Kalp pili doktor gibi kontrol ediyor, teşhis koyuyor ve tedavi ediyor

Sanatçı Peker Açıkalın'ı da yaşama döndüren yüksek teknoloji ürünü kalp pili, kalpteki ritmi takip ederek bozukluğun ciddiyetine göre tanı koyuyor, kendiliğinden şarj olup kademeli elektroşok veriyor

Geçirdiği kalp krizi sonucu ölümden dönen sanatçı Peker Açıkalın'a takılan yüksek teknoloji ürünü kalp pili hayat kurtarıyor. Ünlü sanatçının kalp ritmini düzenleyerek hayata döndüren "Biventriküler ICD-Üç odacıklı şok pili" denilen çok özellikli teknolojiye sahip cihaz, ani kalp durmalarında devreye giriyor. Kartal Koşuyolu Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nde kullanılan pil, kalpte hayatı tehdit eden bir ritim bozukluğu veya ani ölümlere yol açabilen kalp durması gibi durumlarda, doktor gibi anında tanı koyarak, kendiliğinden şarj olup kademeli elektroşok veriyor. Pilin, diğerlerinden farkı kalp yetmezliği hastalarında kalp duvarlarının eş zamanlı kasılmasını sağlayarak yetmezliği ve dolaşım bozukluğunu tedavi edici özelliğine sahip olması. Kapak yetersizliği durumunda da kalp duvarlarını eş zamanlı kasarak sorunu azaltıyor. Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, pilin her hasta için uygun olmadığını belirterek, "Yaş sınırı yok ancak hastalığı özellikli olan kişilere uyguluyoruz. Kalbin kasılma gücü yüzde 35'in altında olan hastalara takabiliyoruz" diyor. Biventriküler ICD'nin nadir kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Yazıoğlu, klasik pillere göre farkını ise şöyle anlatıyor: "Normal klasik piller, ritimdeki boşluğu doldurarak kalbin kasılmasını sağlıyor. Bu ise kalpteki ritmi takip ederek, bozukluğun ciddiyetine göre tanı koyup tedavi yapıyor. Diğerleri sadece akım olmadığında boşluğu dolduruyor. O nedenle kalpte dolaşımı sağlayamayabilir. Diğer piller elektro şok vermiyor ama bu veriyor."

ÜÇ AYRI PİLİN ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR

Üç ayrı kategoride pil bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Yazıoğlu, şu bilgileri veriyor: "Klasik pil (pacemaker), şok pili (ICD) ve senkronizasyon pil (CRT) diye bilinen üç çeşidi vardır. Bizim Peker Açıkalın'a taktığımız pil, bu üçünün kombinasyonu. Diğerleri yarım saatte takılırken, bizim kullandığımız yaklaşık 2 saatte takılabiliyor. Peker'e de bir buçuk saatte taktık."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile