'Dogumunun 120. Yilinda Ahmet Hamdi Tanpinar' Sergisi Beyoglu'nda Açildi

Tanpinar'in mektuplarindan el yazilarina, eser tefrikalarina düstügü notlardan özel evraklarina kadar bugüne degin sergilenmemis belgelerin yer aldigi sergi, 6 Temmuz'a kadar görülebilecek.

Beyoglu Belediyesinin ev sahipliginde gerçeklestirilen "Dogumunun 120. yilinda Ahmet Hamdi Tanpinar" baslikli sergi, sanat ve edebiyatseverlerle bulustu.

Türk edebiyatinin usta kalemlerinden Ahmet Hamdi Tanpinar'in dogumunun 120. yilina özel hazirlanan program kapsamindaki serginin açilisi, Tarik Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçeklestirildi.

Arastirmaci yazar Besir Ayvazoglu'nun konusmasiyla baslayan açilis programina, edebiyat, sanat ve siyaset dünyasindan birçok isim katildi.

Ayvazoglu, Tanpinar'in musikiyle iliskisinden bahsederek, klasik müzige olan ilgisinin tam olarak ne zaman basladiginin bilinmedigini söyledi.

Tanpinar'in kaleme aldigi "Huzur" romaninda çocuklarin bezirganbasi oyununu oynadiklarini görünce son derece duygulandigini aktaran Ayvazoglu, "Yani basindan itibaren halk türkülerine bir alakasinin bulundugunu biliyoruz. Tanpinar, muhtemelen Istanbul'a geldikten, Darülfünun'da okumaya basladiktan sonra musikimizin icra edildigi kahvehanelerde önemli sazenleri dinlemis olmalidir. Yahya Kemal de Türk musikisine çok düskün. Hocasi olmak hasebiyle muhtemelen derslerinde de musikiden söz etmis olmali." diye konustu.

Ahmet Hamdi Tanpinar'in kültürde devamliligi savunmaya basladigi tarihten itibaren Türk musikisinin taraftari, savunucusu ve yorumlayicisi olarak okurun karsisina çiktigina isaret eden Ayvazoglu, söyle devam etti:

"Tanpinar'in eserleri dinlerken hissettiklerini biz hissetmeyebiliriz. Ama Ahmet Hamdi Tanpinar onlari dinlerken o eserlere o anlamlari yükledigine göre, artik yorumlari da o eserlerin bir parçasi haline gelmistir. Nasil bugün Bursa hakkinda konusurken Tanpinar'in Bursa tasavvurunun disina çikmak zorsa, Türk musikisi hakkinda konusurken de Yahya Kemal'in ve Ahmet Hamdi Tanpinar'in çizdigi çerçevenin, duyarliligin ve hassasiyetin disina çikmak zor gibi görünüyor. Hala cazibesini devam ettiriyor."

Besir Ayvazoglu, Tanpinar'in Türk musikisinin gelisimini üç temel eserin etrafinda anlattigini aktararak, "Birisi Abdulkadir Meragi'nin Segah Kar'i, ikincisi Itri'nin Neva Kar'i, üçüncüsü de Dede Efendi'nin Ferahfeza Ayini. Bunlari üç temel eser olarak kabul ediyor ve Türk musikisinin gelismesini bu üç temel eser etrafinda yaptigini söylüyor Ahmet Hamdi Tanpinar." dedi.

- "Tanpinar'in bütün eserleriyle ilgili çalismalari burada"

Serginin küratörlügünü üstlenen Mehmet Lütfi Sen ise AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Tanpinar, dogumundan 120 yil sonra aniliyor ki bence her zaman anilmaya devam edecek. Çünkü Tanpinar gibi sanatçilar çok az nasip oluyor ülkelere." dedi.

Sen, Tanpinar'in Osmanli döneminde dogdugunu ve Istiklal mücadelesi ile Cumhuriyet'in kurulusuna sahit oldugunu hatirlatarak, sunlari kaydetti:

"Kadim kültürle iliskisi çok saglam. Çagdasa çok meyyal bir sanatçi, yeniye çok açik, yeniyi çok seviyor. Ama köklerden hareketle yeniyi bulmak gerektigi konusunda bir entelektüel fikre sahip. Bütün ömrünü buna adiyor aslinda. Çok zorlaniyor. Çünkü Milli Mücadele'yle kurulan Cumhuriyet ayakta kalmak için eskiyi de köklerinden kesiyor. Bu aslinda eskinin kötü oldugu gibi bir imaj çikartiyor. Bu imaj o kadar baskin oluyor ki Tanpinar'in zamaninda söyledikleri yeterince duyulmuyor. Hatta bunlardan çok esefle bahsediyor. 'Bes Sehir'i yazdiginda, bir haber bile çikmiyor. En yakin arkadasina gönderiyor."

Sen, Tanpinar'in son 30 yildir ilgiyle okundugunu söyleyerek, "Tanpinar'i algilayacak seviyeye simdi geldik diye düsünüyorum. Aslinda bu sergi de Tanpinar'i anlamanin en kestirme yolu. Çünkü tam mutfaktayiz. Tanpinar'in bütün eserleriyle ilgili çalismalari burada. Eserin Osmanlica kendi yazdigi el yazisi, daktilo ettigi hali burada. Tefrika edildigi zaman tefrikalarin yanina düstügü serhler de burada. Esinin dostunun bir peçete üzerine ona yazdigi anilar bile burada yani. Çünkü Türkiyat (Türkiyat Arastirmalari Enstitüsü), Tanpinar'in bütün zamanini verdigi bir yer. Oradaki tüm arsivi buraya tasidik. Tanpinar'in bütün kitaplarinin dogum anini burada görmek mümkün." degerlendirmesini yapti.

Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz, arastirmaci yazar Birol Emil, Kültür ve Turizm Bakanligi Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranli, Istanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak, Beyoglu Kaymakami Mustafa Demirelli ve Istanbul Vali Yardimcisi Sevket Atli açilista konustu.

Ekinlikte ayrica Münip Utandi ve Çigdem Yarkin'in solistligini üstlendigi konserde, "Ferahfeza Son Pesrevi", "Mahur Beste", "Bayati Agir Semai", "Acemasiran Yürük Semai" ve "Evc Türkü" eserleri seslendirildi.

- Sergi hakkinda

Sergide Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Türkiyat Enstitüsü koleksiyonlarinda Ahmet Hamdi Tanpinar'in özenle saklanan mektuplarindan el yazilarina, eser tefrikalarina düstügü notlardan özel evraklarina kadar bugüne degin sergilenmemis belgeler sanatseverlerin begenisine sunuldu.

Yine Türkiyat koleksiyonundaki Tanpinar'a imzalanmis kitaplar ve Istanbul Fetih Cemiyeti ile Haluk Oral koleksiyonundan Tanpinar'in imzaladigi kitaplar ile Ara Güler'in objektifinden ve birçok koleksiyondan seçilen Tanpinar fotograflari ve belgeleri sergide yer aliyor.

Mehmet Lütfi Sen'in sanat yönetmenligini ve küratörlügünü yaptigi, Zeki Coskun tarafindan senaryolari kaleme alinan 3 adet video art da sergi boyunca izlenebilecek.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Istanbul Üniversitesi, Dogus Grubu, Türkiyat Arastirmalari Enstitüsü ve edebiyat dünyasindan birçok ismin katkida bulundugu sergi, 6 Temmuz'a kadar görülebilir.

- "Tanpinar" Söylesileri

Bu aksam Birol Emil, Ali Sükrü Çoruk, Mehmet Lütfi Sen, Mustafa Balci ve Haluk Oral'in konusmaci oldugu "Selam Olsun" baslikli etkinlikle baslayacak söylesi dizisinin programi ise söyle;

15 Haziran, "Hep Ayni Hayalin Pesinde" - Filiz Ferhatoglu - Sevim Güldürmez - Hacer Selçuk; 18 Haziran,"Rüyanin Sesi: Tanpinar'in Siiri" - Yilmaz Dasçioglu - Mehmet Samsakçi; 22 Haziran, "Bes Sehir'in Izinde" - Haydar Ali Yildiz - Besir Ayvazoglu - Ali Sükrü Çolak - Hüseyin Kiyak; 24 Haziran, "Tanpinar'in Ufkunda Osmanli Estetigi" - Zeynep Tarim - Halil Solak; 25 Haziran, "Tanpinar'da Resim, Sinema ve Müzik" - Mehmet Lütfi Sen - Zeki Coskun; 26 Haziran, "Poetik Imkanlar Açisindan Tanpinar'in Edebi Dili" - Ibrahim Sahin - Mustafa Balci"

"Tanpinar" söylesileri kapsaminda haziran ayi boyunca yapilacak canli yayinlar, Facebook üzerinden @haydaraliyildiz, Instagram üzerinden @haydaraliyildiz ve YouTube üzerinden @beyoglukultursanat hesaplarindan izlenebilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile