''Doğum Yardımı Yönetmeliği'' Yayımlandı

Doğum yardımına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

''Doğum Yardımı Yönetmeliği'', 15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında, çocukları canlı doğan Türk vatandaşları ile 29 Mayıs 2009 tarihli, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28'inci maddesi kapsamına girenleri (mavi kart sahipleri) kapsıyor.

Doğum yardımı yapılması için başvuru yerlerine usulüne uygun başvuru yapılması şartı aranacak. Doğum yardımına ilişkin iş ve işlemler, Doğum Yardımı Sistemi (DYS) üzerinden yapılacak.

Doğum yardımı ödemesinde ise Kimlik Paylaşım Sistemi'nde (KPS) bulunan bilgiler ile vatandaş beyanından elde edilen veriler esas alınacak.

Yardım, annenin ya da babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı olması halinde yapılacak.

Evlat edinilen çocuklar için ayrıca ödeme yapılmayacak ancak bu çocuklar ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde dikkate alınacak.

Yönetmelik kapsamında bulunanlara, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL tutarında bir defaya mahsus olmak üzere doğum yardımı yapılacak.

- Doğum yardımı vergiye tabi tutulmayacak

Kamu işçilerinden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması halinde sadece aradaki fark ödenecek. Kararlaştırılan tutarın bu maddeye göre yapılacak ödeme tutarından daha fazla olması halinde ise bu maddeye göre ödeme yapılmayacak.

Doğum yardımı hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.

Doğum yardımı başvurusu yönetmelik kapsamına girenler tarafından, çocuğun KPS'ye kayıt işleminin tamamlanmasını müteakip, başvuru yerlerine şahsen ya da iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılacak.

Anne, Türk vatandaşı ve sağ ise başvuru anne tarafından ya da anne adına baba tarafından yapılacak. Annenin Türk vatandaşı olmaması veya vefat etmiş olması halinde ya da Bakanlıkça belirlenecek zorunlu hallerde başvuru, Türk vatandaşı olan baba tarafından veya çocuğun kanuni temsilcisi tarafından yapılacak. Anne ve babanın her ikisinin de vefat etmiş olması halinde çocuğun kanuni temsilcisi tarafından başvuru yapılacak.

Başvuru, anne, baba ile çocuğun veya çocukların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları veya mavi kart kütüğüne kayıtlı kimlik numaralarını, doğruluk beyanını ve Bakanlıkça belirlenecek diğer bilgileri içeren dilekçe ile yapılacak.

Başvuru dilekçesinde yer alan doğruluk beyanında, başvuran kişinin kendisinin veya eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde istihdam edilip edilmediği, kendisinin veya eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olarak istihdam edilmesi durumunda ise kendisinin veya eşinin doğum yapması nedeniyle bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi uyarınca aldığı veya alacağı ödeme tutarına ilişkin bilgiler beyan edilecek.

- Kamu çalışanı dilekçesini kurumuna verecek

Kamu işçileri tarafından, işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye yapılan ödeme tutarına ilişkin başvuru dilekçesinde yer alan bilgi, ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından doğrulanacak.

Her ne statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personel, başvuru dilekçesini çalıştığı kuruma teslim edecek.

Başvurular, gerekli belgelerin tamamlanmasını müteakip 15 gün içinde başvuru yerlerinde yetkilendirilmiş personel tarafından DYS üzerinden gerekli onay işlemleri yapılarak sonuçlandırılacak.

Ödemeler, bakanlığın belirlediği tarihlerde il müdürlüklerince yapılacak.

Başvurular, yurtdışında yaşayan kişiler tarafından, çocuğun KPS'ye kayıt işleminin tamamlanmasını müteakip, büyükelçilik veya konsolosluklara şahsen ya da iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılabilecek. Yurt dışında yaşayan hak sahiplerinin ödemeleri, dilekçelerinde gösterecekleri illerdeki yurtiçi hesaplara yapılacak.

Doğum yardımı uygulamasına ilişkin itirazlar yazılı olarak ilgili il müdürlüğüne yapılacak, il müdürlüğünce de 15 gün içinde sonuçlandırılacak.

Doğum yardımı ödemelerine, DYS içinde yer alan ödeme modülünün tamamlanmasını müteakip başlanacak. Ancak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı onayı ile ödemeler başlatılabilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile