'Doktor Baliklari' Tehdit Eden Madenin Yargi Kararinin Ardindan Kapatilmasi Bekleniyor

'Doktor Baliklari' Tehdit Eden Madenin Yargi Kararinin Ardindan Kapatilmasi Bekleniyor

Sivas’ta dünyaca ünlü ’doktor baliklarin’ bulundugu bölgede altin arama faaliyeti baslatan Demir Export firmasinin Danistay’in verdigi kararla bölgedeki faaliyetlerini durdurmasi bekleniyor.

Sivas’in Kangal ilçesinde 2015 yilindan bu yana altin madeni isleten ve siyanürle altin ayristiran Koç Holding’e bagli Demir Export firmasinin Kalkim köyü yakinlarinda maden sahasini genisletmek istemesi, dünyaca ünlü ’doktor baliklarin’ yok olacagi endisesiyle tepkilere neden olmustu. Maden faaliyetlerinin, cilt hastaliklarinin tedavisinde kullanilan ve dünyanin dört bir yanindan hastalarin sifa buldugu baliklari yok edecegi iddiasiyla bölgedeki 39 çevre gönüllüsü konuyu yargiya tasidi. Sivas Bölge Idare Mahkemesi Çevre Etki Degerlendirmesi Olumlu Raporu’nun iptali ve yürütmenin durdurulmasi talebiyle açilan davayi reddetse de Danistay 6. Dairesi geçtigimiz günlerde bu karari bozdu.

Koç Holding’e bagli Demir Export firmasinin Danistay’in kararina ragmen bölgede faaliyetini sürdürdügü gözlense de firmanin 21 Agustos tarihinde faaliyetlerini sonlandirarak söz konusu ocaklari terk etmesi bekleniyor.

"Köyler ve doktor baliklar susuz kalabilir"

Köylerinin su kaynaginin maden faaliyetinin sürdürüldügü bölgeye 1 kilometre mesafede oldugunu belirtin Çetinkaya köyü Muhtari Yasin Akbulut, "Burada patlatma yaptiklari gün benim suyum bulanik akiyor. Su an Çetinkaya köyünde 3 bin kisi oturuyor. Su an bin 700’lerde çalisma var. Bizim suyumuz bin 580’de çikiyor. Burasi bin 600’lere indigi takdirde bizim suyumuz bitecek. Ben bunu tüm yetkililere bildirdim. Bakirtepe’deki yetkililere de bildirdim. Maalesef bizi dikkate almadilar. Burada altin önemli olmamali, önce insana deger olmali. Altin her yerde bulunur ama su bulunmaz. Karar alinmis ayin 20’sinde durdurulacakmis. Insallah dururlar. Bu alanin durmasiyla ilgili karar var. Burasi derine indikçe Kalkim kaplicasindaki baliklar da yok olacak. Bu maden devam ederse hem Çetinkaya’nin suyu bitecek, hem de doktor baliklar ölecek. Su an su depomuza kirmizi su akiyor. Çesmelerden maden akiyor" dedi.



"Mahkeme kararini dinlemediler" iddiasi

Konunun yargiya tasinmasini saglayan Pinargözü köyü eski Muhtari Hüsnü Engin ise Danistay kararina ragmen firmanin çalismalarina devam ettigini ileri sürerek, "Buraya Danistay iki ay önce karar verdi. Iki ay önce çikan karara ragmen çalisma sürüyor. Danistay karari durdurma degil, burasi tamamen iptal edildi, itirazlari da yok. Bu karar kesinlestigi için devlet makamlarinin burayi durdurmasi lazim. Türkiye’nin en büyük holdingi degil ne olursa olsun insanlarin görevlerini yapmasi lazim. Mahkeme kararini bile dinlememeleri çalismayi durdurmayacaklarini gösteriyor. Durdurmazlarsa suyumuz bitmek üzere. Pinargözü’nün suyu önce azaldi sonra gitti. Ayni asama su anda burada yasaniyor. Kalkim’in da suyunun gittigi yer burasi. Burayi sadece iptal etmesi yetmiyor. Ilk ocakta o isler için tehlikeli. Burasi durdurulursa oraya dönecekler. Ilk ocakla sularin çiktigi yerin arasi 500, 600 metre. Onun için Bakirtepe Altin Isleme Madeni’nin kesinlikle durmasi lazim. Durmadigi takdirde Pinargözü’nün basina gelen Kalkim doktor baliklarini da öldürecek, Çetinkaya’nin suyunu da bitirecek. Koç Holding demesinler, gelsin burayi durdursunlar" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile