Doğuş parayı nasıl değerlendirecek?
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Doğuş Grubu'nun bankacılıktan çıkma gibi bir düşüncesi...
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Doğuş Grubu'nun bankacılıktan çıkma gibi bir düşüncesinin olamayacağını bildirdi.
Şahenk, Doğuş Holding'in Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A (BBVA) ile Türkiye Garanti Bankası A.Ş'nin hisselerinin bir kısmını satın almasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
6. yıldan itibaren BBVA'nın bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden payı Doğuş Holding'den alma hakkına ilişkin bir soru üzerine Şahenk, yüzdesel ekonomik paydalar dışında olayın yönetsel tarafına bakmak gerektiğini ifade etti.
Bankanın nereye gideceği, kar dağıtımı, sermaye artırımı, büyük yatırımlar gibi konularda mutabakat aranacağına işaret eden Şahenk, "Bugün böyle, yarın da BBVA ile öyle olacak. İleride bu opsiyon kullanıldıktan sonra aynı şey geçerlidir" dedi.
Şahenk, Garanti Bankası'nın bir lig atlamasını istediklerini, bunun için böyle bir ortaklığa ihtiyaç olduğunu anlattı.
Doğuş Grubu'nun bankacılıktan çıkma gibi bir düşüncesinin olamayacağının altını çizen Şahenk, "Biz 24 saat bunu düşünüyoruz. Bundan uzak kalmak istemeyiz, amacımız daha büyümek. Biz bankacılığı seviyoruz. Biz hisse alamayız diye de bir şey yok. Önemli olan Garanti Bankası'nın profesyonelce yönetim kurulu tarafından denetlenen, bankacılık kurallarına göre dünyadaki milletlerarası anlayışla bankacılık esaslarına göre büyümesidir. Biz buna fokus olmuş durumdayız" diye konuştu.
Ferit Şahenk, Garanti Bankası'nda Doğuş Grubu'nun yüzde 15'in altına düşmediği sürece yönetim kurulundaki 6-3'ün süreceğini bildirdi.
Şahenk, Türkiye'de çok iyi bankacılık yapan, Garanti Bankası ile bir araya geldiğinde çok daha değişik değer katabilecekleri müesseseler bulunduğunu belirterek, bekleyip göreceklerini söyledi.
2005'te Garanti Bankası'nın piyasa değerinin 7,6 milyar dolar olduğunu anımsatan Şahenk, "O zamanlar bizimle ilgilenen Societe Generale 53 milyar dolarmış şimdi 44 milyar dolar. Türkiye'ye gelen Dexia 25 milyar dolarmış şimdi 8 milyar dolar. Yani Türk bankacılığının değeri de arttı" dedi.
Şahenk, bir soru üzerine, Türkiye ekonomisinin doğru yönetildiğini, çok derin bir dünya krizinde başarıyla çıktığını belirterek, "Halen dünyada birçok şey tartışılırken kriz içindeki Avrupa bankacılığından bir İspanyol bankası geliyor ve Türkiye'de böyle bir yatırımı yapıyor. Bunun arkasında Türkiye'nin hem ekonomik hem siyasi istikrarına inandıklarını görüyorum. Türkiye doğru makro rasyoları yönetmeye devam ederse yakında yatırım yapılabilir ülke reytingine kavuşur. O zaman bu değerler çok daha değişik yerlere gidecek diye düşünüyorum" dedi.
Türkiye'ye gelen bankaların hiçbir zaman yönetim kurulunun dışında kalmak için gelmediklerine dikkati çeken Şahenk, "Eş ortaklık istemeleri çok doğrudur.
Biz düşüncelerine de, yaptığımız müzakerelerdeki tavırlarına da, isteklerine de saygı gösterdik" dedi.
Şahenk, derin kriz olmasaydı GE'nin böyle bir olaya başlamayacağını ifade etti.
Mortagage işinde BBVA'nın çok başarılı olduğuna dikkati çeken Şahenk, "Türkiye'de bence büyük potansiyel var. Buraları değerlendiririz diye düşünüyorum. Bu bankanın da teknoloji anlamında oraya aktaracağı çok şey olabilir" dedi.
-MARİNA SATIN ALMA PLANI...-
Elde edilen kaynağın nasıl değerlendirileceği konusunda Şahenk, Adriyatik denizinin üst tarafından aşağıya doğru Hırvatistan, Karadağ, Yunanistan'a kadar birkaç tane marina zinciriyle ilgili projelerinin bulunduğunu, birkaç aya kadar da bir tane satın alma olabileceğini ifade etti.
Yunanistan'da baktıkları bir marina olduğunu, bunu bölgesel bir fırsat olarak değerlendirdiklerini anlatan Şahenk, yavaş yavaş yat turizminde Güney Fransa merakının bitmeye başladığını, o tip müşteriyi çekebilmek için daha büyük yerler yapmak gerektiğini söyledi.
Volkswagen'in Türkiye'de üretim planının sorulması üzerine Şahenk, şu bilgileri verdi: "Türkiye otomotivde bir üretim merkezi haline geldi. VW'nin 2-3 yıldır içinden geçtiği değişim periyodu oldu. Porsche grubu ile bir araya geldiler.
Ortaklık yapısı da değişti. Bu yaz Porsche Grubunun Başkanı benimle birlikteydi, Ege'de. Gördüğümüz kadarıyla Türkiye'nin kendini tanıtması için çok mesafe alması lazım. Yani gördükleri her şeyi hayretle karşıladılar. Bence VW'nin Türkiye'ye gelip yatırım yapması gerekir. Tabii ki bunun hesabını kendileri yapacaklar."
-BANKA ÖZELLEŞTİRMELERİ...-
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, BBVA'nın 105 bin çalışanı bulunduğunu belirterek bunun 76 bininin İspanya dışında olduğunun altını çizdi.
Bankanın 7 bin 362 şubesinin 4 bin 378 tanesinin İspanya dışında olduğunu belirten Özen, BBVA'nın Avrupa'daki stres testini başarıyla tamamladığını, sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 13 civarın geldiğini bildirdi.
Bankanın, piyasa değeri açısından Avrupa'da ilk 10'da yer aldığını, Garanti ortaklığının ardından 7'inci, 8'inci sıraya doğru ilerleyebileceğine işaret eden Özen, İspanya'da birçok üründe birinci veya ikinci durumda olduğunu kaydetti.
Özen, ürün bankacılığından ziyade ilişki bankacılığını öne çıkaran BBVA ile Garanti'nin iş yapış biçiminin benzerliğine dikkati çekti.
Ergun Özen, BBVA'nın 100 milyon dolara NBA'in sponsorluğunu aldığını, aynı zamanda La Liga'nın da sponsoru konumunda bulunduğunu bildirdi.
Özen, önümüzdeki dönemde özelleştirilmesi düşünülen Halk Bankası ve Ziraat Bankası'nda blok satış olması durumunda Garanti Bankası'nın bu özelleştirmelerle ilgilenip ilgilenmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, "Biz hep ilgilendik. Biz bu çalışmalara devam ediyoruz" dedi.
Türkiye'de Garanti Bankası'nın ölçeğinde bir bankanın zaten buna bakması gerektiğinin altını çizen Özen, "Dosyalarımız mevcut, sürekli yeniliyoruz.
Koşulların oluşmasına bağlı açıkçası. Ama ben blok satış olacağını sanmıyorum.
Halka arzla devam edilecek gibi duruyor." Bu arada, satışa ilişkin zorunlu çağrı söz konusu olmadığı bildirildi.
-İLK 5 YILDA EŞİT ORTAKLIK PRENSİBİYLE HAREKET EDİLECEK-
Toplantıda verilen bilgiye göre, ortaklığın ilk 5 yılında eşit ortaklık prensibiyle hareket edilecek.
Garanti Bankası'nın Yönetim Kurulu'nun 4 üyesi Doğuş Holding, 4 üyesi ise BBVA tarafından önerilecek. Garanti Bankası Genel Müdürü, Doğuş Holding tarafından önerilecek ve Yönetim Kurulu'nda 9. üye olarak yer alacak. 6. yıldan itibaren BBVA, bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden payı, Doğuş Holding'ten alma hakkına sahip olacak. BBVA söz konusu yüzde 1'lik hisseyi aldığı takdirde ve Doğuş yüzde 15'in altına inmediği sürece Yönetim Kurulu'nun 6 üyesi BBVA, 3 üyesi Doğuş Holding tarafından önerilecek. Genel müdürün mutabakatla belirlenmesine devam edilecek. Sermaye artırımı, temettü dağıtımı, bütçe ve iş planlarının onaylanması gibi hususlar dahil olmak üzere bankanın temel işleyişinde hayati öneme sahip kararlar Doğuş Grubu'nun mutabakatıyla alınacak.