'Doktora Başvurmanın En Yaygın Nedeninin Öksürük Şikayeti'

'Doktora Başvurmanın En Yaygın Nedeninin Öksürük Şikayeti'

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Doktoru Ali Ahmet Uzan, doktora başvurmanın en yaygın nedeninin öksürük şikayeti” dedi.

Öksürük şikayeti ile kişilerin doktora başvurma sayısının oldukça yaygın olduğunu belirten Dr. Ali Ahmet Uzan, öksürük fonksiyonunun hava yollarındaki materyalleri temizlemek ve solunan partiküllerden akciğeri korumak için gerçekleştiğini kişilerin kendi istekleri ile ya da istem dışı öksürebileceklerini, öksürüğün, kuru, yaş, kanlı ya da balgamlı olabileceğini belirtti.

Öksürük uyku için engelleyicidir

Fazla öksürüğü olan kişilerde kas, kaburga ya da kıkırdak gerginliği veya göğüs ağrısı yaşanabileceğini söyleyen Dr. Ali Ahmet Uzan, öksürüğün hastaların uykusunu da engelleyen bir faktör olduğunu ifade etti.

Zaman ilerledikçe özellikle sigara içenlerde görüldüğü üzere, hava yollarının irrite olmasıyla öksürük oluştuğunu ve öksürüğü yavaşça artan bu kişilerin, durumunu doğal karşılar hale geldiğini söyleyen Dr. Ali Ahmet Uzan, 3 haftadan az (akut) ya da 3 haftadan fazla (kronik) olmasına bağlı olarak öksürüklerin nedenleri hakkında bilgiler verdi.

Akut öksürüklerin yaygın nedenleri:

Üst solunum yolu enfeksiyonu (akut bronşit dahil)

Geniz akıntısı

Koroner obstruktif akciğer hastalığı şiddetlenmesi

Zatürre

Akut öksürüklerin yaygın olmayan nedenleri.

Akciğerde kan pıhtılaşması (pulmoner emboli)

Kalp yetmezliği

Yabancı cisim aspirasyonu (yemek parçası gibi)

Kronik öksürüklerin yaygın nedenleri:

Kronik bronşit

Geniz akıntısı

Gastroözofageal reflü

Viral veya bakteriyel solunum yolu enfeksiyonu sonrası solunum yolu aşırı duyarlılığı

Kronik öksürüklerin yaygın olmayan nedenleri:

Kan basıncı ilaçları kullanılması (ACE inhibitörü)

Akciğer kanseri

Tüberküloz

Akciğerde fungal enfeksiyon

“Öksürüğün en iyi tedavi yöntemi öksürüğe sebep olan sorunun tedavisidir”

Astımın da öksürüğe neden olabileceğini ifade eden Dr. Ali Ahmet Uzan, astım hastalığının esas belirtisinin hırıltı yerine öksürük olma ihtimali olduğunu belirterek, bu durumda da öksürüğe bağlı astım yaşanabileceğini söyledi.

Dr. Ali Ahmet Uzan, genellikle, balgam çıkarmada ve hava yollarını temizlemede öksürüğün önemli rol oynadığını, öksürüğün baskılanmaması gerektiğini, ancak öksürüğü tedavi etmenin en iyi yolunun altında yatan sorunu tedavi etmek olduğunu belirtti.

Demans ya da felç olan kişilerde de yutkunma probleminin sık yaşandığını söyleyen Dr. Ali Ahmet Uzan, bu tarz hastaların yemek borularındaki küçük yiyecek, içecek, tükürük ve mide kalıntılarının aspire edilmesi gerektiğini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile