Dogumun Basladigini Gösteren Isaretler

Dogumun Basladigini Gösteren Isaretler

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Naziye Gürkan, “Dogumun basladigini ya da yaklastigini gösteren bu belirtiler arasinda agri, kanama ve su gelisi esas olanlardir. Bu bulgularin her biri, dogum sürecinin farkli asamalarini isaret eder ve dikkatle takip edilmeleri gerekir” dedi.

Dogum sürecinde ilk olarak dogumun en bilinen ve yaygin belirtisi olan agrilar üzerinde durulmasi gerektigini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Naziye Gürkan, “Agrilar, rahim kasilmalarinin bir sonucudur ve doguma hazirlik sürecinin dogal bir parçasidir. Ancak her agri, dogumun basladigini göstermez. Dogum sancilarinin belirgin özelligi, düzenli araliklarla gelmeleridir. Baslangiçta hafif ve düzensiz olabilirler, ancak zamanla daha sik ve daha güçlü hale gelirler. Bazen de sirt ve bel bölgesinde de hissedilebilirler. Eger agrilariniz giderek düzenli ve sik hale geliyorsa; bu, dogumun basladiginin güçlü bir isareti olabilir” diye konustu.



“Su gelisi, dogumun yaklastiginin kesin bir isaretidir”

Ikinci önemli belirtinin kanama oldugunu ve nisan olarak adlandirilan sümüksü bir salginin kanla karisik bir sekilde gelmesiyle karakterize oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Gürkan, “Bu, rahim agzinin açilmaya basladiginin bir göstergesidir. Rahim agzinin incelmesi ve yumusamasi, dogumun yaklastigini gösterir ve genellikle dogumun 24 ila 48 saat içinde baslayacaginin bir isaretidir, ancak her anne adayinda farkli zaman dilimlerinde görülebilir” seklinde konustu.

Üçüncü belirtinin ise su gelisi oldugunu söyleyen Gürkan, “Bu, amniyotik kesenin yirtilmasi sonucu bebegin içinde bulundugu sivinin disariya akmasiyla meydana gelir. Su gelisi genellikle bacaklarinizi islatacak sekilde ani bir sivi akisi olarak hissedilebilir, ancak bazen bu durum yavas yavas ve damla damla da gerçeklesebilir. Bu sivi genellikle berraktir, ancak bazen hafif kanli ya da sarimsi olabilir. Yesil renkte olmasi bebegin anne karninda kakasini yapmis oldugunu düsündürür ve acilen doktora basvuruyu gerektirir. Su gelisi, dogumun yaklastiginin kesin bir isaretidir ve dogum sürecinin basladigini ve bebegin artik dogum kanalina girmek üzere oldugunu gösterir. Bu asamada dogum sancilari baslamamis olsa dahi, dogumun baslamasi genellikle birkaç saat içinde gerçeklesecektir” ifadelerini kullandi.

“Doguma yaklasirken vücudunuzda gözlemlenebilecek isaretler”

Bu üç ana bulguya ek olarak dogumun yaklastigini gösteren bazi baska isaretler de bulundugunu söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Gürkan, “Bunlardan biri, üst karin bölgesinde rahatlama hissidir. Bu durum, bebeginizin dogum kanalina dogru inmesiyle ortaya çikar ve karninizdaki baskiyi azaltir ve nefes almanizi kolaylastirir. Genellikle dogumdan birkaç hafta önce gerçeklesir ve annenin vücudunun doguma hazirlandiginin bir isaretidir. Dogumdan önce bagirsaklarinizin daha aktif hale gelmesi ve bunun sonucunda ishal görülmesi yaygindir. Bu durum, vücudun dogum öncesi temizlenme sürecinin bir parçasi olarak kabul edilir. Öte yandan, dogumun yaklastigi günlerde enerji düzeyinizde bir artis hissedebilirsiniz. Bu artis, bazi anneler tarafindan ‘yuva yapma içgüdüsü’ olarak tanimlanir ve dogum öncesi evde düzenlemeler yapma, temizlik gibi faaliyetlere yönelmeye neden olabilir. Bebek, dogum için uygun pozisyonu almak üzere hareketlenebilir. Belki de bebeginiz dünyaya gelmek için sabirsizlaniyordur” açiklamasinda bulundu.

“Her anne adayinin dogum süreci farkli olabilir”

Tüm bu belirtilerin, dogumun yaklastigini gösteren önemli isaretler oldugunu vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Gürkan, ayrica sunlari söyledi:

“Her anne adayinin dogum süreci farkli sekilde ilerleyebilir, bu nedenle belirtileri dikkatle takip etmek ve herhangi bir degisiklik durumunda doktorunuzu bilgilendirmek büyük önem tasir. Özellikle bu belirtilerden bir ya da birkaçini yasadiginizda, dogumun basladigindan emin olmak için saglik uzmaniniza danismaniz önerilir. Bu süreçte doktorunuzun tavsiyelerine uymak, saglikli bir dogum süreci geçirmenize yardimci olacaktir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile