Ekim ayı içersinde dernek üyesi hekimler, ciddi sağlık problemlerinin yaşandığı, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Çad Cumhuriyeti'ne sağlık taramasına giderek, 7 bin hastaya bakmışlardı.
KOSADER üyesi doktorlar, "Kocaeli'den Çad'a gönül köprüsü' konulu bir program ile Çad'taki çalışmalarını anlattılar. Programa, İzmit Kaymakamı Sabit Kaya, Sağlık İl Müdürü Hasan Aydınlık, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Kocaeli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şenol Ergüney, Seka Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fetin Rüştü Yıldız, Beyazay Derneği Okullar Genel Müdürü Ramazan Ellialtı, Beyazay Derneği Kocaeli Şube Başkanı Yaşar Ellialtı, Afyonkarahisarlılar Derneği Başkanı Dr. Şefik Postalcıoğlu, Sağlık-Sen Şube Başkanı Harun Yaşar Aliş ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda önce bölgede yapılan çalışma ile ilgili sinevizyon gösterisi yapıldı. Daha sonra bölge hakkında bilgi veren KOSADER Başkanı Dr. İsmail Pehlivan, Çad'da acı bir tablo ile karşılaştıklarını söyledi. Pehlivan, birlikte Çad'da çalıştıkları doktor arkadaşlarının tekrar oraya gitmek, orası için bir şeyler yapmak sevdasında olduğunu belirterek, "Dünyanın en fakir 3. ülkesi olan Çad Cumhuriyeti'ne sağlık yardımı yapmamız konusunda TİKA bize adres gösterdi. Biz de doğrusu tecrübesizliğimizle nereden, nasıl başlayacağımızı bile bilmiyorduk. Çad Sağlık Bakanlığı ile oradaki Türk Koleji yöneticileri aracılığıyla yazışmaya başladık, Çad Sağlık Bakanlığı'ndan bu tür yardım organizasyonuna ülke insanının ihtiyacı olduğunu, yardım çalışmalarına bakanlık olarak her türlü desteği vereceğini ifade eden davet yazısı geldi. Bunun üzerine yardımın içeriğiyle ilgili proje hazırladık, TİKA'ya sunduk. TİKA'dan onay gelince artık iş uygulamaya kalmıştı. Biz, çok gelmek isteyen olmaz, o yüzden de öncü grup olarak 5-6 kişi gidelim diye düşünürken konunun duyulmasıyla arkadaşlarımızdan ciddi bir rağbet oldu, sayı birden 2 gün içinde 19'a yükseldi. Artık gelen talepleri bir sonrakine inşallah deyip geri çevirmek durumunda kaldık. Kime teklif ettiysek tereddütsüz arkadaşlarımız kabul ettiler. İlk kez tanıştığımız arkadaşlar vardı, hepsi istekli oldular." dedi.
"TÜRK HASTANESİ KURACAĞIZ"
Kısa süreli çalışma ile 7 uzman, 7 pratisyen ve 3 diş hekiminden oluşan kadro ile yola çıktıklarını belirten Pehlivan, yanlarında 1,7 ton ilaç götürdüklerini söyledi. Pehlivan, bölge ile ilgili izlenimlerini şöyle aktardı:
"Gerçekten fotoğraflarda da göreceğiniz gibi çok zor koşullarda insanlar yaşamakta ve sıtmadan, ishalden ölümler çok normal geliyor insanlara. Basit tedavilerle kurtulacak olan insanlar yaşamlarından oluyordu. Bu manada sadece bir sefer değil bundan sonra gönül köprümüzün daha da kuvvetlenmesi için biz Türk Hastanesi yapmaya karar verdik. Tabi bu herkesin desteği ile olacak. 11 milyonluk Çad'da sadece 300 tane hekim var. Hatta kardiyoloji uzmanı da yok. Bunun için bu gönül köprüsüne herkesin destek vermesini istiyoruz." Ardından, sırasıyla doktorlar da Çad izlenimlerini aktardılar. Program sonunda Çad'a giden hekimlere birer plaket verildi.