Dogu Türkistan'da Ki Soykirima Dikkat Çekildi

Dogu Türkistan'da Ki Soykirima Dikkat Çekildi

Dogu Türkistan’da yasanan adim adim soykirim ile ilgili Adiyaman’da basin açiklamasi düzenlendi.

Insan Hak ve Hürriyetleri Insani Yardim Vakfi tarafindan dernek binasi önünde gerçeklestirilen basin açiklamasini Adiyaman Sube Baskani Halit Tekbas yapti.

Halit Tekbas, Çin hükümetinin 2017 yilindan beri sayilarinin bin 200’ü geçtigi toplama kamplarinda 1 ila 3 milyon kisiyi zorla alikoydugunu vurgulayarak, “Çin zulmünün açikça diger adi, adim adim soykirimdir. Dogu Türkistanlilar, inanmadiklari Çin Komünist Partisi (ÇKP) ideolojisinin söylevlerini, mars ve siirlerini ezberlemek zorunda birakiliyor. Sanki bir dinmis gibi, Çin komünist partisinin liderine tazime zorlaniyor. Biz burada Uygur’u, Kazak’i, Kirgiz’i ve Hui’siyle Müslümanlari, irkçi bir yaklasimla topyekün ortadan kaldirmayi hedefleyen Çin’in soykirim içeren uygulamalarindan vazgeçmesi adina bir kanaat olusturmayi hedefliyoruz.

Dogu Türkistan, bir etnik gruba karsi girisilmis en yaygin ve sistematik baski rejimlerinden birine sahne olmaktadir. 2016 yilindan bu yana 1 ila 3 milyon Uygur, toplama kamplariyla hürriyetlerinden yoksun birakildi, isçi kölelere dönüstürüldü ve kisirlastirma programlarinin hedefi oldu.

Uygurlar bugün en temel insani haklari ellerinden alinmis bir halk olarak kitlesel bir cezalandirma ile karsi karsiya bulunmaktadir. Çin’in Uygur bölgesinde uyguladigi terörle savas ve güvenlik merkezli politikalari Uygur toplumunu kültürel kimliklerinden, dini inançlarindan siyrilmis ve terbiye edilmis makul vatandaslar haline getirecek kitlesel bir sosyal mühendislik projesi olarak görülmelidir.

Bugün geldigimiz noktada, Uygur bölgesinde, Uygurca tüm egitim kurumlarindan kaldirilmis, din egitimi ve ögretimi yasaklanmis, Kur’an-i Kerim dahil dini kitaplari bulundurmak ve okumak, ibadet etmek, sakal birakmak, basörtü, uzun etek gibi dini kisveler kullanmak yasaklanmistir. En son yasanan elim yangin faciasi ve Çinli görevlilerin bu faciaya seyirci kalmalari bir kez daha göstermistir ki, Çin Komünist Partisi ve yönetimi, zalim ve katildir.

Çin, Dogu Türkistan’daki uygulamalarindan açikça anlasildigi üzere, Han milletinin üstünlügüne dayanan irkçi bir devlettir. Dogu Türkistan’da Uygur, Kazak, Kirgiz olmak bugün adeta suç telakki edilmekte ve insanlar pesinen düsman ve terörist olarak yaftalanmaktadir.

Öncelikle Çin’in bu tutumdan derhal vazgeçmesi gerektigini ilkesel olarak hem uluslararasi toplumun hem de kamuoyunun kabul etmesi gerekmektedir.

Dogu Türkistan’da kurulan ve Uygur, Kazak, Kirgiz ve diger azinlik gruplarinin evlerinin içine kadar takip edilmesini saglayan yüksek teknoloji ürünü takip ve gözetleme sistemleri derhal kaldirilmali; sokak sokak, cadde cadde, ev ev bu uygulamalari yapan 1.400’ü askin güvenlik sirketi bölgeden çekilmelidir.

Çin, Dünya Saglik Örgütü’nü ve bagimsiz saglik kurumlarini derhal kamplara davet etmelidir.

Birlesmis Milletler, Çin’in insan haklarini ayaklar altina alan toplama kamplari vahsetini derhal durduracak sahici adimlar atmalidir” dedi.

Basin açiklamasinin ardindan dua edilerek, basin açiklamasi son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile