Doktor Ahmet Akın'dan Dünya Koah Günü Günü Açıklaması

Doktor Ahmet Akın'dan Dünya Koah Günü Günü Açıklaması

Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Akın, Dünya KOAH günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Akın, hastalığın risk faktörlerinden, belirtilerinden ve tedavi aşamaları hakkında bilgiler verdi.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Halk dilinde ’kronik bronşit’, ’müzmin bronşit’ gibi adlarla bilinen KOAH, akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile nitelenen süreğen (kronik) bir hastalıktır.

“SİGARA HASTALIK İÇİN EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜDÜR”

Dünya KOAH günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Akın, hastalığın risk faktörlerini sıraladı. Sigara ve benzeri ürünlerin hastalığın gelişimine neden olduğunu söyleyen Akın, sigaraya pasif maruziyetin de solunumsal şikayetleri doğurabileceğini ifade etti.

Diğer nedenleri de sıralayan Doktor Akın, “KOAH’ın diğer kanıtlanmış nedenleri ise iş yeri ortamındaki tozlar, duman gibi kimyasal maddeler ve iyi havalanmayan evlerde yemek pişirme ile ısınma amacıyla kullanılan organik yakıtların yol açtığı iç ortam hava kirliliğidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), organik yakıtların dumanlarına maruziyete bağlı olarak oluşan KOAH nedeniyle her yıl 400 bin kişinin öldüğünü tahmin etmektedir. Dış ortam hava kirliliğinin KOAH gelişimindeki özgül rolü henüz çok iyi bilinmemekle birlikte, akciğerlere solunumla alınan parçacık yüküne katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Erken çocukluk döneminde geçirilen solunumsal enfeksiyonlar, akciğer fonksiyonlarında azalma ve erişkin dönemde solunumsal semptomlardaki artma ile ilişkilidir” dedi.

“HASTALIK OLDUKÇA SİNSİ İLERLİYOR VE FARKINA GEÇ VARILIYOR”

KOAH hastalığının belirtilerinin ortalama 40 yaşlarından sonra açığa çıktığını belirten Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ahmet Akın, sigara kullanımına devam edildikçe belirtilerin de boyutunun artacağını aktardı. Hastalığın belirtilerinden de bahseden Akın, “Hastalık oldukça sinsi bir şekilde ilerlemekte ve hastalar hastalığının farkına çok geç varabilmektedir. KOAH hastalığına tanı konulduğunda çoğu hasta akciğer işlevlerinin büyük bir kısmını yitirmiş olabilmektedir. Öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, soluk darlığı, kanın oksijen doymuşluğunda azalma, kalp yetmezliğine bağlı, ayaklarda şişme ve göğüste tıkanma olarak belirtileri vardır. Fakat tanı, solunum fonksiyon testleriyle doğrulanmalıdır. Bu testler sadece tanıda değil, hastalığın şiddetinin belirlenmesi ve hastalığın seyrinin takibinde de kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“HASTALIĞI YENEBİLMEK İÇİN HASTANIN SİGARA ALIŞKANLIĞINDAN VAZGEÇMESİ GEREKİR”

KOAH’ın tedavisi için uygulanan ilaçların hastalığın yok olmasına yardımcı olmadığını vurgulayan Akın, sadece nefes darlığı yaşayan hastaların şikayetinin azalacağını bildirdi. İlerleyen vakalarda ise oksijen tedavisi uygulandığını aktaran Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Akın,konuşmasına şöyle devam etti:

“Hastalığı yenebilmek için hastanın sigara alışkanlığından vazgeçmesi gerekir. Çünkü KOAH tedavisinde temel amaç sigarayı terk etmektir. KOAH tedavisinde hastanın nefes yolunu açacak ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar solunum yolu ile kullanılan sprey tarzında ilaçlardır. Hastalık erken dönemde teşhis edilirse kullanılan ilaçlar ileride oluşacak nefes darlığını önleyebilir ve hastalığın ölüm ile sonuçlanmasını engelleyebilir. Ancak ilaçlardan fayda sağlanabilmesi için düzenli ve tavsiye edilen dozlarda kullanılması şarttır. Hastalık için kullanılan ilaçlar direkt hava yollarına ulaştığı için, düşük dozlarda kullanılmasına rağmen etkisi oldukça fazla olur. Ayrıca önemsenecek her hangi bir yan etkiye yol açmazlar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile