DOKÇEP: Çevre ülkeler Karadeniz'i çöplük olarak kullanıyor

Doğu Karadeniz Çevre Platformu (DOKÇEP), Karadeniz'e sınırı olan ülkelerin, çevre kirliliğinden kurtulmak için Karadeniz'i çöplük olarak kullandığını

Doğu Karadeniz Çevre Platformu (DOKÇEP), Karadeniz'e sınırı olan ülkelerin, çevre kirliliğinden kurtulmak için Karadeniz'i çöplük olarak kullandığını savundu.

DOKÇEP'ten Uluslararası Karadeniz Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, Karadeniz'in kirlilik bakımından son sınıra dayandığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Karadeniz'e sınırı olan ülkelerin, çevre kirliliğinden kısmen kurtulmak için Karadeniz'i çöplük olarak kullandığı ileri sürülen açıklamada, "Karadeniz adeta astımlı bir hasta gibi sürekli bakım gerektiren bir denizdir. Karadeniz, biz insanların ve yöneticilerin elinde ölüyor. Bu deniz ekolojik bir sorumluluk gereği korunmalıdır. Karadeniz'i kullanarak korumalıyız. Karadeniz'i kirletmeden korursak her geçen gün azaldığından şikayet ettiğimiz balıkçılığı canlandırırız. Ayrıca turizm gelirleri de elde ederiz." denildi.

Karadeniz'in temizliği için mutlaka merkezi kanalizasyon sistemi kurulması gerektiği dikkat çekildi. Karadeniz'in kıyısında bulunan ülkelerin hepsinde bu sistemin bulunması, atık suların temizlendikten sonra denize verilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Karadeniz'in, dünyanın en yoğun petrol trafiğinin yükünü çektiği kaydedilen açıklamada, "Petrolün kirlilik derecesi Karadeniz'de kabul edilebilir değerlerin üzerindedir ve toplam kirliliğin yüzde 48'ini teşkil etmektedir. Karadeniz'in kirlenmesine neden olan başka bir etmen ise Karadeniz'den transit olarak geçen tanker ve diğer gemilerin kirli balast sularını ya da sintine sularını pervasızca denize dökmeleridir. Bu da Karadeniz'deki deniz ürünlerinin, canlıların yok olmasına sebep olmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerde çevre duyarlılığı gelişmedikçe yakın gelecekte daha da kirlenip canlıların yaşayamayacağı bir çöp denizi olacağının altı çizildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile