'Doğu'ya yatırım gerek' diyen TÜSİAD bölgede yok
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 'Kürt sorununun çözümü için Doğu'ya yatırım gerek' çağrısı, ilginç bir tezadı da ortaya çıkardı. Patronlar Kulübü'nün bölgede...
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 'Kürt sorununun çözümü için Doğu'ya yatırım gerek' çağrısı, ilginç bir tezadı da ortaya çıkardı. Patronlar Kulübü'nün bölgede neredeyse hiç yatırımı yok.
Derneğin 759 üyesinden sadece 152'sinin Ankara'nın doğusunda fabrikası bulunuyor. Haber Türk Gazetesi'nin haberine göre bunlardan da sadece 49'u Doğu ve Güneydoğu illerinde.
TÜSİAD'ın son Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında bölgedeki problemin askeri yöntemlerle değil, ekonomik ve sosyal tedbirlerle çözülmesi gerektiği görüşü öne çıkmıştı. Toplantıda Doğu ve Güneydoğu'da yatırımı olan birkaç isim diğer üyeleri yatırıma çağırmıştı. Ancak TOBB'un sanayi veritabanı ile TÜSİAD üyelerinin temsil ettiği holding ve şirketlerin kendi internet sitelerinde yer alan bilgiler baz alındığında, dernek üyelerinin tesislerinin ancak yüzde 5'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yer alıyor. Üyeleri, Türkiye'deki sanayi üretiminin yüzde 65'ini gerçekleştiren Patronlar Kulübü'nün, Ankara'nın batısında 600'ün üzerinde fabrika ve tesisi var.
TÜSİAD üyelerinin yüzde 80'i üretimde Batı'yı tercih ediyor. Devlet teşviklerine rağmen yatırımlardan çok küçük bir pay alabilen Doğu ve Güneydoğu illerindeki mevcut fabrikaların çoğunluğu da çimento ve enerji (hidroelektrik santralleri) sektörlerinden. Tesis sahiplerinin kimliklerine bakıldığında da yatırıma gelenlerin çok küçük ve belirli bir kısım olduğu anlaşılıyor. Tesislerin büyük istihdam sağlamaktan uzak, daha çok bölge avantajlarını kullanmaya yönelik ufak yatırımlar olduğu gözleniyor.
TÜSİAD'daki bu çelişkili durumu değerlendiren Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, kendi illerinde dernek üyelerinin sadece bir yatırımı bulunduğunu aktardı. Bu tesisin de sonradan TÜSİAD üyesi bir işadamı tarafından satın alındığını belirten Kandaşoğlu, "Daha önce burada 200 kişi çalışıyordu. Ancak TÜSİAD üyesine geçince istihdam 40'a düştü. Tesis doğru düzgün çalışmıyor bile." dedi. Patronlar Kulübü'nün yatırım çağrısını yıllar önce yapması gerektiğini vurgulayan Kandaşoğlu, "Bir büyük firma gelse yatırım yapsa diğerleri de 'Koç gitti şu gitti bu gitti, ben niye gitmeyeyim?' diye düşünür ve gelir. Uzun süredir yatırım için uğraşan bir Alman firması var, o da son yaşananlardan dolayı projesini askıya aldı. Hâlâ OHAL'den bahsedilirken kim buralara gelir?" değerlendirmesinde bulundu. Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin ise, "İlimiz aslında huzurlu bir yer ama sadece Koç Grubu'nun bir salça fabrikası ve besi çiftliği var. Para kazanmak isteyen buralara gelsin." çağrısını yaptı.
TÜSİAD'ın YİK toplantısında konuşan Başkan Ümit Boyner, "Türkiye nasıl olup da PKK'nın eylem planını uygulamak zorunda kalıyor ya da İmralı ve Kandil'dekilerin terörün ritmini belirlemesine izin veriyor, bunların bize anlatılması gerek." çıkışı yapmıştı. TÜSİAD üyeleri, kamu dışı istihdamın yüzde 50'sini, Kurumlar Vergisi'nin yüzde 85'ini, kamu dışı katma değerin de yüzde 50'sini oluşturuyor.
İSTANBUL ZAMAN
Zaman