Grup madenlerin toplam ruhsat alani 4 bin 250 hektar, I-B grubu madenin ruhsat alani 9,44 hektar. Ruhsatlarin bulundugu yerler; Yoncali, Günbuldu, Kavlatan. Artvin’de 7 adet IV. Grup maden ruhsati ihaleye çikacak. Ruhsatlarin toplam alani 7 bin 604 hektar. Ruhsatlarin bulundugu yerler; Yukarisahinler, Derecik, Ulukent, Yusufeli, Ishan, Meseköy, Ovaciki Bereket, Okumuskar, Sakarya, Naldöken, Sakalar. Giresun’da 2 adet IV. Grup maden ruhsati ihaleye çikacak. Ruhsatlarin toplam alani 3 bin 996 hektar. Ruhsatlarin bulundugu yerler; Incegeris, Erköy. Ordu’da 5 adet IV. Grup maden ruhsati ihaleye çikacak. Ruhsatlarin toplam alani 7 bin 84 hektar. Ruhsatlarin bulundugu yerler; Seferli, Çamlica, Ortabölme, Kusçulu, Bahtiyarlar, Basçardak, Gümüsdere, Derinçay. Türkiye’de her ilde sayilamayacak kadar alan çesitli faaliyetlere açiliyor. Ancak madenciligin yikimi bir baskadir. Bunu herkes gördü. Diger illerde ihaleler yapildi. Trabzon için 9 Agustos da ihale yapilacak. Bütün bu alanlar ve etkilenecek bölgeler için yikima izin vermeyecegiz. Buradan ihaleyi duyuran maden isleri genel müdürlügünü uyariyoruz. Yaptiginiz ihaleleri iptal edin. Bölgemizde yapilacak olanlari da yapmayin. Sirketleri de uyariyoruz. Bu ihalelere girmeyin sizleri buralara sokmayacagiz. Doganin yaslarina karsi ihale yasalariyla gelenleri iyi karsilamayacagiz. Yasamimiza Kadim kültürümüze kast etmeye kalkisanlara boyun egmeyecegiz. Dogal süreçlerle iç içe kadim kültürümüzü sömürgecilere peskes çektirmeyecegiz. Daglarimizi vadilerimizi akarsularimiz kadim kültürümüzle birlikte gelecege tasiyacagiz” ifadelerini kullandi.

Maden sahasi açilmasina karsi çikilan 4. grupta yer alan madenler

Öte yandan platformun çikartilmasina karsi çiktigi büyük bölümü degerli madenler arasinda yer alan 4. grup madenler sunlardan olusuyor:

“A. Kaolen, Dikit, Nakrit, Halloysit, Endellit, Anaksit, Bentonit, Montmorillonit, Baydilit, Nontronit, Saponit, Hektorit, Illit, Vermikülit, Allofan, Imalogit, Klorit, Sepiyolit, Paligorskit (Atapuljit), Loglinit ve bunlarin karisimi killer, Refrakter killer, Jips, Anhidrit, Alünit (Sap), Halit, Sodyum, Potasyum, Lityum, Kalsiyum, Magnezyum, Klor, Nitrat, Iyot, Flor, Brom ve diger tuzlar, Bor tuzlari (Kolemanit, Uleksit, Borasit, Tinkal, Pandermit veya bünyesinde en az %10 B2O3 içeren diger Bor mineralleri), Stronsiyum tuzlari (Selestin, Stronsiyanit), Barit, Vollastonit, Talk, Steattit, Pirofillit, Diatomit, Olivin, Dunit, Sillimanit, Andaluzit, Dumortiorit, Disten (Kyanit), Fosfat, Apatit, Asbest (Amyant), Manyezit, Huntit, Tabiî Soda mineralleri (Trona, Nakolit, Davsonit), Zeolit, Pomza, Pekstayn, Perlit, Obsidyen,Grafit, Kükürt, Flüorit, Kriyolit, Zimpara Tasi, Korundum, Diyasporit, Kuvars, Kuvarsit ve bilesiminde en az yüzde 80 SiO2 ihtiva eden Kuvars kumu, Feldispat (Feldispat ve Feldispatoid grubu mineraller), Mika (Biyotit, Muskovit, Serisit, Lepidolit, Flogopit), Nefelinli Siyenit, Kalsedon (Sileks, Çört).

B) Turba, Linyit, Taskömürü, ()(2) Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Sist, Bitümlü Seyl, ()(1) Kokolit ve Sapropel(Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydiyla).

C) Altin, Gümüs, Platin, Bakir, Kursun, Çinko, Demir, Pirit, Manganez, Krom, Civa, Antimuan, Kalay, Vanadyum, Arsenik, Molibden, Tungsten (Volframit, Selit), Kobalt, Nikel, Kadmiyum, Bizmut, Titan (Ilmenit, Rutil), Alüminyum (Boksit, Gipsit, Böhmit), Nadir toprak elementleri (Seryum Grubu, Yitriyum Grubu) ve Nadir toprak mineralleri (Bastnazit, Monazit, Ksenotim, Serit, Oyksenit, Samarskit, Fergusonit), Sezyum, Rubidyum, Berilyum, Indiyum, Galyum, Talyum, Zirkonyum, Hafniyum, Germanyum, Niobyum, Tantalyum, Selenyum, Telluryum, Renyum.

Ç) Uranyum, Toryum, Radyum gibi elementleri içeren radyoaktif mineraller ve diger radyoaktif maddeler.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile