Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin verilerine göre, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılı Ocak-Nisan dönemi ihracatının ürün sıralamasında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 0,3 düşüşle 323 milyon 550 bin 548 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 34 oranındaki düşüşle 56 milyon 634 bin 752 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 48 oranındaki düşüşle 27 milyon 723 bin 480 dolar tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığı belirtildi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde 93 farklı ülkeye ihracat yapıldığı, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ise sırasıyla; İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Polonya olduğu kaydedildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki ihracat oranlarının düşüşte olduğunu belirterek, “En çok ihracatın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya’ya yüzde 133 ve Gürcistan’a yüzde 13 düzeyinde bir artış yaşanmasına rağmen yakın bir zamana kadar ana ticaret partnerlerimiz olan ülkelerden Almanya’ya yapılan ihracatta yüzde 21 ve Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta ise yüzde 72 oranında düşüş yaşanmıştır” dedi.
İhracatçıların destek beklediğini kaydeden Gürdoğan, “Bölgesel pazarlarda küresel boyuttaki sorunlara bağlı yaşanan talep daralması yanında, özellikle yaş meyve sebze sektörümüzün alternatif pazarlara hızlı bir şekilde odaklanamamasından kaynaklanan ihracat düşüşün önümüzdeki aylarda devam edeceği maalesef öngörülmektedir. Bundan dolayı lokal olarak yaşanan sorunların çözümü yanında, gerek bürokrasi alanında yaşadığımız sorunlar ve gerekse maliyet noktasında ve finansman imkanlarına erişimde yaşanan sorunların ivedilikle çözüm bekleyen sorunlar olduğunu belirtmek gerekmektedir. Özellikle yaş meyve sebze sektöründe faaliyet gösteren firmalara bankaların yaptığı yoğun baskı ile vadesi dolmayan kredilerin geri çağrılması, kredilere yapılanma yapılmaması ve yeni kredi verilmemesine çözüm bulunmaması sektörü her geçen gün daha da zor duruma sokmaktadır. Komşu ülkelerden Gürcistan’da ihraç yüklü taşıtlar ve geri dönüş yapan taşıtlara uygulanan katı kurallar ve mesnetsiz ceza uygulamalarına hala çözüm bulunmaması Bölge ihracatımızda yaşanan düşüşün en başta gelen nedenleridir. Bahsekonu sorunlar ihracatın önünde aşılması aciliyet arz eden sorunlar olması nedeniyle ihracatçılarımız yetkililerden acil çözüm ve destek beklenmektedirler” ifadelerini kullandı.
“İRAN PAZARINA YOĞUNLAŞACAĞIZ”
İhracatta yaşanan kayıpların telafi edilmesi için İran pazarına yoğunlaşacaklarını dile getiren Gürdoğan, “Bölgesel ve konjonktürden kaynaklanan bütün zorluklara rağmen Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak var olan potansiyelin ve imkanların en verimli şekilde değerlendirilmesine ve geliştirilmesine yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu çerçevede, Birlik olarak yaptığımız çalışmalar kapsamında bölge ihraç pazarlarımızın çeşitlendirilerek ihracatçılarımızın alternatif pazarlara yönlendirilmesi amacıyla 21-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında İran’a düzenleyeceğimiz sektörel ticaret heyeti programı ile İran pazarına yoğunlaşarak, ihracatımızda yaşanan kayıpların telafi edilmesine ve eskiden olduğu gibi İran’la dış ticaret koridorunun yeniden tesis edilerek Bölge ihracatçılarımızın bu pazardan azami oranda pay almasına katkıda bulunmaya gayret sarf edeceğiz” diye konuştu.
Doğu Karadeniz'in İhracatındaki Düşüş Devam Ediyor
Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılının Ocak-Nisan dönemini kapsayan ilk dört aylık dönemde 462 milyon 516 bin 387 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği öğrenildi. Gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında bir düşüş yaşandığı bildirildi.