Doğuş Oto Pazarlamanın Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar Afyonkarahisar’da

2008 yılında yaşanmaya başlanan ve etkileri halen devam eden global ekonomik kriz ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde, ABD krizi aşmak için piyasalara çok ciddi bir likidite (para) akışı sağladığını söyleyen Acar, “Şuanda bu likidite kaynaklar kendine güvenli bir liman arıyor ve bu paraların Türkiye’ye girmesi içinde hiçbir engel yok” dedi.

Afyon Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin davetlisi olarak Afyonkarahisar’a gelen Doğuş Oto Pazarlamanın Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, iş adamları ve sanayicileri ile bir araya geldi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Aclan Acar, Türkiye ve dünya ekonomisi üzerine yaptığı tespit ve görüşlerini katılımcılar ile paylaşarak, dünya ekonomisinin ilerleyen yıllarda ki vizyonu hakkında ki tahminlerini katılımcılara aktardı. 1990 yılların başında iki kutuplu dünyadan tek kutuplu dünyaya geçtikten sonra özellikle 1980’li yılların ortasında ve 90’lı yıllarda yaşanan değişimden dolayı dünyada hızlı bir tüketim yani kaynakların çok hızlı bir tüketim süreci yaşandığını dile getirdi. Bununla birlikte dünyanın mevcut kaynaklarının bugün 7 milyara yaklaşan dünya nüfusunu beslemediğinden bahseden Aclan Acar, dünyada 1980 yılların başında başlayan bireysel kredilendirme yani hızlı tüketim mekanizmasının 2008 yılında ABD’de bireylerin önce evlerini barklarını kaybetmesi ardından finans sektörünü çökme noktasına getirmesi ile ABD’yi batma ile karşı karşıya bıraktığını anlatan Acar, “Dünya ekonomileri geçmişin getirdiği sıkıntıları ABD başta olmak üzere bütün ülke ekonomileri ile yaşamakta. Dünya gelecekteki refahını öne çekerek çok büyük bir büyüme dönemi geçirmiştir. Dünya 2008 yaşanamaya başlanan krizini nasıl aşarız çabası içerisinde ABD’de hafif bir kıpırdanma var. En son ki Dünya Ekonomik Forumu toplantısında gördük ki ABD Gayri Safi Milli Hasılası’nda (GSMH) bir yükselme başlamış ama bu emin olum ki bayağı bir uzun zaman alacak. Yani ABD Türkiye gibi kolay toparlayacak gibi gözükmüyor.”

LİKİDİTE PİYASADA VAR KENDİSİNE GÜVENLİ BİR LİMAN ARIYOR

ABD başta olmak üzere dünya ekonomilerinin krizi aşma yönünde ki çalışmalarına da değinen Acar, “ABD krizi aşmak için piyasalara ciddi bir genişleme yani likidite veriyor. Dolayısı ile aynen bir yangını söndürebilmek için su sıkan itfaiye araçları gibi dünyada merkez bankaları piyasanın yangınını söndürmek için piyasalara para veriyor. Bu yakın söndükten sonra, bu aralar sönmeye başladı diyebiliriz, sadece dumanlar çıkıyor. İkinci aşaması bunun enkaz temizleme çalışması, 3. evre ise yeniden yapılandırmadır. Ama şuanda ABD enkaz temizleme dönemine gelmemiştir. Bu şu demektir. Basılan paraların yavaş yavaş geri çekilecek. Yani dünya önümüzdeki bir iki yıl daha inanılmaz bir para bolluğu içerisinde olacak. Bu para bolluğu bireysel değil piyasa anlamında olacak. Piyasalarda para var. Dolayısı ile gelişmekte olan ülkeler bunların başında Türkiye geliyor. Uluslararası piyasada ki parayı ülkelerine sokmalılar. Bu paraların Türkiye’ye girmesi için hemen hemen hiçbir engel yok. Yani likidite piyasada var kendisine güvenli bir liman arıyor. Türkiye’de o güvenli limanların başında geliyor. Onun için bu dönem sermaye temininden ziyade akıl, fikir, iş kolu ve bilgi teminine doğru gidiyor bunu saplamamız lazım” diye konuştu.

İNSAN BORÇLUSU OLAN KİŞİNİN BATMASINA GÖZ YUMAR MI?

Toplantıda Avrupa Birliği’nde yaşanan ekonomik daralma konusuna da değinen Acar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye artık farklı ülke pazarları ile ticaret ilişkisi kurabilen bir ülke konumuna geldi. Ama ihracata baktığımızda yüzde 50’lik kısmını AB ülkelerine yaptığı görüyoruz. Onun için AB Türkiye ticareti için önemli bir bölge. ABD’deki kriz AB’nin Yunanistan ve İtalya gibi bazı ülkelerine de yansıdı ve bu ülkeler çok sıkıntılı dönemler yaşıyor. Şimdi herkes AB’de zayıf bir halka kopar mı? Diye bakıyor. Ama zayıf ülkeler kopmaz. AB’nin güçlü ülkeleri buna müsaade etmez. Çünkü zayıf ülkelerin borçları bunların üzerinde insan borçlusu olan kişinin batmasına göz yumar mı? Yummaz. Yumarsa eğer alacakları da gider” dedi.

Gerçekleştirilen toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, AFSİAD Başkanı Şükrü Demirayak ile ile protokol üyeleri ile iş adamları ve sanayiciler katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile