Doğumsal Kalp Hastalıklarında Erken Tanı Çok Önemli

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kalp Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Meki Bilici, doğumsal kalp hastalığı görülme sıklığının yaklaşık yüzde 1 olduğunu ve hastalıkta erken tanının çok önemli olduğunu belirterek, bu hastalıkların nerdeyse tamamının Türkiye’de tedavi edilebildiğini vurguladı.

DÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Meki Bilici, 7-14 Şubat Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunarak, bu hafta boyunca halkın doğumsal kalp hastalıkları ile ilgili bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve bu hastalıkların önlenmesi amacıyla farkındalığının arttırılmasının amaçlandığını belirtti.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 12 bin doğumsal kalp hastalıklı bebeğin dünyaya geldiğine dikkat çeken Bilici, bu hastaların önemli bir kısmının dikkat edilmezse doğumdan önce veya doğumdan hemen sonra tanı alamayabileceğini belirtti.

Bilici, “Doğumsal kalp hastalıkları olan bebekler uyurken çabuk terleme, emerken çabuk yorulma, sık akciğer enfeksiyonu geçirme, gelişme geriliği şeklinde bulgu verebilir” dedi.

Doğumsal kalp hastalıklarının artık bebek doğmadan teşhis edilebildiğini belirten Doç. Dr. Bilici, bu sayede bebeğin hastalığının doğumdan önce saptanabildiğini, böylelikle bebek daha doğmadan gerekli hazırlıklar yapılarak, hastaya doğar doğmaz uygun ilaç, uygun anjiyografik tedavi ve uygun hayati desteğini sağlayabildiğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile