Tavşanlı Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi Başhekimi Sabahattin Altıntaş, Ramazan da oruçluyken ve iftarda sahura kadar olan zamanda nelere dikkat edilmesi gerektiği konusu hakkında bilgiler verdi. Ramazanda en dikkat dilmesi gereken öğünün iftar olduğunu belirten Altıntaş; “İftarda uzun süre boş kalan mideyi birden doldurmamalı, yemekleri yavaş yemeli. Hatta orucu açıp çorba, kahvaltı gibi hafif şeyler yedikten sonra biraz ara verip sonra devam etmelidir” dedi. Altıntaş, “Sahurda gün için gerekli gıdalar ve sıvı alınmalıdır. böylece aç kalınacak süre kısaltılmış olur. Sahurda sadece su içmek yeterli değildir. Sahurda posalı ve sindirimi yavaş yiyecek olan sebze, meyve, kepekli ekmek, yufka, az yağlı börek, peynir, zeytin, domates, salatalık gibi ürünler tercih edilmeli. Sahurda süt ,yumurta, sebzelerden oluşan kahvaltı veya çorba,sebze ve zeytinyağlı yemekler tercih edilmelidir. Tuzlu gıdalardan sakınmalı. Yeterli sıvı almalıdır. Sıvı olarak süt, ayran tercih edilebilir. Günlük 8-10 bardak civarında sıvı, su alınmalıdır. Bunu iftardan sahura yaymalıdır” ifadelerini kullandı.
Yağlı ve şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirten Altıntaş, Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiğini kaydetti. Altıntaş; “ Bunun için 4 ana besin grubu olan süt- süt ürünleri,et-yumurta- kuru baklagiller, sebze- meyveler, ekmek- tahıl grubunu yeterli miktarda tüketmelidir” tavsiyesinde bulundu.
Ramazanda orucun Hastalara farklı etkileri olabileceğini vurgulayan Altıntaş, “özellikle ilaç kullananların oruç tutup tutamayacağını, tutacaksa ilaç ve diyetlerinde ne gibi değişiklikler yapması gerektiğini mutlaka doktoruna danışmalıdır. Hastaların doktora danışmadan kendi bildiklerine uygulamalar yapması sağlıkları açısından olumsuzluk yaratabilir.
Şeker hastaları ,hamileler ve emzikliler,çok yaşlı ve hasta olan insanlar, ağır kalp ve böbrek hastaları, mide ülseri, safra taşı ve iltihabı olan hastalar, karaciğer yetmezliği olanlar, ağır infeksiyon geçirenler , ileri hipertansiyonu olanlarda oruç kişilerin sağlığını etkileyebilir” dedi.
Doktor Sabahattin Altıntaş‘tan Ramazanda Beslenme Tavsiyesi
Tavşanlı Doç.