Dogum Sonrasi Depresyonunu Önleyen 11 Öneri

Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, “Dogum sonrasi süreçte hormonlardaki hizli düsüs annede kimyasal degisikliklere neden olur. Bu kimyasal degisikliklere ek olarak bebek sahibi olmak ile iliskili soysal ve psikolojik degisiklikler anneyi olumsuz etkileyebilmektedir. Dolayisiyla bu belirtileri kisi uzun süre yasadigini düsünüyorsa psikolog veya psikiyatrist tarafindan uzman destegi almaya çalismalidir” dedi.

Annelik duygusu süphesiz kadinlar için tarif edilemeyen bir duygu olsa da, yeni anneler bazi psikolojik sorunlarla karsi karsiya kalabiliyor. Yeni dogum yapan annelerin sirasiyla annelik hüznü, dogum sonrasi depresyon ve dogum sonrasi psikoz gibi duygusal, psikolojik süreçlerden geçebildiklerini vurgulayan Liv Saglikli Yasam Merkezi Psikoloji Klinigi’nden Uzm. Klinik Psikolog Enise Öziç, bunlari söyle anlatti:

“Annelik hüznü; dogumdan sonra ortalama 3-4 gün içinde ortaya çikar, ortalama 10-15 gün içinde kendiliginden geçer. Belirtileri çogu zaman sik aglama, huzursuzluk, dikkati toplayamama, uykusuzluk, keder, sinirlilik hali seklinde olabilir. Bu duygular çogu annede olur ve geçicidir. Bu nedenle annelik hüznü yasayan anneler panige kapilmadan sakin kalmaya çalisarak bu durumun geçecegini kendilerine telkin etmelidir. Yetersizlikle ilgili olumsuz düsüncelere aldiris etmemeye dikkat etmelidirler.”

Dogum sonrasi depresyonun dogumdan bir ay sonra kendisini gösterebilecegini dile getiren Uzm. Klinik Psikolog Enise Öziç, “Her annede yasanmamakla birlikte dogum sonrasi depresyonun bazi belirtileri annelerde bebeklerini sevemedikleri düsüncesi, bebek bakimi ile ilgili yogun endiseler, yetersizlik kaygilari, bebege zarar vermeye yönelik obsesif düsünceler, istahsizlik, uykusuzluk, anksiyete, bebekle ilgilenememe seklinde siralanabilir. Dogum sonrasi süreçte hormonlardaki hizli düsüs annede kimyasal degisikliklere neden olur. Bu kimyasal degisikliklere ek olarak bebek sahibi olmak ile iliskili soysal ve psikolojik degisiklikler anneyi olumsuz etkileyebilmektedir. Dolayisiyla bu belirtileri kisi uzun süre yasadigini düsünüyorsa psikolog veya psikiyatrist tarafindan uzman destegi almaya çalismalidir” diye konustu.



Duygu degisimi ile mücadele etmenin sifreleri

Jill Churchill’in “Mükemmel bir anne olmak imkânsizdir, ancak iyi bir anne olmanin milyonlarca yolu vardir” sözünü hatirlatan Uzm. Klinik Psikolog Enise Öziç, dogum sonrasi duygu degisimiyle bas etmek için 11 öneride bulundu:

- Bazi günler iyi bazi günler kötü olabileceginizin farkinda olun.

-Yakinlarinizdan yardim isteyin ve digerlerine size nasil yardimci olabileceklerini iletin.

- Kendiniz ve bebeginiz için beklentilerinizde gerçekçi olun.

- Kendinizi izole etmeyin, aile ve arkadaslarinizla iletisimde olun.

- Esinizle birbirinize az ama öz vakit ayirmaya çalisin.

- Eskiden size iyi gelen seyleri zamaninizi planlayarak yeniden uygulamaya çalisin.

- Bebeginiz uyudugunda siz de uyuyun ve dinlenmeye çalisin.

- Muhakkak beslenmenize dikkat edin.

- Kafeinden ve alkolden uzak durun.

- Disariya çikip yürüyüsler yapin, hava alin ve egzersizler yapin.

- Geçmiste ya da gelecekte olmayin; ‘simdi ve burada’ olun. Yani o an neler yapiyorsaniz, sadece ona odaklanin.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile