Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, dünyada her yıl 1 milyondan fazla, Türkiye'de ise 13 ila 15 bin arasında çocuğun doğuştan kalp hastalığıyla dünyaya geldiğini kaydetti.
Çocuk Kalp Vakfı ve global Biyofarma şirketince, "7-14 Şubat Dünya Doğuştan Kalp Hastalığı Farkındalık Haftası" kapsamında,
toplumu ve aileleri bu konuda bilinçlendirmek amacıyla "Minik Kalpler Sağlıklı Yaşam Atölyesi" etkinliği düzenlendi.
Doğuştan kalp hastalığı olan çocuklar ve ailelerinin de katıldığı toplantıda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Sarıoğlu, doğuştan kalp hastalığının erken teşhisi için doğum öncesi ve sonrası kontrollerin önemine dikkati çekerek, Türkiye'deki çocuk kalp sağlığı hizmetlerinin son yıllarda önemli ilerleme gösterdiğini anlattı.
Türkiye'de artık anne karnında teşhis konulabildiğini ve böylece birçok ağır doğuştan kalp hastalığının ameliyatla tedavi edilebildiğini belirten Sarıoğlu, şunları kaydetti:
"Amacımız doğuştan kalp hastalığında farkındalığı artırmak ve toplumumuzu bilinçlendirmek. Her yıl dünyada 1 milyondan fazla çocuk doğuştan kalp hastalığıyla dünyaya geliyor, ülkemizde ise bu sayı her yıl 13-15 bin. Ülkemizde şu anda 500 bine yakın doğuştan kalp hastası var. Doğuştan kalp hastalığı hamileliğin ilk döneminde anne karnında kalbin oluşumu sırasında ortaya çıkan bir takım duraksamalarla meydana geliyor. Bu hastalıkların tedavisinde doğru ve zamanında teşhisle yüzde 90'ın üzerinde başarı şansı var."
- "Anne ve babalara büyük görev düşüyor"
Tayyar Sarıoğlu, doğuştan kalp hastası çocuğu olan anne babalara büyük görev düştüğünü aktararak, bu çocukların yüzde 90'ının doğru tedaviler uygulanması, ameliyat yapılması halinde yaşama dönebileceğini söyledi.
Türkiye'de bu alanda en iyi şekilde hizmet veren merkezler olduğunu da dile getiren Sarıoğlu, sözlerini, "Ayrıca çocuklarımızın hem beslenmeleri hem de enfeksiyonlara karşı düzenli takipleri yapılmalı." dedi.
- 2 günlükken ameliyat
Atölyeye 3 yaşındaki oğlu Emir ile gelen Arzu Yüce çocuğunun hastalığı sürecinde yaşadıklarını paylaşarak, zor bir dönem atlattıklarını, işini bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.
Yüce, "Oğlum için bol oksijeni olan bir yere taşındık. Hastalık anne karnında 21 haftalıkken teşhis edildi ve sonra 2 günlükken ameliyat geçirdi. 1 yaşındayken tam düzeltme ameliyatı oldu. Şu anda her şey iyi, yapay damar takıldı ve herhangi bir sıkıntımız Yok. Çok şükür oğlumun diğer çocuklardan farkı yok." diye konuştu.
9 yaşındaki Alpaslan'ın annesi Gönül Baron da "Oğlumla beraber tekrar büyüdük, hayatımızı ona göre yönlendirdik. 3 aylıktı öğrendiğimizde, çok şükür atlattık." dedi.
Etkinliğin sonunda çocuklar, kendi elleriyle hazırladıkları sağlıklı yiyecekleri konuklara ikram etti.
'Doğuştan Kalp Hastalığı Farkındalık Haftası'
Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sarıoğlu: 'Ülkemizde her yıl 1315 bin çocuk doğuştan kalp hastalığıyla dünyaya geliyor' 'Tedavide doğru ve zamanında teşhisle yüzde 90'ın üzerinde başarı şansı var'